Разпространението на използването на Facebook не е свързано с психологически вреди, установява ново глобално проучване

...
Проучването използва данни за благосъстоянието на близо милион души в
Коментари Харесай

Проучването използва данни за благосъстоянието на близо един милион души в 72 държави от 2008 до 2019 г. и използва данни за действителното индивидуално използване от милиони Facebook. Проучването използва данни за благосъстоянието на близо милион души в 72 държави от 2008 до 2019 г. и използва реални данни за индивидуално използване от милиони Facebook. - Авторски права Canva от Публикувано на 09/08/2023 - 13:05

В проучване, проведено в 72 държави, учени от Оксфорд не откриха доказателства, свързващи приемането на Facebook и отрицателното благосъстояние.

Това е най-голямото научно изследване от този вид, провеждано някога и резултатите може би ще бъдат изненадващи за мнозина.

РЕКЛАМА

Екип от учени от Оксфордския университет не откри доказателства че световното възприемане на социалната медийна платформа Facebook е свързано с широко разпространени психологически увреждания.

Публикувано от Кралското общество, проучването на Оксфорд използва данни от близо милион души в 72 държави от 2008 до 2019 г. и използва действителни индивиди данни за употреба от милиони потребители на Facebook по целия свят, за да проучи въздействието на платформата върху благосъстоянието на потребителите.

Въпреки популярните твърдения за въздействието на социалните медии, изследването, ръководено от и , не откри „никакви доказателства ”, че разпространението на Facebook постоянно се свързва отрицателно с благосъстоянието.

„Въпреки че съобщенията за отрицателни психологически резултати, свързани със социалните медии, са често срещани в академичната и популярната литература, доказателствата за вредите са като цяло по-спекулативни от убедителни“, се посочва в изследователската статия.

Добър ли е Facebook за вашето психично здраве?

Проучването отива по-далеч, като добавя, че всъщност може да има някои ползи за вашето психично здраве, които биха могли да бъдат извлечени от използването на социалната медийна платформа на Zuckenberg.

„Разгледахме внимателно най-добрите налични данни – и открихме, че те не подкрепят идеята, че членството във Facebook е свързано с вреда, точно обратното. Всъщност нашият анализ показва, че Facebook вероятно е свързан с положителното благополучие“, каза Пржибилски.

Но тези заключения трябва да се разглеждат с щипка сол.

„Това не е да кажа, че това е доказателство, че Facebook е добър за благополучието на потребителите. По-скоро най-добрите глобални данни не подкрепят идеята, че експанзията на социалните медии има отрицателна глобална връзка с благосъстоянието на различните нации и различни демографски данни“, добави Пржибилски.

С близо три милиарда активни потребители месечно , Facebook все още е най-популярната социална медия на Meta. Но с течение на времето се изразиха опасения относно влиянието, което Facebook - и други социални медии - биха могли да окажат върху своите потребители, особено по-младите.

Училищата в САЩ съдят социалните медийни платформи за "увреждане" на психичното здраве на младите хора

Предишен проучванията са фокусирани върху глобалния Север, казва Вуоре, съавтор на изследването.

„В нашето ново проучване ние покриваме възможно най-широката география за първи път, като анализираме данните за използването на Facebook, припокрити със стабилни данни за благосъстоянието, давайки наистина глобална перспектива“, отбеляза той. >РЕКЛАМА

Въпреки че Facebook не поръча или не финансира проучването, те участваха в предоставянето на данните.

„Няма доказателства за отрицателни асоциации"

„За да разберем по-добре правдоподобния диапазон от асоциации, свързахме данните, проследяващи глобалното приемане на Facebook с три индикатора за благосъстояние: удовлетворение от живота, отрицателни и положителни психологически преживявания“, обясниха изследователите.

Те не откриха доказателства за отрицателни асоциации и в много случаи имаше положителни корелации между Facebook и индикаторите за благосъстояние.

Изследователите също така изследваха разликите, свързани с възрастта и пола.

Анализът им показа, че връзката между приемането на Facebook и благосъстоянието е малко по-положителна за мъжете, отколкото за жените, във всички мерки за благосъстояние, но тези тенденции не са значими.

РЕКЛАМА

Трябва да се отбележи, че изследваните данни спряха през 2019 г., преди пандемията.

След няколко скандала Meta изглежда се е насочила към повече прозрачност и сътрудничество с учени.

Само преди няколко дни, например, няколко статии бяха публикувани в списанията Science and Nature относно .

„Нашите открития трябва да помогнат за насочването на дебата около социалните медии към по-емпирични изследователски основи. Нуждаем се от по-прозрачни съвместни изследвания между независими учени и технологичната индустрия, за да определим по-добре как, кога и защо съвременните онлайн платформи могат да влияят на своите потребители“, заключи Вуоре.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР