Разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се

...
Разпродажба на активи на националния железопътен превозвач няма да се
Коментари Харесай

БДЖ отрече да е със запорирани сметки

Разпродажба на активи на националния железопътен транспортьор няма да се прави. Това оповестяват от БДЖ по отношение на изявления за това, че кредитори са запорирали милиони на БДЖ и че ще се разпродават мотриси и вагони.
Действително двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лева от главница по заема против „ БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и след решение на Софийски градски съд искът е утвърден отчасти в размер на 20 млн. лева в интерес на облигационерите, в резултат на което са запорирани сметки на сдружението.
Вторият облигационен заем, който е в размер на 240 млн. лева е взет през 2007 година за рефинансиране на остарели отговорности към разнообразни институции и за осъществяване на настоящи поправки на товарни вагони, като действително не е бил належащ за осъществяването на активността на сдружението. До момента остатъкът на отговорностите по заема е в размер на 103 млн. лева
Облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по правосъден път. Решението на Софийски градски съд и краткотрайният запор на сметките на „ БДЖ - Пътнически превози” ЕООД няма да затруднят действието на сдружението към сегашния миг, при положение, че бъде открито решение на зародилата обстановка в кратковременен проект.
Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски е осведомен навреме за обстановката, в резултат на което е уведомил Министерство на финансите и е изискал активиране на държавната помощ, за която има утвърждение от Европейска комисия. Очаква се решение от Министерство на финансите.
Припомняме, че по-рано през днешния ден зам.-транспортният министър Велик Занчев удостовери, че запор има. Запорът е изработен предходната седмица, бил непълен и е върху 40 млн. лв.. Занчев сподели, че сега холдинг БДЖ дължи общо 103 млн. лв. – главница и лихви. Когато се разплатят тези пари, се ликвидира най-проблемният дълг на БДЖ, удостовери зам.-министърът. Търсим решение, с цел да не се стопира оперативната служба на сдруженията на холдинг БДЖ, отговори Занчев на въпрос какво се прави, с цел да не се разпродадат вагоните на " Товарни транспорти ". Обсъжда се вид за държавна помощ, защото има нотификация от Европейска комисия. Когато се спрем на даден вид, ще го спрем, съобщи Занчев. Попитан дали има напън, с цел да се освободи място на пазара за различен транспортьор посредством фактическа разпродажба на " Товарни транспорти ", чиновникът отговори, че не може да гадае.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР