Разликата в подкрепата за ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ е

...
Разликата в подкрепата за ГЕРБ-СДС и „Има такъв народ“ е
Коментари Харесай

„Екзакта“: Разликата между ГЕРБ и ИТН е в рамките на статистическата грешка

Разликата в поддръжката за ГЕРБ-СДС и „ ИТН “ е в границите на статистическата неточност, демонстрира последното прочуване на „ Екзакта “, извършено в интервала 1-5 юли 2021 година

ГЕРБ-СДС имат 21,4%, а Има Такъв Народ – 20,8%. След вота на 4 април, Има Такъв Народ и Демократична България уголемяват електоралното си въздействие. Това удостоверява чувството, че „ вълната на протестния вот” не е отзвучала. По данните от това проучване, не може да се заключи, че партиите на митинга ще могат да получат нужните им за болшинство мандати, макар упованията най-малко две от тях да подобрят сензитивно позициите си на 11 юли по отношение на 4 април, означават от „ Екзакта “.

Трета политическа мощ съгласно „ Екзакта “ се обрисува да е Българска социалистическа партия за България с 15,8%, следвана от „ Демократична България “ с 12,8% поддръжка. Движение за права и свободи са близо с 11,2% поддръжка.

„ Изправи се! Мутри вън! “ получават 4,8% от заявената поддръжка, следвани от „ Българските патриоти “, които са навръх бариерата с 4%.

От всички интервюирани 48% са декларирали, че ще гласоподават на идните избори както и че към този момент са избрали за кого ще гласоподават. Още 12% са подготвени да гласоподават, само че към момента се двоумят кого да изберат.

Други близо 16% се двоумят дали въобще да гласоподават.

Особености на вота

23% от българите изпитват терзания по отношение на оправянето си с машинния избор. По-често се тормозят хората на възраст над 60 години, както и нискообразованите.

45% от българите обаче утвърждават въвеждането на машинното гласоподаване, а 41% са съперници на този метод на гласоподаване.

Честността на вота

57% показват, че чакат идните избори да бъдат почтени. Това мнение изричат по-често жителите на градовете-областни центрове, както и гласоподавателите на Демократична България и Българска социалистическа партия.

43% считат, че изборите няма да бъдат почтени, като най-големите скептици са и измежду гласоподавателите на ИСМВ.

16% от участниците показват, че се усещат разочаровани от партията, на която до момента са симпатизирали и декларират, че повече няма да гласоподават за нея.

Настоящото проучване е извършено в интервала 1-5 юли 2021 година измежду 1005 пълнолетни български жители в 92 обитаеми места от цялата страна. Работено е по стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. При правене на извадката са употребявани последните данни на Национален статистически институт за популацията на страната, разпределени по пол, възраст, административни области и видове обитаеми места (столица, регионални центове, дребни градове и села). Извадката възпроизвежда структурата на популацията по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано “face to face” изявление. Максималната неточност при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Изследването е без значение от външно финансиране и е извършено със средства на „ Екзакта Рисърч Груп”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР