Разработката бе представена по време на дискусията Иновации в името

Разработката бе представена по време на дискусията Иновации в името ...

Мобилно приложение помага на жени да станат майки.Разработката бе представена по време на дискусията "Иновации в името на нашето здраве", организирана от в. "Марица" и "Хермес медия", и предизвика огромен интерес сред присъстващите на форума.

Младият клиничен ембриолог Борислав Матеев, дб, и специалисти от Катедра „Компютърни мрежи и технологии“ към Техническия университет в Пловдив създадоха безплатно дигитално мобилно приложение, което ще оказва помощ на жени, които искат да станат майки.

Апликацията следи медицински показатели на жената, която иска да има дете, и ги изпраща директно до нейния лекар. Програмата е инсталирана на таблета или на смартфона на медика, който има възможност да наблюдава състоянието на пациентката си и да взима най-правилните решения при възникването на евентуални проблеми.

Работя в областта на асистираната репродукция. Успеваемостта при ражданията след инвитро е 20 до 30% и тъй като нашата цел е да я увеличим, се опитваме да повлияем по всички възможни начини на процеса, каза д-р Матеев. Чрез датчици и сензори технологията проследява денонощно температурата, количеството кислород в кръвта, физическия тонус и други показатели на пациентката и с помощта на самообучителни алгоритми и изкуствен интелект анализира данните. Прогнозира се овулационният ден на жената. Така се определя и най-благоприятният момент на зачеване, а в рискови ситуации се задействат предупредителни аларми.

Приложенията са две - лекарско и пациентско, които в „облака“ си обменят информацията. Целта е да има постоянна връзка лекар-пациент и да се елиминират негативните последствия от случайни събития.

Пациентките ни получават чрез това приложение и съвети какво да правят - какъв начин на живот да спазват, диетата, която ще им бъде най-полезна, каква и доколко да бъде физическата им активност.

Според д-р Борислав Матеев успеваемостта на реализираните бременности може да се повиши с до 10% благодарение на приложението. Интерес към мобилната иновация вече проявяват специалисти от чужбина - Германия и Австрия, тъй като всяка десета двойка в България и в Европа има проблем, свързан с безплодието. В нашата страна годишно се извършват близо 15 000 различни процедури на асистирана репродукция.

Д-р Матеев оповести, че в края на ноември ще бъде официалната световна премиера на приложението, а пред аудиторията на форума е първото представяне у нас. Тя ще бъде в Германия по време на най-голямото медицинско изложение в Дюселдорф.

Източник: marica.bg