Разпоредби от държавния бюджет атакуват в конституционна жалба от Има

...
Разпоредби от държавния бюджет атакуват в конституционна жалба от Има
Коментари Харесай

ИТН и Възраждане атакуват в конституционна жалба разпоредби от държавния бюджет

Разпоредби от държавния бюджет нападат в конституционна тъжба от " ИТН " (ИТН) и " Възраждане ". Това оповестиха на взаимен брифинг ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов и зам.-председателят на ПГ на " Възраждане " Петър Петров. Те оповестиха, че към този момент са събрани нужните подписи, заяви Българска телеграфна агенция.

Йорданов сподели, че държи конституционната тъжба на Има Такъв Народ с поддръжката на " Възраждане " против " бюджета на Асен Василев ", в който, по думите му, има противоконституционни текстове. Конституцията дефинира българската страна като правова. Атакуваните разпореждания в този Закон за държавния бюджет от 2024 година на Асен Василев нарушават този принцип.

Оспорените разпореждания не дефинират бюджетния индикатор " Капиталови разноски " по бюджетите на министерствата и ведомствата, изясни Йорданов.

Той добави, че атакуваните разпореждания основават действителни предпоставки за практики, при които Министерският съвет или министър да могат по своя случайна преценка да изземват законодателната воля на Народното събрание и да трансформират бюджетни взаимоотношения. Отделно от това, атакуваните законови разпореждания съдържат неизясненост и несигурност по отношение на главен бюджетен индикатор " Капиталови разноски " за 44 разнообразни първостепенни разпоредители с бюджет.

Петър Петров от " Възраждане " съобщи, че ще бъдат оспорени избрани разпореждания от бюджета на страната за 2024 година, защото се основава непредвидимост в бюджетните разпореждания и се изземва волята на народните представители.

Йорданов разяснява и работата на министъра на защитата Тодор Тагарев, като сподели, че " Тагарев си е за уволняване, дружно с цялото държавно управление ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР