Разширяването на дейностите и операциите на Ромпетрол в Черноморския регион

...
Разширяването на дейностите и операциите на Ромпетрол в Черноморския регион
Коментари Харесай

Ромпетрол - 15 години в България и Молдова

" Разширяването на дейностите и интервенциите на Ромпетрол в Черноморския район беше естествена и органична еволюция на Групата, допълнение към растежа и модернизацията на рафинерията " Петромидия " - най-голямата рафинерия в Румъния и една от най-модерните в района. Иновациите и качеството на продуктите, обезпечени от професионализма на чиновниците и отдадеността на нашия акционер - KazMunayGas, бяха главните преимущества, на които основавахме нашия триумф през последните 10 години ", споделя Каталин Думитру, първи действен вицепрезидент в KMG International.

След учредяването им в края на 2002 година, дъщерните сдружения на групата в Молдова и България за първи път сътвориха дистрибуторска мрежа за гориво, създадено от рафинерията " Петромидия ", както за търговия на дребно, по този начин и на едро, посредством нови бензиностанции на Ромпетрол и горивни депа в Кишинев, само че също по този начин и депа за горива на директните пунктове - пристанищата в Гюргеволести и Русе.

След откриването на първите бензиностанции на Ромпетрол в републиките Молдова и България през 2005 година, Групата стартира да поставя основите на своята дистрибуционна мрежа за горива, откакто се концентрира върху разширението и консолидирането на дейностите на едро.

Поради вливането на Групата през 2007 година в националната компания за петрол и газ на Казахстан - KazMunayGas, дъщерните сдружения получиха цялата нужна поддръжка, с цел да реализиран мощно развиване на районното си наличие, като броят на бензиностанциите нараства от 65 през 2007 година до 134 сега. Инвестициите, направени от Групата от 2007 година насам в двете прилежащи на Румъния страни, доближават почти 50 милиона $.

През последните 15 години активност, общият размер на доставеното в Молдова и България гориво е над 4,1 млн. тона, като най-значимо е нарастването през последните 10 години - от 210 000 тона през 2007 година до 760 000 тона през 2016 година и 710 000 тона през интервала първите 10 месеца от актуалната година.

Успехът на Ромпетрол в района се дължи и на въвеждането на новаторския метод на заплащане (България - Fill&Drive през 2007 година, Молдова – карта Fill&Go през 2008 г.), на концепцията за ресторант- магазин " HEI " (България - 2007 г.), на въвеждането на горивото с бранд Efix (Молдова 2008 година, България - 2010 г.), само че и привеждането в сходство с новата идея за бензиностанциите, създадена и внедрена от Групата, считано от 2013 година в Румъния (Молдова - 2015 година, България - 2016 г.).

С пазарен дял от 38%, дъщерното сдружение на Групата става най-големият снабдител на петролни артикули в Молдова и в същото време една от най-важните компании за търговия на дребно, с пазарен дял от 22%. От 78-те бензиностанции на " Ромпетрол " в Молдова, над половината са ситуирани към столицата Кишинев.

С сбор 850 чиновници, след 15 години двете компании станаха дирек на непоклатимост и развиване на своите локални стопански системи, като приносът им към държавните бюджети в Молдова и България възлиза на 1,63 милиарда $ (87% сред 2007 и 2017 г.).

" През идващия интервал взехме решение да продължим да разширяваме активността и интервенциите на KMG Интернешънъл в района, освен в България и Молдова, само че и в Румъния и Грузия - където присъстваме от 2005 година насам. През идващите 4 години желаеме да реализираме пазарен дял от 25% в Румъния и 12% в България, и до края на тази година бихме желали да отворим 6 нови бензиностанции и 4 нови магазина в Молдова ", споделя Каталин Думитру.

Развитието на дъщерните сдружения в Молдова и България, както и в Румъния и Грузия, бе подкрепено от капиталовите стратегии, приложени в рафинерията " Петромидия ", което разреши годишен растеж на суровините от 3.1 млн. тона през 2002 година до над 3.8 млн. тона през 2007 година и 5.4 млн. тона през 2016 година, само че и повишение на качеството на горивата - от стандарта Евро 2 през 2002 година до Евро 4 през 2007 година и Евро 5 през 2009 година

Между 2007 година и 2016 година размерът на получените в рафинерията горива се е нараснал с 32%, до 4,2 милиона тона. За 2017 година Ромпетрол Рафинаре сложи за цел от към. 5.6 млн. тона обработени първични материали, с цел да се получат към 5.3 млн. тона петролни артикули, от които към 83% са моторни горива (бензин - 1.4 млн. тона, дизел - 2.76 млн. тона, реактивно гориво - 241.000 тона).

За Ромпетрол България ЕАД

Ромпетрол България е част от KMG International Group, един от най-големите марки с генезис Румъния, с място измежду супербрандовете в Европа. С към 6 000 чиновници в 11 страни, KMG International е благосъстоятелност на националната петролна и газова компания на Казахстан – KazMunayGas. В Румъния KMG International има една от най-големите и най-модерни рафинерии в Черноморския район – Петромидия Наводари, с потенциал на пречистване от 5 милиона суровина годишно. KMG International има и рафинерията Вега в Плоещ – производител на специфични разтворители и единственият производител в страната на N-хексан, битум, полимери.

Мрежата на Групата включва над 1 000 точки на продажба в Румъния, Молдова, Грузия и България, както и във Франция и Испания посредством веригата Dyneff – партньорство с китайската компания CEFC China Energy Limited 51% / 49%.

Ромпетрол България ЕАД има дейна мрежа от 54 бензиностанции в цялата страна. Дружеството продава на клиенти в България качествени горива по европейски стандарти, създадени в рафинерия Петромидия. Компанията се стреми към интензивно развиване през идващите години, в това число разширение на мрежата и непрекъснато възстановяване на качеството на обслужване.

Редактор: Actualno.com
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР