Разположен в един от най-студените и ветровити малки градове на

...
Разположен в един от най-студените и ветровити малки градове на
Коментари Харесай

Единственият затвор за хомосексуални в света

Разположен в един от най-студените и ветровити дребни градове на Австралия - Кума, пандизът Cooma крие тъмна загадка. Не единствено, че е отворен още веднъж през 1957 година с съответната цел за затваряне на мъже за " хомосексуални закононарушения ", само че се счита, че е бил употребен и като място за опити с хора с една последна цел - премахване на хомосексуалността от обществото.

Според нов подкаст това е бил единственият затвор за хомосексуалисти в света. Нещо повече, половите нарушители също са изпращани в Cooma, което в допълнение жигосва гей пандизчиите.

До ден сегашен някои чиновници на пандиза настояват, че не са знаели същинската причина, заради която гей пандизчиите са изолирани там.

66-годишният Лес Стшелецки стартира като чиновник в пандиза през 1979 година Той има вяра, че пандизчиите са изпратени там за тяхна лична сигурност.
 Лес Стшелецки (вляво)

Лес Стшелецки (вляво)

" Cooma беше институция за отбрана, с цел да не изпращат хомосексуалните пандизчии в всеобщите затвори ", споделя той пред. " Те бяха изложени на риск от принуждение в по-големи затвори като Лонг Бей в Сидни. "

Но различен някогашен чиновник, Клиф Ню, твърди, че това е било по не толкоз състрадателни аргументи. В подкаст поредицата The Greatest Menace той споделя, че откакто пандизът още веднъж отваря порти през 1957 година, в него непрестанно са ходели разнообразни психолози и психиатри.
 Швейцария, Цюрих и новината, че набират
Когато доброволците пандизчии са повече от местата в пандиза

Една забавна преживелица от Швейцария

Според него те са правили опити да трансформират ориентацията на хомосексуалистите. " Опитваха се да ги накарат на тръгнат " верния " път... Смятаха, че могат да ги излекуват ", безапелационен е служителят.

По думите на Клиф Ню, който през днешния ден е на 94 години, това е и повода пандизчиите да са в единични килии, с цел да ги държат под око пазачите.
 Затвор Cooma

Затвор Cooma

Исторически документи сочат, че министърът на правораздаването на Нов Южен Уелс тогава - Редж Даунинг, е поел заслугата за основаването на пандиза.

Съобщава се, че той е изразил " горделивост " от плана си, казвайки пред Sydney Morning Herald през 1957 година: " Никъде в Европа или Америка не открих затвори, където хомосексуалистите са били отделени от другите пандизчии. "
 Фаня Бас, Мария Блищик, Израел, Украйна и връзката сред двете фамилии, запазила се през годините
Необикновената връзка сред едно украинско и едно израелско семейство

Една същинска история

Изявление за пресата на Редж Даунинг от 1958 година показва пандиза Cooma като " единствената наказателна институция в света, доколкото е известно, отдадена особено на задържането на хомосексуални нарушители ".

Затворниците в Cooma са лишени от независимост поради своята полова ориентировка или за закононарушения, свързани с това, че са гейове. В Нов Южен Уелс хомосексуалността е декриминализирана след 1984 година
 Редж Даунинг

Редж Даунинг

През 1958 година държавното управление на Нов Южен Уелс афишира проверяваща комисия за " повода и лекуването на хомосексуализма ". В нея вземат участие " специалисти в региона на медицината, психиатрията, общественото и моралното богатство ", се споделя в изказване.

Комисията се състои от двама религиозни преподобни, двама висши чиновници на наказателната система и двама учени от университета в Сидни.

Затворът Cooma се показва като " специфична институция за наказани хомосексуални нарушители ", която ще " улесни следствието. "
 Снимка 571978

По тогавашните думи на Редж Даунинг е трябвало да бъде открита научна оценка на казуса и допустимо решение за хомосексуалиста.

" Знаем, че са се провалили в задачата си да изкоренят хомосексуалността, тъй като нашият подкаст открива гей мъже, които са били в пандиза ", споделя основателят на подкаста - журналистът Патрик Абуд, който е прекарал години в изследване на Cooma. Според него отчетът от въпросната интервенция за премахване на хомосексуалността е " затулен " и по този начин и не е открит.

Не е ясно по кое време е било прекъснато изпращането на хомосексуални пандизчии в Cooma. " Много архиви са отстранени или унищожени ", споделя историкът Гари Уодърспун пред.

Министерството правораздаването на Нов Южен Уелс отхвърля да разяснява тези изказвания, поради техния " исторически темперамент ".
 Мос Хилс, Oceanos и историята на китаристът, който избави стотици хора на потъващ круизен лайнер
Китаристът, който избави стотици хора на потъващ круизен транспортен съд

Истинска история

Журналистът Патрик Абуд има вяра, че гей пандизчиите може да са били изпращани там до началото на 80-те години, базирайки се на изказване от 1982 година, съгласно което политиката за премахване на хомосексуалността от обществото към момента е годна.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР