Разследване на британския вестник The Guardian разкрива допълнителни подробности от

...
Разследване на британския вестник The Guardian разкрива допълнителни подробности от
Коментари Харесай

The Guardian: Фирма на кипърския президент обслужвала санкционирани руски олигарси

Разследване на английския вестник The Guardian разкрива спомагателни детайлности от абсурда Cyprus Confidential.

Става ясно, че когато Русия нахлува в Украйна през 2022 година, кипърският отдел на счетоводния колос PwC оказва помощ съветски олигарси да реалокират благосъстоянията си и да заобиколят западните наказания, предопределени да спрат финансирането за войната на Путин.

Изтекли записи, датиращи от средата на 90-те години до април 2022 година, включват поверителна информация за организационни схеми, финансови доклади, заявки за банкови сметки и имейл известия.

От тях излиза наяве, че съветските вложения в Кипър са за над 200 милиарда $.

Настоящият президент Никос Анастасиадес притежател на адвокатска фирма за офшорни услуги с голям брой съветски клиенти. Негови сътрудници са били чиновници на фиктивни компании, свързани с солидни интервенции за пране на пари, в това число покупко-продажби, свързани със съдружници на Путин. Кипърски компании са работили за 25 руснаци, попаднали под западни или украински наказания след анексирането на Крим от Русия през 2014 година и войната в Донбас.

Документите разкриват още 71 съветски клиенти, които са обект на наказания от февруари 2022 година: държавни чиновници, техни родственици или лица, свързани с държавни компании и организации.

От 104-те съветски милиардери, включени в листата на Forbes през 2023 година 67 души попадат в документите от Кипър, дружно с членовете на техните фамилии, като клиенти на сдружения в Кипър.

Близо 800 компании и тръстове, които са били благосъстоятелност или са следени от руснаци, глобени от 2014 година насам, са плащали по-ниски налози и корпоративната им благосъстоятелност е анонимна. Фирмите са работили за следени от Русия компании, регистрирани на Британските Вирджински острови, остров Джърси, остров Ман в Ирландско море, Лихтенщайн, Хонконг. Въпреки че доста от записаните сдружения са фиктивни компании без чиновници или интервенции, някои са дъщерни сдружения на индустриални колоси - като производителя на стомана Evraz, който доставя множеството от влаковите релси, които Русия употребява за превозване на оръжия и муниции за войските си в Украйна.

Изтеклите 3,6 милиона документа разкриват, че Кипър е голям финансов център за Русия.

Разследването разкрива и по какъв начин световният счетоводен колос PriceWaterhouseCoopers, слага кипърския си офис и своите 1100 чиновници в услуга на съдружниците на Путин и оказва помощ на Алексей Мордашов, един от най-богатите индустриалци в Русия, да трансферира инвестиция от 1,4 милиарда $ от негово име в опит да избегне глобите на Европейски Съюз.

PwC е работила с минимум 12 от 25-те руснаци, които са обект на наказания от западните държавни управления или Украйна след анексирането на Крим от Русия през 2014 година и войната в Донбас.

Друга кипърска компания, учредена от някогашни сътрудници на PwC, Abacus Ltd., е в центъра на юридически спор, включващ съветския милиардер Петр Авен.

Междувременно прочут кипърски снабдител на корпоративни услуги, Деметрис Йоанидес беше упрекнат, че умишлено е оказал помощ на глобени съветски олигарси да скрият активите си в комплицирани финансови мрежи.

Фирмата на Йоанидес - MeritServus, е управлявала бизнеса на повече от 100 кипърски компании и тръстове, притежавани или следени от съветски олигарси, в това число кремълския пропагандист Константин Малофеев, който към този момент е обект на западни наказания.

MeritServus е имал трайни връзки с един от най-известните олигарси в Русия - Роман Абрамович. Файловете разкриват заплащания на десетки милиони английски лири, пренасочени през офшорни компании, принадлежащи на Абрамович.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР