Разрешителното на ТЕЦ Марица изток 2“ е горещият картоф, който

...
Разрешителното на ТЕЦ Марица изток 2“ е горещият картоф, който
Коментари Харесай

Тровят въздуха и водите ни

Разрешителното на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ е горещият картоф, който българските институции си трансферират. След четиригодишна правосъдна борба и решение от Европейския съд, българският Върховен административен съд (ВАС) отхвърля да вземе решение по делото всъщност и на основанието на официални нарушавания го връща в Стара Загора за наново разглеждане от локалния административен съд.

Делото беше заведено от екологичните организации „ Грийнпийс – България “ и „ За Земята “ при започване на 2019 година, откакто Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС) разреши на теца да не съблюдава новите по-строги екологични правила за замърсителите серен диоксид и живак. Повод за делото беше разрешителното за работа, което Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ получи в края на 2018 г. Това позволение даде право държавната въглищна централа да изхвърля съвсем двойно над позволеното количество серен диоксид.

България нарушава европейското законодателство, като разрешава на „ Топлоелектрическа централа Марица изток 2 “ да замърсява със серен диоксид без краен период и без проект за справяне с нездравословните излъчвания. Това е заключението на Съда на Европейски Съюз от март 2023 година

Тогава Съдът на Европейски Съюз отсъди в интерес на правото на всеки да живее в чиста и здравословна околна среда и сътвори казус за още каузи против замърсителите.

Решението на Върховен административен съд от 31 юли е дефинитивно и не предстои на обжалване, само че правосъдният спор ще продължи пред Административния съд в Стара Загора, чието решение още веднъж може да бъде обжалвано пред висшата инстанция.

Междувременно Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “ ще продължи да се възползва от изключението от нормите за замърсяване въздуха, което ѝ разрешава да отделя серен диоксид близо два пъти над допустимото и живак – над четири пъти.

 

Докато Върховен административен съд си затваря очите пред сериозния проблем с продължаващото токсично замърсяване на въздуха в региона на Топлоелектрическа централа „ Марица изток 2 “, прокуратурата в Смолян образува  досъдебно производство  по случая със замърсяването на  река Девинска .

На 4 август отпадъчните води от активността на компания за бутилиране на минерална вода в Девин предизвикаха гибелта на стотици риби в река Девинска. Била е унищожена  популацията на македонска пъстърва и маришка мряна в сектор от 3 км сред град Девин и язовир Цанков камък. „ Заустените отпадъчни води са били от индустриалната активност на предприятието и с битово-фекален темперамент – от поддържането на санитарно-хигиенните условия в пространствата “, споделиха от РИОСВ-Смолян.

Според рибари, в реката е измряла освен рибата, само че и бентосът – организми, живеещи по или на дъното на водните басейни, с които се храни рибата.

„ Регионална инспекция за опазване на околната среда в никакъв случай не изследват седиментите в реките откакто стане замърсяване. Много огромна неточност е да се прави зарибяване преди да се създадат подробни проучвания на водата и на дъното. Сега и новата риба, която пуснаха в реката, може да се токсини. “ – сподели Димитър Куманов, член на УС на Сдружение „ Балканка “.

 

bnr.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР