Разширяването на Европейския съюз със страни от Западните Балкани е

...
Разширяването на Европейския съюз със страни от Западните Балкани е
Коментари Харесай

Роберто Фико от София: Присъединяването на страни от Западните Балкани е от стратегическо значение за ЕС

Разширяването на Европейския съюз със страни от Западните Балкани е от стратегическо значение за Евросъюза. Това съобщи в Народното събрание ръководителят на Камарата на депутатите на Италия Роберто Фико, който е на публично посещаване у нас по покана на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, предава БНР.
По време на диалозите е подложен акцент върху значимостта от построяването на транспортния кулоар номер 8 и свързването на Адриатическо с Черно море през Албания, Северна Македония и България.
Двамата ръководители на парламентите на България и Италия остро осъдиха военните дейности в Украйна, приканиха за прекъсване на съветската експанзия и за връщане на масата на договарянията. По думите на Роберто Фико след проекта за възобновяване на Европа след Covid пандемията, ще е нужен проект за възобновяване след енергийните проблеми в резултат на войната.
Никола Минчев и Роберто Фико се оповестиха за усилване на съдействието сред двете страни в икономическата, комерсиалната и културната област и сложиха акцент върху евроинтеграцията на страните от Западните Балкани - Албания и Северна Македония.
Председателят на Народното събрание Никола Минчев акцентира:
"Важността на построяването на Коридор номер 8 и свързването на Черно море с Адриатическо, а и изобщо въпросът за интеграцията на Западните балкани беше разискван. Стчитам, че имахме една доста ползотворна публична среща ".
Председателят на долната камара на италианския парламент Роберто Фико посочи значимостта от разширението на Европейски Съюз със страни от Западните Балкани:
„ Нещо, което сме изрично на едно мнение, изключително в актуалните условия. От огромно значение е да имаме по-силен Европейски съюз - това включване на спомагателните страни е от изключителна значимост за нас и сме уверени, че решаването на този въпрос е от стратегическо значение освен за Италия, само че и за целия Европейски съюз”.
Роберто Фико насочи покана към Никола Минчев да посети Камарата на депутатите в Италия. След диалозите с ръководителя на българския парламент Роберто Фико ще беседва с вицепрезидента Илияна Йотова на „ Дондуков “ 2.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР