Разпространението на Covid-19 удря все повече индустрии по света, като

...
Разпространението на Covid-19 удря все повече индустрии по света, като
Коментари Харесай

Очаква се рязък скок на фалитите по света заради Covid-19

Разпространението на Covid-19 удря от ден на ден промишлености по света, като към този момент стои въпросът не кои ще бъдат наранени, а кои ще бъдат пощадени. Влошаването на паричните потоци и маржовете на фирмите са предстоящ процес след внезапната смяна и стопирането на производството и потреблението. В резултат на това евентуално ще станем очевидци на внезапно нарастване от 25% на фирмите в неплатежоспособност и такива с ликвидни проблеми, предвиждат специалисти на застрахователя на кредитен риск " Кофас ". Според анализаторите това ще е най-големият скок на банкрутите след рецесията през 2009 година, когато те са се покачили с 29%.

Тази наклонност на растеж в несъстоятелностите ще засегне Съединени американски щати (с 33% предстоящо повишение), както и множеството стопански системи от Западна Европа – Германия (11%), Франция (15%), Англия (33%), Италия (18%) и Испания (22%).

Специалистите от кредитния осигурител също по този начин плануват, че международната стопанска система ще преживее първата си криза след 2009 година Очаква се понижение на Брутният вътрешен продукт в света с 1.3%, до момента в който за миналата 2019 година той е отбелязал растеж от 2.5%. Обемът на международната търговия ще спадне с 4.3%, сочат прогнозите.

" Кредитният риск при фирмите, както по света, по този начин и в България, ще нарасне значително даже при допустимо най-хубавия сюжет, при който икономическата интензивност последователно се възвръща през третото тримесечие на годината, при изискване, че няма втора вълна на епидемията през второто полугодие. За страната ни рисковете също остават високи ", разяснява Пламен Димитров, шеф на " Кофас България ".

Сектори като туризмът, хотелиерството, развлекателната промишленост и превозът към този момент са мощно наранени, както и съвсем всички профилирани дистрибуционни канали и част от индустриални браншове. Спад ще претърпи и търсенето заради отслабването на доверието от страна на семействата. Други услуги като телекомуникации и водоснабдяване ще бъдат доста по-леко наранени, отбелязва се в разбора.

Потреблението на дълготрайни артикули, като транспортни средства да вземем за пример, евентуално ще бъде измежду най-потърпевшите. Разходи за текстил и облекла, както и електроника, също ще бъдат сведени до най-малко. От друга страна, засилената консумация на хранителни и фармацевтични артикули ще даде нов подтик за фирмите в съответните промишлености, защото те освен, че няма да изгубят позиции на пазара, само че и могат да извлекат изгоди от обстановката, считат специалистите на застрахователя.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР