Семейства в Газа са чакали години, за да се преместят в нови домове. Политическите борби ги държат настрана

...
Разпростиращ се жилищен проект в ивицата Газа има за цел
Коментари Харесай

Разпростиращ се жилищен проект в ивицата Газа има за цел да донесе облекчение на стотици семейства, които са загубили домовете си в битките с ИзраелОт ISSAM ADWAN Associated Press 10 септември 2023 г., 1:16 Избори. Насилственото превземане остави ПА под контрола само на полуавтономните райони на окупирания от Израел Западен бряг, въпреки че твърди, че е легитимен международен представител и на двете области.

Проектът бележи първия финансиран от Египет инфраструктурен проект в анклава след поредица от финансирани от араби разработки, предназначени да облекчаване на жилищната криза в Газа. Египет, който често посредничи между Израел и Хамас, както и между съперничещите палестински фракции, обяви помощта след осемдневна война през 2021 г.

Двама висши египетски служители потвърди, че правителството в Кайро работи със съперничещите палестински фракции по проекта. Те казаха, че Египет е призовал страните да сформират съвместен комитет, който да наблюдава разпределението на жилищата, но е постигнат малък напредък.

„За съжаление, всяка страна иска да контролирайте процеса“, каза един служител, отбелязвайки, че въпросът е бил повдигнат в дискусии по време на скорошно посещение в Египет на палестинския президент Махмуд Абас. „Това не е проект нито за Хамас, нито за Фатах. Това е за палестинския народ.”

Двамата египетски служители говориха при условие за анонимност, тъй като не бяха упълномощени да говорят с медиите.

Jawad al-Agha, заместник-министър на жилищното строителство в правителството на Газа, ръководено от Хамас, каза, че неговата служба е представила предложение на Египет за това как трябва да бъдат разпределени апартаментите. Но той не даде подробности и каза, че не са взети решения в очакване на среща между страните.

Жилищното министерство на ПА на Западния бряг не върна съобщения с искане за коментар .

Задънената улица остави хиляди семейства в безизходица. Повечето чакаха близо десетилетие, след като загубиха домовете си по време на 50-дневна война между Израел и Хамас през 2014 г.

Домът на семейство Зороб беше ударен по време на Битката през 2019 г. между Израел и групировката Ислямски джихад. Мигове преди въздушния удар Израел се обажда на семейството и им нарежда да се евакуират. Никой не е пострадал, но домът е унищожен.

Семейството каза, че няма връзка с никоя въоръжена групировка и не знае защо домът им е бил атакуван.

Мохамед Зороб, баща на 2-месечно момченце, каза, че е прекарал пет години в строеж на апартамент на втория етаж на сградата. „Представете си, че прекарвате пет години от живота си в изграждане на дома си и в миг Израел се прицелва в сградата“, каза той.

Баща му, Монер казаха, че условията в паянтовия им дом са непоносими. „Страдам от топлината, влажността, а през зимата страдаме от изтичане на вода в къщата“, каза той. Къщата с една стая в предния двор на семейството — направена от бетон и найлон — включва тесен кухненски бокс и малка тоалетна. порасналата дъщеря с рак добави към трудностите. Дъщеря й има слаба имунна система и трябва да бъде държана далеч от роднини дори с обикновена настинка.

„Къде мога да я изолирам, докато имам само една стая?“ каза тя.

Ибрахим Абраш, бивш министър в кабинета и политически писател, каза, че международните донорски нации са се разочаровали от повтарящите се цикли на насилие и са разсеяни от други кризи, повечето особено войната в Украйна.

Но той каза, че продължаващите битки между палестинската власт и Хамас остават основна пречка за възстановяването на Газа.

„Когато донори, Египет или други, отпускат пари, въпросът е „Коя е легитимната палестинска страна, на която може да се вярва да контролира?“, каза той.

Хазъм Ислим, 42-годишен баща на седем деца, повтаря разочарованието, изпитвано от мнозина.

Работа като охранител в В болница Шифа в град Газа, Айлим имаше мъчителното преживяване да гледа как собственото му семейство влиза през портите на болницата. Неговата 11-годишна дъщеря Фара загуби крак в конфликта през 2021 г., който разруши и дома им. Сега семейството живее в апартамент под наем, който той едва може да си позволи.

„След като се разчу за тези нови жилищни единици, се вкопчих в надежда. Но тази надежда се превръща в отчаяние“, каза той.

Ислим каза, че е правил чести посещения в Министерството на жилищното строителство, оставяйки всеки път с повече въпроси, отколкото отговори.< /p>

„Живеем в състояние на постоянна несигурност“, каза той.

___

Авторът на Associated Press Сами Магди в Кайро допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР