Разрушаване на дюни на плаж „Смокиня” категорично няма, Това заяви

...
Разрушаване на дюни на плаж „Смокиня” категорично няма, Това заяви
Коментари Харесай

Сагата в Смокиня: Багер и колчета има, дюни няма

Разрушаване на дюни на плаж „ Смокиня” изрично няма, Това съобщи пред БГНЕС концесионерът на плажа Иван Алексиев.

Преди дни природозащитници разпространиха в обществените мрежи фрагменти по какъв начин екскаватор разорава линията, а на една от дюните има забити колчета.

„ Концесионер съм на този плаж 16 години и всяка година шетам плажа по един и същи метод, като извършвам прецизно напътствията на министерството на туризма. Плажът се подравнява, по-късно се изравнява с тежка техника и най-после се минава ръчно”, изясни Алексиев.



По думите му тази година се е наложило да бъдат сменени всички заведения на плажа, защото бурното море, през зимата, ги е разрушило. След като се отстранени обаче преместваемите постройки под тях, на два метра, са се появили фекални шахти, които е трябвало да бъдат разчистени с трактор, както и остаряла канализация, която е трябвало да бъде почистена.

По думите му колчетата са забити от геодезисти на наета компания по кадастър. Те ясно отбелязват от кое място стартират дюните. „ Това са колчета, които са набита на 2.50 м от началото на дюните. Трактористът е инструктиран, че няма право да опира до дюните”, твърди още концесионерът. Подравнената част на плажа е мястото, където са разчистени заведенията. Те са сложени по утвърдена скица и не са в нарушавания. Там, където са забити колчетата е имало тоалетна, която също е била сложено по скица.

Още на 13 март са подадени документи до всички институции, че стартира поетапно пренасяне на заведенията на плажа, разчистване и подравняване. Проверка на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас са открили ров на плажа, който е изработен, с цел да се извади развалената канализация, изясни концесионерът. На 9 април са импортирани и документи до Министерството на туризма, че стартира втори стадий от подготовката на плажа за сезона.

Очаква се по-късно през днешния ден екоинспекцията в Бургас да оповести данни от инспекцията и имали открити нарушавания.

Преди две години притежател на терен в къмпинг Смокиня изравни с екскаватор дюна, тъй като му закривала гледката към морето. Делото обаче беше прекъснато с претекста, че дюната не била унищожена, а единствено повредена.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР