Разминаването между очаквания и реалност за руските военни в Украйна

...
Разминаването между очаквания и реалност за руските военни в Украйна
Коментари Харесай

Фалирали производители и изчерпан ресурс: Защо руските самолети падат без бой

Разминаването сред упования и действителност за съветските военни в Украйна е най-видимо в небето. Масираните въздушни удари при започване на войната бяха основен детайл от провалилия се проект за блицкриг до Киев, а сега Военно-космическите сили са в нежеланото състояние да губят скъпи машини при произшествия и повреди, породени от неспособността на авиоиндустрията на страната да работи в изискванията на дълъг спор, написа в собствен материал Breaking Defense.

Според данните на английското военно министерство единствено в интервала от експлоадирането на войната до края на септември тази година руснаците са изгубили 90 машини. По-смущаващото е, че съгласно редица наблюдаващи към 20% от свалените самолети и вертолети са паднали вследствие на другарски огън, повреда от неприятна поддръжка или пилотска неточност.
 Недостигът на личен състав в съветската промишленост сложи нов връх
Недостигът на личен състав в съветската промишленост сложи нов връх

Според Институт " Гайдар " 42% от съветските предприятия са изправени пред неналичието на фрагменти

Свой или непознат?

Преди няколко седмици единствено в границите на няколко дни по този начин бяха изгубени два съвременни изтребителя Су-35С - унищожени от личната си противовъздушна защита. Това демонстрира или сериозен проблем с работата на системата " собствен - непознат ", или некадърност на Противовъздушна отбрана плановете да обработват сигналите от нея.

Оказва се, че системата е създадена от военния институт ЦНИИ ЭИСУ, който в това време е банкрутирал и към този момент не прави активност. Даже постройката му е била продадена на търг.
 Русия води най-голямата си война от 1945 година насам. Защо военни фабрики банкрутират?
Русия води най-голямата си война от 1945 година насам. Защо военни фабрики банкрутират?

Сложните връзки с страната в последна сметка затварят дори огромни предприятия

" Уморени " самолети

Според английското разузнаване съветските Военновъздушни сили имат голям проблем с намирането на годни за полети машини, тъй като самолетите " навъртат " своя механически запас прекомерно бързо.

Институтът RAND в собствен отчет от лятото изяснява казуса. Модерните съветски авиационни платформи са планувани за сред 3500 и 4500 летателни часа, като дори има и самолети, които са планувани за 6000. По руско време, обаче, 2000-3500 часа са се считали за задоволителни.

Някои, като преквалифицирания в ракетоносец изтребител МиГ-31, са осъвременени и са с продължен запас, само че множеството от останалите по-стари модели имат по едвам 500-1000 часа оставащ " живот ". В момента военната авиация продължава да лети доста по-интензивно, в сравнение с в спокойно време и това удря амортизира машините.
 Снимка 639065
Източник:

Според изчисленията на специалистите, от началото на спора сред 34 и 57 бойни самолета може да са изчерпали полетния си запас.

Това не би било проблем, в случай че съветската авиационна индустрия ритмично доставяше бойните елементи с нови машини. Това, обаче, не се случва. Санкциите затрудняват доставката на разнообразни електронни съставни елементи, а също така и някои от водещите инженери са напуснали страната след експлоадирането на войната.
 Снимка 639066
Източник:

Така към момента близо половината самолети на съветските Военновъздушни сили са от руско време, а измежду най-пострадалите от липса на части и привършен запас са модерните изтребители-бомбардировачи Су-34.

Провалят се покупко-продажби

Слабостите на съветската авиационна индустрия се усещат освен на фронта в Украйна. Пример за това са радарите с дейна фазирана антенна решетка (AESA). Те се считат за " златен стандарт " при западните изтребители, само че Русия изостава в създаването им.

Именно това стана причина и Египет да се откаже от покупката на Су-35 малко преди войната - при тестови полети стана ясно, че неговият по-стар вид радар елементарно може да бъде " забит " от системите на дори по-старата F3 трансформация на френския изтребител Rafale.
 Сърбия се отхвърля от покупката на съветски изтребители МиГ-29, поради самолети от Франция
Сърбия се отхвърля от покупката на съветски изтребители МиГ-29, поради самолети от Франция

Това е декларирал президентът на страната Александър Вучич

AESA радар трябваше да се инсталира на новия Су-57, само че се оказа, че съветската индустрия не може да провежда серийно произвеждане. Така се наложи те да излязат от завода с безусловно същата система за разкриване на цели като Су-35. Това не е добра вест за евентуалните експортни клиенти.

Какво следва?

Според RAND при актуалното състояние руснаците ще продължат да губят по сред 30 и 60 самолета и вертолета годишно и до лятото на идната година наличните машини може да спаднат до под 75% от броя преди войната.

Това, обаче, може да се окаже оптимистична прогноза. След няколко месеца Украйна ще може да разчита на по-модерни изтребители като F-16 и JAS-39 Gripen, а също така непрестанно укрепва своите Противовъздушна отбрана системи. Така пролетта на 2024 година може да донесе доста главоболия за съветското военно управление.
 Украинското небе е полигон за Противовъздушна отбрана системите на най-малко 6 страни
Украинското небе е полигон за Противовъздушна отбрана системите на най-малко 6 страни

Киев отбива съветските офанзиви с композиция от руски и разнородни западни комплекси

В Москва схващат това и внезапно усилват военните разноски до 6% от Брутният вътрешен продукт, само че парите сами по себе си не печелят въздушната война - ще са нужни съществени реорганизации в производството и употребата на бойните самолети и вертолети.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР