Разширяване на подкрепата за украинските бежанци и задълбочаване на връзката

...
Разширяване на подкрепата за украинските бежанци и задълбочаване на връзката
Коментари Харесай

Разширяване на подкрепата за украинските бежанци обсъдиха в Пловдив

Разширяване на поддръжката за украинските бежанци и задълбочаване на връзката сред институциите разискаха на среща през днешния ден представители на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците в България (ВКБООН) и редица неправителствени организации.

Домакин на събитието беше Община Пловдив, а присъединяване в него взеха зам.-кметът Стефан Стоянов, шефът на Дирекция „ Социална политика “ Веселина Ботева, ръководителят на фондация „ Юкрейн съпорт енд реновейшън “ Наталия Еллис, съветникът по координацията сред организациите на Организация на обединените нации Хайонг Ким, шефът на БЧК – Пловдив Таня Георгиева, представители на „ Фондация за достъп до права “, Фондация „ Стойна Кръстанова “ и други

„ В цялата област има към този момент над 10 000 украински бежанци като множеството от тях са дами с деца или възрастни хора. Именно поради това е нужно да обединим напъните на всички наранени страни и да срещнем локалните структури в района с опциите за партньорство с ВКБООН “, съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов. Той напомни, че Община Пловдив реагира още в първите седмици на рецесията като тук беше основан краткотрайният център за настаняване на бежанци „ Втори дом “ и отвориха порти три дневни центъра, които да оказват помощ за акомодацията на децата.

От своя страна Наталия Еллис акцентира, че обстановката е доста динамична и сега се следи нова вълна на бежанци от Украйна.

„ Увеличава се потокът на деца и майки, което допуска нови дейности от наша страна. Помагаме с неща от първа нужда – пакетирани храни, облекла, обувки, одеяла и в същото време продължаваме ремонтите, които ще ни разрешат да имаме повече места за идващите хора “, изясни Еллис.

По време на срещата стана ясно, че моделът за бърза интеграция е доста добре развъртян в Пловдив и района. По думите на Стефан Стоянов стотици компании са обезпечили опция за работа и интеграция на по-голямата част от бежанците, което разрешава те да водят естествен метод на живот тук.

„ Пловдив е модел за съдействие, за добра атмосфера на банкет на бежанската вълна от Украйна и се оформя като един филантропичен център. Всички организации работим дружно от първия ден на спора “, съобщи шефът на БЧК – Пловдив Таня Георгиева и разясни, че с изключение на даването на филантропична помощ, екипът на БЧК подкрепя потърпевшите като работи и върху тяхното психологично здраве.

Хайонг Ким Изрази вяра, че срещата ще спомогне да бъдат координирани и надградени напъните сред другите институции, а ВКБООН ще продължи да оказва поддръжка в тази тенденция.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР