Разправиите около имотите на Националната спортна академия в Равда са

...
Разправиите около имотите на Националната спортна академия в Равда са
Коментари Харесай

Батаците с имотите в Равда се пренасят в сърцето на Европа

Разправиите към парцелите на Националната спортна академия в Равда са от съвсем 20 години. Полека-лека те влезнаха в черния лист на интернационалните кавги.

Както в. „ Банкеръ “ писа още предишното лято, 51 задгранични притежатели на жилища във ваканционния комплекс „ Акротирия апартментс “ в Равда - жители на Англия,на Русия, на Норвегия, на Франция, Люксембург и Нова Зеландия -

сигнализираха посолствата си и Европейската комисия,

че управлението на Националната спортна академия е завело каузи против тях с концепцията да постави ръка на законно добитите им парцели.

Според тях тези дейности съставляват лишаване на законно добита частна благосъстоятелност в страна член на Европейския съюз. При това - без съдът дефинитивно да се е произнесъл кой е действителният притежател на земята под комплекса,за което в действителност се спори.

В дъното на абсурда е решение на Бургаския областен съд от 2013 година, съгласно което теренът е присъден на академията, само че... с всички здания върху него. Независимо от това по кое време са издигнати тези здания, от кого са издигнати и на какво законово съображение.

През септември м.г. един от тримата изпълнителни заместник-председатели на Европейска комисия - Валдис Домбровскис, разяснява случая по този начин:

„ Защитата на човешките права и частната благосъстоятелност е един от крайъгълните камъни на общностното право. Освен това, в сходство с Европейската спогодба за отбрана на правата на индивида и главните свободи, хората имат право на ефикасна отбрана и на обективен развой “.

Тези дни една непозната телевизия даде поръчка, че ще прави филм по случая.

До предишното лято, притежателите на нарочените за експроприиране жилища бяха завели четири каузи. Едно от тях завърши на първа инстанция по този начин, както се и очакваше: апартаментът на съветски жител бе „ връчен “ на НСА, без съдът да се съобрази най-малко с едно от доказателствата по делото.

Конфискуването на „ съветския “ апартамент вдъхна кураж на съседите и те заведоха още пет каузи против НСА.

Собствениците на парцели настояват, че терените, предоставени на Спортната академия на два пъти - през 1959 година и през 1977 година, се намират над пътя сред Равда и Несебър. Което е на напълно друго място от местонахождението на комплекса.

Представител на вестника се срещна с един от пострадалите –със Светослав Калчев. „ Цялата държавна машина е впрегната, с цел да могат тези каузи да завършат в интерес на НСА “, безапелационен е той. И се обосновава: “Ако притежателите завоюват, ще би трябвало да бъде преразгледан и въпросът за собствеността върху всички терени, стопанисвани от Национална спортна академия! А стигне ли се до такава степен, истината ще се окаже напълно друга! “

В поддръжка на изказванията си, той ни даде техническата експертиза, която е показана в съда. От заключението на движимостите лица излиза наяве, че

„ процесният терен не попада в рамките на отредения с решението парцел "

(бел.ред. - има се поради правосъдното решение, което е дало съображение на юристите на Спортната академия да заведат делата за изземването на жилищата в комплекса).

Калчев недоумява, по какъв начин той - като безкористен покупател на парцел (с нотариален акт от 18 юли 2008 г.), за който към датата на закупуването му е имало и годно позволение за градеж, и законно издадени актове и протоколи за строителство и въвеждане в употреба, през днешния ден би трябвало да потвърждава правото си на благосъстоятелност посредством правосъдни каузи.

Още повече, че освен от упоменатата експертиза, само че и от останалите доказателства по делото, заведено от Национална спортна академия за изземването на парцела му, излиза наяве едно само нещо: процесният парцел не е бил държавна благосъстоятелност, не попада в рамките на отредения парцел на Академията (КЗ-3 от 19 май 1977 г.), нито е бил включван в миналото измежду парцелите, предоставени за изграждане на студентски учебно-спортен комплекс на някогашния ВИФ „ Георги Димитров “, чийто приемник е Национална спортна академия (справка - Протокол №2 на Комисията по член 67 от настоящия по това време Закон за планово създаване на обитаемоте места “ от 23 април 1959 година).

Всички тези доказателства обаче надали ще се окажат задоволителни, с цел да може Калчев да си върне парцела. Причината е, че през септември м. година, с Решение № 529 Министерският съвет най-любезно дава парцела му на Националната спортна академия, включвайки го в "поземленото портфолио " на НСА, разказано в предходно държавно решение - № 201 от 12 април 2019 година.

Тук е моментът да напомним, че още през 2010 година в. „ Банкеръ “ първи разнищи историята със противоречивите терени.

Спортната база на НСА е ситуирана на към 200 декара сред Равда и Несебър.Тя е основана през 1974 година. Когато е строена, на никого не му е хрумвало, че комунизмът все в миналото ще си отиде (поне на хартия) и

земята е останала неописана в документите за благосъстоятелност на НСА.

Интересното е, че даже в хаоса на първите десетина преходни години, никой не посмя да посегне към собствеността на НСА. Докато на хоризонта не се появи някогашният кмет на община Несебър Николай Трифонов (ноември 1999 година - март 2007 г.), който на бърза ръка стана воин в не една и две истории, свързани с оземляването на знайни и незнайни платежоспособни персони.

През 2002 година той прокарва през общинския съвет тематично решение, което му дава право да актува 145.3 дка от образователната база на Спортната академия като частна общинска благосъстоятелност. На това съображение поземлената комисия стартира да възвръща собствеността върху парцелите на притежателите им. Или най-малко по този начин наподобява в профил, защото схемата е... кой превари, той товари!

Ръководството на НСА усеща накъде стартира да духа вятъра и също повежда борба за запазване въз основата. Заведени са 30-40 каузи против реституционни актове и против компании, които са съумели да придобият терени в тази околност.

На 9 януари 2009 година НСА прави първия пробив -

снабдява се с обезпечителна заповед, благословена от Върховния касационен съд.

И дава поръчка какво ще се случи оттук нататък.

Точно в този миг, в мъртвата зона на фронта сред Спортната академия и естествените притежатели, получили земите си по правосъден път, се появяват... вездесъщите брокери, на които им е все едно какво купуват и продават - недвижими парцели, политическо въздействие или връзки в правосъдната система.

За разлика от други сходни обстановки, този път играта на "брокерите " не се е получила. Както поради разразилият се обществен скандал, по този начин и поради инатът на НСА управлението.

И се получава съвсем като в поговорката: "Когато атовете се ритат, магаретата страдат! " В описвания тук случай го отнасят не същинските виновници, а нищо неподозиращите реститути и вложителите, сбъркали да купят по един-два "спортни " терена.

Такъв е казусът с тези 2.8 дка, върху които е издигнат ваканционният комплекс „ Акротирия апартментс “. Те са върнати на наследниците на Стоян Рапов с влезнало в действие правосъдно решение. След това са издадени публични кадастрални скици, а най-после

Общинският съвет в Несебър утвърждава и съответния обстоен организационен проект (ПУП).

В един миг, противоречивите през днешния ден декари са продадени на "Спектър “ ООД, ръководено от Станимир Георгиев. В името на светлото си бизнес бъдеще, той се снабдява със законно позволение за градеж, подвига си ваканционен комплекс за знамение и приказ, пуска го в употреба и разпродава всички жилищата в него.

Това се случва през интервала 2002-2006 година. След това стартира правосъдната война...

Днес ситуацията е следното.

Инвеститорът "Спектър " ООД е докаран до просешка сопа, тъй като дяловете на притежателите му са запорирани от банки,от лизингови къщи, от частни компании и така нататък Или казано по най-простия метод - даже и да желаят, нарочените за изпъждане притежатели на жилища в комплекса няма по какъв начин да съдят вложителя, тъй като по това време всичко е било законно. А и да го осъдят, вероятността да получат някакво обезщетение е повече от оскъдна.

Така че остава открит въпросът "Кой ще понесе отговорността за основания безпорядък, за унищожените човешки ориси и за ограбения труд на десетки хора, които са си мислели, че си купуват законно парцел в естествена страна? "
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР