Разработка на на ДАНС за аферата в Агенция Митници е

...
Разработка на на ДАНС за аферата в Агенция Митници е
Коментари Харесай

Протекции, влияние и контрабанда излизат наяве след поредната комисия за митниците

Разработка на на ДАНС за аферата в Агенция Митници е почнала още през лятото на 2022 година. Това заяви пред краткотрайната парламентарна комисия ръководителят на ДАНС Пламен Тончев. Засечени са контакти на татко и наследник Стефан Димитрови с представители на най-високите етажи на властта, както и със съдии, следователи и прокурори. Двамата даже са получавали класифицирана информация за контрабандните канали.

Оперативна информация на ДАНС през лятото на по-миналата година била за контрабанден канал, проведен от Марин и Стефан Димитрови. Започва разработка, която доближава до данни, че подозираната група се управлява от Никола Николов - Паскал.

" По отношение на Марин и Стефан Димитрови, открито е, че главната им роля в новоизградения канал от незаконно съдружие, се показва в това да реализират контакти с лица, заемащи висши обществени длъжности за да обезпечат протекциите ", съобщи Пламен Точнов, ръководител на ДАНС.

Според Тончев, познанството на Живко Коцев с татко и наследник Димитрови е от времето когато Коцев управлява регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в София област. А различен добре прочут със посочените за контрабандисти е тогавашният шеф на Националната полиция Венцислав Кирчев, който преди този момент е бил началник на регионалната дирекция на в Хасково. Тончев съобщи още, че когато Коцев е основен секретар на Министерство на вътрешните работи, контактите му с Димитрови били най-чести.

" Имало е директни запознавания от страна на основния секретар с регионални шефове. Той е представял Стефан като предприемач, който прави разнообразни услуги, в смисъл внася разнообразни артикули от Турция и да му оказват при нужда подпомагане като мотивът за това негово искане е бил, че той прави по този начин персонална услуга на господин Бойко Рашков. Установено е, че вследствие на построените доверителни връзки с въпросните чиновници Марин и Стефан Димитрови оказват въздействие върху кадрови въпроси и систематизиране на управителни постове в Министерство на вътрешните работи, представляващи интерес за незаконното съдружие. Установени са съответни случаи, при които чиновниците в тях и дават сензитивна или класифицирана информация ", сподели Пламен Точнов - ръководител на ДАНС.

Информацията, която Димитрови са получавали била обвързвана с каналите за трафик на артикули, хора, опиати и оръжие. Пламен Тончев твърди още, че двамата имали интерес Недан Хаджиев да оглави полицията в Хасково.

" Ние имаме открита единствено една връзка, която е сред министъра на финансите и Стефан. То е за назначението на въпросното лице Недан Хаджиев за шеф на ОД на Министерство на вътрешните работи Хасково ", добави Пламен Точнов.

Бившият финансов министър Асен Василев обаче отхвърли да е познавал Марин и Стефан Димитрови.

" Само Петя Банкова познавам, да ", сподели Асен Василев, депутат от ПГ на ПП-ДБ.

Настоявал ли сте за Недан Хаджиев да бъде назначен и в Министерство на вътрешните работи, по-късно в Митниците и в случай че да за какво или тези изказвания са нечиста сделка както на вътрешния министър, по този начин и това, което чухме вътре в зала?

" С вътрешния министър съм провел един диалог за Недан Хаджиев в подтекста на това, че Недан Хаджиев, когато беше началник на МВР-Хасково беше най-ниското равнище на платен избор ".

Според Тончев още 10-тина съдии, прокурори и следователи контактували с Марин и Стефан Димитрови и им съдействали, когато било належащо.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР