Разширяват капацитета на лабораторията във ВМА Три пъти повече проби

...
Разширяват капацитета на лабораторията във ВМА Три пъти повече проби
Коментари Харесай

900 забавени кръвни проби на шофьори от април досега

Разширяват потенциала на лабораторията във ВМА

Три пъти повече проби ще може да обработва химико-токсикологичната лаборатория във Военномедицинска академия (ВМА), което доста ще форсира инспекцията на кръвните проби за опиати и за алкохол на водачите. Със средства от бюджета, в границите на два месеца лабораторията ще бъде дооборудвана с нужната инсталация, ще бъдат подготвени и спомагателни шестима експерти. С нараствания потенциал тя ще работи непрекъснато, на трисменен режим, като по този метод оптимално бързо ще се обработват както новопристигналите проби, по този начин и забавените близо 900 проби, насъбрани от края на месец април до момента.

„ Работим доста съществено по казуса с войната по пътищата и по-специално за битката с дрогираните и пияните водачи “, съобщи министър-председателят акад. Николай Денков, който през днешния ден се срещна с началника на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски и с ръководителя на химико-токсикологичната лаборатория на ВМА проф. доктор Васил Атанасов. В диалога взе участие и министърът на защитата Тодор Тагарев.

След като се срещна на място с опциите на лабораторията, министър председателят уточни, че точно ВМА е едно от местата, където е допустимо в къси периоди да бъде интензивен процесът по обработка на пробите. Лечебното заведение има добре работеща лаборатория, която бързо може да се реорганизира и в нея работят едни от най-хубавите експерти в България.

„ Фокусът би трябвало да бъде върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите преди техния разбор, тъй като това е бавният стадий – по тази причина е значимо да се обезпечи и нужният брой готови висококвалифицирани експерти “, посочи акад. Денков.

Министър-председателят беше безапелационен, че решението на казуса с бавната обработка на пробите не е толкоз в разкриването на нови лаборатории, а в обезпечаването на към този момент съществуващите с съоръжение и добре готови фрагменти. Министър-председателят благодари на началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски за напъните и ангажираността по тази значима за обществото тематика.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР