Размерите на данъчните облекчения за деца и за деца с

...
Размерите на данъчните облекчения за деца и за деца с
Коментари Харесай

Длъжник ли си на хазната, забрави за данъчното облекчение за деца, което е 600 лева на дете

Размерите на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания за 2023 година са идентични с тези, които се употребиха през предходната година.  Те са признати с § 2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 година (обн. Дъждовни води, бр. 66/01.08.2023 г.).

Размерът на облекчението за деца за 2023 година още веднъж е се дефинира според от броя на децата, като за едно ненавършило пълноправие дете е 6000 лева (сума за приемане до 600 лева, когато през годината са получени приходи, обложени с 10 на 100 налог ), за две - 12000 (сума за приемане до 1200 лева.), а за три и повече - 18000 лева (сума за приемане до 1800 лева.).

Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания също се резервира и за 2023 година е 12000 лева (сума за приемане до 1200 лева.). Това демонстрира информация на Blagoevgrad24.bg на страницата на Националната организация за приходите.

Важно:  Преди да показват нужните документи за прилагане на данъчно облекчение при годишно облагане, лицата би трябвало да ревизират данъчно-осигурителната си сметка. Ако имат неплатени обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване, следва да ги погасят, с цел да се възползват от данъчната отстъпка.

Наличието на отговорности за локални налози и такси, които подлежат на наложително осъществяване и събиране от Национална агенция за приходите, също може да стане причина родителите да не получат данъчното облекчение. Вижте повече във Въпроси и отговори за родители за данъчните облекчения.

Родители, които през цялата 2023 година са по майчинство, не могат да употребяват данъчните облекчения, защото приходът, който са получавали е необлагаем, т.е. не са плащали налог нямат облагаем приход, за който да се употребява облекчението. При тези случаи данъчното облекчение може да се употребява от другия родител. 

Ползване на данъчните облекчения 

Лицата, които дават отговор на всички условия, избрани в закона (условията са разказани по-долу в текста), могат да употребяват облекченията по два метода:

– посредством работодателя по главното трудово правно отношение на физическите лица - при годишното облагане на доходите от трудови правни отношения. За задачата, родителите би трябвало да показват на работодателя си декларациите за прилагане на данъчните облекчения за деца (по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ Образец 2005) и за деца с увреждания (чл. 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ (образец 2006)  (образците са за 2022 година, следва актуализиране и за 2023 г.) 

– с подаване на годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ. В тези случаи декларациите за прилагане на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания се подават с годишната данъчна декларация.

Възможно е, при съществуването на нужните условия и условия, родителите на дете с увреждане да употребяват и двете данъчни облекчения по едно и също време - за дете и за дете с увреждане. Двете облекчения могат да се употребяват от единия родител, да се разпределят сред двамата родители, като единият родител употребява облекчението за дете, а другият за дете с увреждане.  

Също по този начин е допустимо тези данъчни облекчения да се употребяват и от родител, на който не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на бракоразвод, когато за него са налице всички нужни условия, разказани в този текст.

1. Ползване на облекченията при годишно облагане на приходите от трудови правни отношения при работодателите, които към 31 декември 2023 година са работодатели по главно трудово правно отношение

За прилагане на данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания при работодателя по главното трудово правно отношение, работникът/служителят в срок от 30 ноември до 31 декември 2023 г. трябва да даде:

– декларация за прилагане на данъчното облекчение за деца по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ (образец 2005) и/или декларация за прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ (образец 2006), както и копие на годно решение на ТЕЛК/НЕЛК на детето. 

– писмена декларация, че все още на подаването ѝ пред работодателя няма подлежащи за наложително осъществяване обществени отговорности или че за данъчната година ще подава годишна данъчна декларация. За облекчение на служителя/работника, вместо спомагателна декларация, би трябвало да отбележи в Част I на ред 6 на декларацията за прилагане на данъчните облекчения за деца, че няма подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности или че за данъчната година ще подава годишна данъчна декларация, тъй като, в случай че това не е по този начин, няма право да употребява облекченията.

В период до 31 януари 2024 г. работодателят по главното трудово правно отношение на работника/служителя пресмята годишната данъчна основа за приходите от трудови правни отношения, понижена с размера на данъчните облекчения, и дефинира годишния размер на налога.

Когато избраният годишен размер на налога е по-нисък от размера на предплатено удържания налог през годината и надлежно е налице надвнесен налог, работодателят в период до 31 януари 2024 година възвръща разликата на работника/служителя. В този случай възобновената сума се прихваща от работодателя поредно от последващи вноски към държавния бюджет за налози върху приходите от трудови правни отношения на това физическо лице или на други лица по трудови правни отношения.

Когато работодателят не е възстановил надвнесения налог, физическите лица могат да употребяват данъчните облекчения с подаване на годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за 2022 година, в това число и когато имат единствено приходи от трудови правни отношения. 

Лица, които през годината са били по майчинство или са получили други необлагаеми приходи, не е допустимо да употребяват данъчни облекчения, защото не са получавали облагаем приход и надлежно не образуват годишна данъчна основа, към която да се ползва понижението. 

Важно:  През 2023 година данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания могат да се употребяват и при предплатеното облагане на приходите, както следва:

1. За приходите от трудови правни отношения: Месечната данъчна основа за съответния месец 2023 година се понижава със следните суми:

– едно ненавършило пълноправие дете – в размер на 500 лева месечно;

две ненавършили пълноправие деца – в размер на 1 000 лева месечно;

три и повече ненавършили пълноправие деца – в размер на 1 500 лева месечно;

дете с 50 и с над 50 на 100 тип и степен на увреждане – в размер на 1 000 лева месечно.

За тази цел работникът/служителят еднократно избира да приложи предплатеното прилагане на данъчно облекчение за деца и/или за деца с увреждания посредством даване на писмена декларация пред работодателя, с която заявява, че:

– за използване на всяко от данъчните облекчения следва да извърши изискванията, планувани в член 22в и 22г от ЗДДФЛ;

– другият родител, надлежно другият приемен родител, непосредствен или родственик, няма да употребява предплатено понижението за съответната данъчна година;

работникът/служителят няма да употребява данъчните облекчения при различен шеф.

Данъчното облекчение се употребява предплатено до размера на сумата от месечната данъчна основа за приходите от трудово правно отношение на лицето, избрана по реда на член 42, алинея 1 - 3 от ЗДДФЛ. В тези случаи дължимият предплатено налог се дефинира след осъществяване на понижението с посочените нагоре суми.

Определянето на годишния налог по реда на член 49 от ЗДДФЛ се прави в това число в случаите, когато облекченията за деца и за деца с увреждания са употребени при предплатеното облагане на приходите. 

2. За приходи от друга стопанска активност и от наем или друго възмездно даване за прилагане на права или имущество: данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания могат да се ползват посредством понижаване на размера на дължимия предплатен налог за първо, второ и трето тримесечие - до размера на дължимия предплатен налог за съответното тримесечие, само че не повече от:

500 лева месечно за едно ненавършило пълноправие дете;

1 000 лева месечно за две ненавършили пълноправие деца –  ;

1 500 лева месечно за три и повече ненавършили пълноправие деца;

1 000 лева месечно за дете с 50 и с над 50 на 100 тип и степен на увреждане.

Облекченията за деца не могат да се ползват за този тип приходи, когато:

– размерът на предплатения налог се дефинира и удържа от платеца на дохода;

лицето има приходи от трудови правни отношения и е употребило облекченията предплатено при работодателя си.

Облекчението се употребява, при изискване че другият родител, надлежно другият приемен родител, непосредствен или родственик, няма да употребява предплатено понижението за съответната данъчна година.

Годишният размер на данъчните облекчения  2023 година в тези случаи се употребява с подаване на годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ.

Лицата, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число едноличните търговци, както и физическите лица – аграрни стопани, които са избрали да се таксуват като еднолични търговци, не могат да употребяват облекченията за деца и за деца с увреждания при предплатеното облагане на приходите от тази активност.

Ползване на облекченията с подаване на годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ

Когато данъчните облекчения за деца и за деца с увреждания се употребяват с подаване на годишна данъчна декларация, съответният размер на данъчното облекчение за деца се дефинира в Част VІ, а на данъчното облекчение за деца с увреждания – в Част VІІ от Приложение № 10 (образец 2010) на годишната данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ.

Когато работодателят по главното трудово правно отношение не е възстановил налога при годишното облагане на приходите от трудови правни отношения, лицето, даже да има единствено приходи от трудови правни отношения, може да употребява облекченията с подаване на годишната данъчна декларация (попълва Приложения № 1 и № 10).

Ако облекченията не са употребени при работодателя в цялостен размер, към годишната данъчна декларация се ползват декларацията за прилагане на данъчното облекчение за деца по член 22в, алинея 8 от ЗДДФЛ (образец 2005) и/или декларацията за прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания по член 22г, алинея 7 от ЗДДФЛ (образец 2006). Копие от годно решение на ТЕЛК/НЕЛК, удостоверяващо типа и степента на увреждане на детето, при прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания, не се ползва към годишната данъчна декларация.

При прилагане на данъчните облекчения с подаване на годишната данъчна декларация, данъчно задълженото лице не би трябвало да има подлежащи на наложително осъществяване обществени отговорности към датата на подаване на годишната данъчна декларация, в това число към датата/ите на подаване на коригираща/и декларация/и.

Възможно е, при съществуването на нужните условия и условия, родителите на дете с увреждане да употребяват и двете данъчни облекчения по едно и също време - за дете и за дете с увреждане. Двете облекчения могат да се употребяват от единия родител или да се разпределят между двамата родители, като единият родител да употребява облекчението за дете, а другият за дете с увреждане.  

Също по този начин е допустимо тези данъчни облекчения да се употребяват и от: 

– родител, на който не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на бракоразвод, когато за него са налице всички нужни условия, разказани в този текст;

– наследниците/заветниците на разположение, което е умряло през данъчната година и при изискване че другият родител, надлежно другият приемен родител, непосредствен или родственик, няма да употребява данъчното облекчение за съответната данъчна година; в този случай облекчението се употребява посредством подаване на годишна данъчна декларация за приходите на умрялото лице (образец 2001в), като изискванията се ползват към датата на гибелта, а не към 31.12.2023 г., както е в останалите случаи.

 

По принцип всяко от облекченията се ползва само от единия родител (приемен родител, непосредствен или роднина). Допустимо е, когато размерът на облекчението надвишава сумата на годишните данъчни основи на единия родител, разликата да се употребява от другия родител (другия приемен родител, непосредствен или роднина), като подаде годишна данъчна декларация по член 50 от ЗДДФЛ за 2023 година В тези случаи сумарно размерът на данъчното облекчение, употребен от двамата родители, надлежно приемни родители, близки или родственици, не може да надвишава допустимия размер, съгласно броя на децата.

Ако родителите нарушат условието всяко едно от данъчните облекчения да се употребява единствено от единия от тях, като и двамата са употребили данъчно облекчение за деца и/или деца с увреждания в цялостен размер за 2023 година, всяко от лицата дължи частта от налога, съответстваща на размера на употребеното облекчение.

Данъчно облекчение за деца за 2023 година

Размери на данъчното облекчение за деца (по член 22в от ЗДДФЛ ) :

– при едно, ненавършило пълноправие дете -  6000 лева (сума за приемане до 600 лева.);

– при две, ненавършили пълноправие деца - 12 000 лева (сума за приемане до 1200 лева.);

– при три и повече, ненавършили пълноправие деца - 18 000 лева (сума за приемане до 1800 лева.)

 

Конкретният размер на облекчението зависи от броя на децата и се приспада от сумата от годишните данъчни основи (основата, върху която се начислява данък) по член 17 от ЗДДФЛ до размера на тази сума. 

За 2023 година годишната данъчна основа по член 28 от ЗДДФЛ за приходите от стопанска активност като едноличен търговец се понижава с разликата сред допустимия размер за 2023 година на данъчното облекчение за деца и размера на употребеното данъчно облекчение от сумата от годишните данъчни основи по член 17 от ЗДДФЛ за същата година. Това е по този начин, защото данъчните облекчения се употребяват преди всичко за приходите, които се таксуват с налог върху общата годишна данъчна основа (доходи от трудови правни отношения, друга стопанска активност, наеми, продажба на имущество, други източници) и по-късно от годишната данъчна основа по член 28 от ЗДДФЛ за приходите от стопанска активност като едноличен търговец.

Условия за прилагане на данъчното облекчение за деца 

Могат да употребяват данъчни облекчения местни или чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в страна - членка на Европейски Съюз, или в друга страна - страна по съглашението за Европейско икономическо пространство (ЕИП), в случай че към 31 декември 2023 година е: 

– родител, който не е лишен от наставнически права, и детето не е настанено отвън фамилията, и не е учредено настойничество или наставничество, или

аставник или настойник – при учредено наставничество или настойничество, или

член на фамилиите на родственици или близки - при настаняване на детето при родственици или близки, по смисъла на Закона за протекция на детето, за период не по-кратък от 6 месеца, или 

приемен родител - при дълготрайно настаняване на детето за развъждане в приемно семейство по смисъла на Закона за протекция на детето.

Също по този начин е допустимо тези данъчни облекчения да се употребяват и от: 

– родител, на който не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на бракоразвод, когато за него са налице всички нужни условия, разказани в този текст;

– наследниците/заветниците на разположение, което е умряло през данъчната година и при изискване че другият родител, надлежно другият приемен родител, непосредствен или родственик, няма да употребява данъчното облекчение за съответната данъчна година; в този случай облекчението се употребява посредством подаване на годишна данъчна декларация за приходите на умрялото лице (образец 2001в), като изискванията се ползват към датата на гибелта, а не към 31.12.2022 година, както е в останалите случаи.

 

Важно изискване, с цел да се възползвате от данъчното облекчение за деца, е да нямате неплатени обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване.

Към 31 декември 2023 година детето, за което може да се употребява данъчното облекчение, би трябвало да:

– е локално лице на държава-членка на Европейски Съюз, или на друга страна - страна по ЕИП;

не е навършило пълноправие. Данъчното облекчение може да се употребява в това число за дете, което е навършило пълноправие или е родено през 2023 г. 

не е настанено в обществена или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа на цялостна държавна прехрана, в дом за деца, лишени от родителска грижа, или в дом за медико-социални грижи за деца.

В случай на гибел на детето, тези условия се ползват към датата на гибелта.

Данъчно облекчение за деца с увреждания за 2023 година

Размерът на данъчното облекчение за деца с увреждания (по член 22г от ЗДДФЛ) е 12 000 лева за развъждане на едно дете с 50 и с над 50 % вид и степен на увреждане, избрани с влезнало в действие решение на способен орган (ТЕЛК/НЕЛК), и се приспада от сумата от годишните данъчни основи по член 17 от ЗДДФЛ до размера на тази сума.

Облекчението се дефинира съгласно броя на децата с увреждания и няма ограничавания за оптималния му размер – да вземем за пример за две деца с увреждания размерът на облекчението ще бъде 24 000 лева (сума за приемане до 2400 лева.) 

За 2023 година годишната данъчна основа по член 28 от ЗДДФЛ за приходите от стопанска активност като едноличен търговец се понижава с разликата сред 12 000 лева и размера на употребеното данъчно облекчение за деца с увреждания от сумата от годишните данъчни основи по член 17 от ЗДДФЛ за същата година.

Условия за прилагане на данъчното облекчение за деца с увреждания

Могат да употребяват данъчни облекчения за деца с увреждания местни или чуждестранни физически лица, установени за данъчни цели в държава-членка на Европейски Съюз, или в друга страна - страна по съглашението за Европейско икономическо пространство, в случай че към 31 декември 2023 година е: : 

– родител на дете с 50 и с над 50 % вид и степен на увреждане, който не е лишен от наставнически права, и детето не е настанено отвън фамилията, и не е учредено настойничество или наставничество, или

аставник или настойник на дете с 50 и с над 50 % вид и степен на увреждане – при учредено наставничество или настойничество, или

член на фамилиите на родственици или близки на дете с 50 и с над 50 % вид и степен на увреждане – при настаняване на детето при родственици или близки по смисъла на Закона за протекция на детето за период не по-кратък от 6 месеца, или 

приемен родител на дете с 50 и с над 50 % вид и степен на увреждане – при дълготрайно настаняване на детето за развъждане в приемно семейство по смисъла на Закона за протекция на детето. 

Също по този начин е допустимо тези данъчни облекчения да се употребяват и от: 

– родител, на който не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на бракоразвод, когато за него са налице всички нужни условия, разказани в този текст;

– наследниците/заветниците на разположение, което е умряло през данъчната година и при изискване че другият родител, надлежно другият приемен родител, непосредствен или родственик, няма да употребява данъчното облекчение за съответната данъчна година; в този случай облекчението се употребява посредством подаване на годишна данъчна декларация  за приходите на умрялото лице(образец 2001в), като изискванията се ползват към датата на гибелта, а не към 31.12.2023 г., както е в останалите случаи.

 

Важно изискване, с цел да се възползвате от данъчното облекчение за деца с увреждания, е да нямате неплатени обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване.

Детето, за което може да се употребява данъчното облекчение, би трябвало: 

– към 31 декември 2023 г. да е локално лице на страна - членка на Европейски Съюз, или на друга страна - страна по Споразумението за ЕИП;

– към 1 януари 2023 г. да не е навършило пълнолетие;

– да не е настанено в обществена или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа на цялостна държавна прехрана, в дом за деца, лишени от родителска грижа, или в дом за медико-социални грижи за деца.

Данъчното облекчение се употребява в това число за годината, в която детето е умряло, като тези условия се ползват към датата на гибелта, а не към 31.12.2023 година, както е в останалите случаи.

Данъчното облекчение може да се употребява, в това число за годината, през която са открити типът и степента на увреждане, както и за годината, в която изтича срокът на годност на решението. За това облекчение би трябвало да е налице годно решение на ТЕЛК/НЕЛК, удостоверяващо типа и степента на увреждане на детето, за което ще се употребява облекчение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР