Размерът на минималната заплата не може да бъде променян в

...
Размерът на минималната заплата не може да бъде променян в
Коментари Харесай

Асен Василев: Минималната заплата ще бъде променена от 1 януари 2024 г.

Размерът на минималната заплата не може да бъде променян в средата на годината, това ще стане от 1 януари 2024 година, сподели през днешния ден пред публицисти във Варна финансовият министър Асен Василев.

 

Той напомни, че е заложено тя да бъде 50 на 100 от междинната заплата за тази година. По думите му съответният размер на минималната ще стане явен към декември месец.

 

Процедурата за подготовката на държавния бюджет за 2024 година е почнала към този момент, добави Василев. Според него същинската работа обаче ще бъде през август и септември, с цел да може октомври бюджетът да бъде импортиран в Народното събрание.

 

Три % бюджетен недостиг няма докара до орязване на обществени разноски, добави министърът. Той уточни, че пенсиите се подвигат от 1 юли, учителските заплати също ще бъдат увеличени, във всички лечебни заведения минималната заплата доближава 1500 лв. за медицинските сестри и 2000 лв. за лекарите. За втора година се усилват майчинските, резервират се или се уголемяват всички обществени заплащания, заложени през предходната година, добави Василев.

 

Според него понижаване ще има при разноските за прехрана на разнообразни министерства и ведомства. Тя е съобразена с това, какво са похарчили предходната година, само че няма да има съкращения, нито намаляване на заплатите в администрацията. Тези администрации, които не са получили нарастване на възнагражденията предходната година, през тази получават 10 на 100 нарастване, добави Василев.

 

Той посочи, че се уточняват и финансовите разноски. Където има определени реализатори и стартирани планове, те не се стопират, изясни Василев. По думите му, в случай че поръчката е в развой, разходът ще бъде прегледан от министерството; в случай че няма пусната поръчка, разноските излизат от бюджета. Министърът добави, че ще бъдат изискани 100 % от дивидентите, които би трябвало да изплатят държавните сдружения. Служебният кабинет беше сметнал сумите, само че беше решил да вземе единствено половината, ние вземаме цялостния дял, изясни Василев. И посочи, че това няма да заплаши осъществяването на капиталовите стратегии на сдруженията.

 

Министърът разяснява още, че бюджетът за защита се развива като % от брутния вътрешен артикул на страната. По думите му през тази година той е непокътнат в неговата целокупност, тъй че министерството на защитата да може да осъществя всички свои действия и планове.

 

Във Варна през днешния ден Асен Василев взе участие в церемонията по залагане на кила на втория многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморските сили в корабостроителницата " МТГ Делфин ".

 

Заедно с него бяха министрите на защитата Тодор Тагарев, на нововъведенията и растежа Милена Стойчева, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов, депутати, офицери, представители на локалната и държавната власт. 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР