Разпоредени са мерку срещу африканската чума по свинете в Невестинско,

...
Разпоредени са мерку срещу африканската чума по свинете в Невестинско,
Коментари Харесай

Разпоредиха мерки срещу африканската чума по свинете в Невестинско

Разпоредени са мерку против африканската чума по свинете в Невестинско, откакто преди 10  дни при проучване на материал от открита мъртва дива свиня в землището на село Кадровица е открит геном на вируса, споделиха от Общината. Съществува риск от поява на болестта и при домашни прасета заради циркулацията на вируса в популацията на дивата свиня, беше казано на съвещание на регионалната епизоотична комисия.

За планове инфектиран материал от дива свиня са известени кметовете на всички села в общината, сподели зам.-кметът на Невестино Йордан Глогов.

До този миг в ОДБХ - Кюстендил не са постъпвали сигнали за подозрение или клинични признаци на заболяване при домашни прасета, отглеждани във фамилни ферми или персонални стопанства. За интервала от началото на ловния сезон 2023 - 2024 година до този миг на територията на област Кюстендил са отстреляни 487 броя диви прасета (с 400 бр. по-малко от предходния ловджийски сезон), които са изследвани и са негативни във връзка с болестта АЧС. 

Кметовете на общини да свикат съвещания на Общинските епизоотични комисии, на които да бъдат включени като членове най-малко по един ветеринарен експерт.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР