Разнообразието от листа в природата отдавна е източник на удивление

...
Разнообразието от листа в природата отдавна е източник на удивление
Коментари Харесай

Разнообразието от листа в природата отдавна е източник на удивление и очарование

Разнообразието от листа в природата от дълго време е източник на учудване и обаяние. Конвенционалната мъдрост е, че размерът на листата е стеснен от салдото сред количеството вода, с която разполагат и риска от прегряването.

Изследване на повече от 7000 типа растения по света, показано от БиБиСи, допуска, че отговорът може да е по-сложен. Листата на бананово растение, да вземем за пример, са към милион пъти по-големи от листата на хмела.

" Банановият лист може да бъде толкоз огромен, тъй като бананите естествено порастват тук-там, които са доста горещи и доста мокри ", споделя Ян Райт от университета " Макавери " в Сидни, Австралия. " Нашата работа демонстрира, че в действителност, в случай че има задоволително вода в почвата, няма съвсем никакво ограничаване какъв брой огромни могат да бъдат листата. "

 Снимка 310615
Източник:

Той добавя, че това е единствено част от пъзела с размера на листата. " Другата част е за наклонността по-големите листа да замръзват през нощта ", изяснява лекар Райт.

" Слагате тези две съставки дружно, рискът от заледяване и рискът от прегряване и това оказва помощ да разберете модела на размера на листа, който виждате по целия свят ", добавя Райт.

На планетата има стотици хиляди растителни типове, от дребни алпийски до солидни джунгли.

 Снимка 310616
Източник:

Листата им варират в повърхност от по-малко от 1 квадратен милиметър до над 1 квадратен метър.

Големите листа доминират в тропическата джунгла - нещо, което се отбелязва още през 19 век. Малките листа процъфтяват в безводни пустини и на високи географски ширини.

Преди няколко десетилетия учените осъзнаха, че променливостта на размера на листа е обвързвана с водата и температурата. Те предложиха ограничението на размера на листа да бъде несъмнено от риска от прегряване.

Когато има доста дъжд и растенията могат да се снабдят с по-големи листа. Новото проучване, оповестено в списание Science, допуска, че това е използвано единствено в някои райони на земното кълбо.

" Имаше няколко части в този пъзел, които явно липсваха. Ние стигнахме до нова рамка, с цел да моделираме метода, по който листата би трябвало да варират според от температурата и по отношение на климата ", добавя професора.

" Това, което успяхме да покажем, може би включва половината от света, размера на листата се дефинират доста повече от риска от заледяване през нощта, в сравнение с от риска от прегряване денем ".

 Снимка 310617
Източник:

Проучването хвърля нова светлина върху това по какъв начин растенията могат да се приспособяват в затоплящия се свят.

Както знаем, фотосинтезата е най-фундаменталният развой на растенията, при който слънчевата светлина се употребява и реагира с въглеродния двуокис и водата за производството на глюкоза и О2. Температурата, концентрацията на въглероден диоксид и интензивността на светлината са фактори, които могат да лимитират скоростта на фотосинтезата.

" С по-доброто схващане на фотосинтезата и ролята на размера на листата в това, би трябвало да сме в положение да свършим по-добра работа и да предвиждаме по какъв начин другите типове растителност могат да се трансформират по отношение на изменението на климата, а също и по какъв начин обособените типове могат да бъдат повече или по-малко жизнеспособни при нови типове климат в бъдеще ", добавя доктор Райт.

 Снимка 310614
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР