Размерът на глобалния пазар на счетоводни услуги, базирани на изкуствен

...
Размерът на глобалния пазар на счетоводни услуги, базирани на изкуствен
Коментари Харесай

Има все по-голям интерес към използване на AI в счетоводството у нас

Размерът на световния пазар на счетоводни услуги , основани на изкуствен интелект , се прави оценка на 1,56 милиарда щатски $ през 2024 година и се чака да доближи 6,62 милиарда щатски $ през идващите 5 години. Данните са от изследване, осъществено от „ Mordor Intelligence “, прогнозиращит 33,5% смесен годишен ритъм на напредък /CAGR/ за интервала.

С възходящия размер на транзакциите и осведомителния поток, компаниите, които оферират счетоводни услуги са изправени пред предизвикването да приспособят своя метод на работа към новите условия на пазара. В този подтекст, структурните промени в бизнес бранша, дигитализацията и въвеждането на новаторски технологии като изкуствения разсъдък, играят основна роля за преобразяването на счетоводните практики и процеси.

„ Една от най-изразените трендове в актуалното счетоводство е възходящият размер на документите и информацията, обвързвана с бизнес интервенциите. С разширението на бизнесите и на техните интервенции, счетоводителите се сблъскват със доста увеличение на документооборота, което изисква по-ефективни способи за обработка и разбор на данните. С нас се свързват от ден на ден счетоводители, които търсят метод да автоматизират процесите, с цел да се оправят с възходящия размер на работа “ , разяснява Мартин Матеев – създател и изпълнителен шеф на стартъп компанията Nula.bg, която сътвори първата напълно облачно основана система за ръководство на счетоводство и финанси в България.

В страната ни практиките в региона се трансформират с по-бавни темпове, само че условията на бизнеса за все по-стратегическо , точно и дейно счетоводство нарастват, което безспорно ще докара до смяна. Бъдещите разработки в региона на изкуствения разсъдък се чака да бъдат все по-мащабни, което ще докара до генерална смяна на метода, по който се работи сега. Чрез включването на технологии , основани на изкуствен интелект , компаниите могат да предвиждат паричните потоци и да разпознават рискови области, което разрешава на счетоводителите да оказват помощ на клиентите, преди проблемите да станат съществени и да имат последици върху бизнеса. Тази наклонност също по този начин ще разреши на счетоводителите да се развият оттатък стандартното отчитане и финансово обмисляне , и от ден на ден да включват други значими бизнес области в своята работа.

„ От една страна, софтуерните платформи за счетоводство би трябвало да се приспособяват към възходящите потребности на бизнеса и новите технологии, като дават високо равнище на автоматизация и благоприятни условия за разбор в действително време. От друга – счетоводителите би трябвало да подхващат стъпки да развият своите умения за разбор на данни и машинно образование, с цел да се възползват от най-новите технологии. Нашите наблюдения са позитивни – тематиката за цифровизация на счетоводството провокира все по-голям интерес измежду експертите в България. През април ще бъдем и гост-лектори на събитие по тематиката, проведено от Асоциацията на счетоводителите в България, където ще представим най-новите трендове в тази област “ , разяснява още Мартин Матеев.

Дигиталните умения на обществото и бизнеса дават опция с по-малко старания да се реализиран по-добри резултати, съгласно екипа на Nula.bg. Използването на по-модерни и новаторски технологии е директно обвързвано с повишение на продуктивността , защото това значи превозване на по-малко работа в рутинни процеси, и обособяване на повече време за аналитични задания.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР