Разликата от досегашните вълни, които преживяхме е в това, че

...
Разликата от досегашните вълни, които преживяхме е в това, че
Коментари Харесай

Министър Кацаров: Ние ще преживеем тази COVID-19 вълна, но ще си платим цената

" Разликата от досегашните талази, които преживяхме е в това, че в този момент имаме много по-добра организация. Има признат проект, няма безредно приемане на заболели. основан е ред и организация за настаняването и лекуването им. Няма дефицити от медикаменти. Има основана опция за лекуване на пациенти в извънболнично лекуване, в това число и лекарствено лекуване, което е една спомагателна опция, която сега се дава. " Това съобщи служебният министър на опазването на здравето доктор по време на събитието, проведено от 24 часа " Лекарите, на които имаме вяра. " Събитието е осъществено с поддръжката на АстраЗенека, Pfizer, Sanofi  и други фармацевтични компании. В срещата взеха присъединяване учен Лъчезар Трайков, ректор на Медицински Университет в София, Михаил Околийски - специалист в офиса на Световната здравна организация в България, доктор Ангел Кунчев - основен здравен контрольор, проф. Радка Аргирова - ръководител на българското сдружение по здравна вирусология професор, доктор Ива Христова шеф на Националния център за заразни и паразитни болести и др. 

По думите на министър Кацаров " големите проблеми, пред които сме изправени, са свързани с две неща. Проблемът с това, че не можем да преодолеем отрицателните настройки към имунизацията и вторият проблем, който и да желаеме сега не можем да решим, поради това, че няма Народно заседание, да подобрим организацията на здравната система, която се намира в доста неприятно положение. Тежко дебалансирана. Това всичко въздейства на метода, по който се оправяме с рецесията. "

" Ние ще преживеем тази COVID-19 вълна, само че ще си платим цената, по тази причина, че не се имунизираме, че здравната ни система се намира в доста неприятно положение. Надявам се тази проточила се политическа рецесия да завърши в близко бъдеще. Надявам се всички политици да извлекат изводите и да ги употребяват в бъдещата си работа в Народно събрание, с цел да извършат нужните промени в организацията на здравната система, която се нуждае неотложно от такива корекции ", добави още Кацаров.

Според него " с изключение на неналичието на парламент, пречи и неналичието на небосвод, тъй като хоризонтът на служебното държавно управление е 2 месеца. Ние по стичане на събитията оставаме повече. Що се отнася до това по какъв начин би трябвало да се промени здравната система, ще го свържа с тематиката на вашето дългогодишно събитие, което организирате за 11-та поредна година „ Лекарите, на които имаме вяра “. Промяната на здравната система може да употребява това като мото на бъдещата промяна. Успешната промяна би трябвало да сложи в центъра на тази система пациента – този, който има вяра на лекарите ", сподели още здравният министър. 

По думите му не на последно място би трябвало да се прегледа и въпросът за собствеността: " Не е вярно министърът на опазването на здравето да е притежател на лечебни заведения. Министърът би трябвало да се занимава с политиките в здравната система. Трябва да се занимава да написа разпоредбите. Не върви да пишеш разпоредбите и по едно и също време да си притежател на част от тези, които би трябвало да ги съблюдават, тъй като това те слага непрестанно в спор на ползи със самия себе си. Разбира се, на последно място, само че на първо по значимост - поставяйки пациентът в центъра на системата, тя би трябвало да бъде построена по подобен метод, че доставчиците на услуги, да са в условия на почтена конкуренция между тях, да се конкурират за избора на потребителя, а потребителят да има опция освен да избира снабдители, а да има опция да избира и застраховател. Успешната промяна съгласно мен няма да е допустима до дъно и няма да е сполучлива до дъно, в случай че не се предприеме и най-важната стъпка да се отстрани монополът в наложителното здравно обезпечаване. "
 Проф. Пенка Петрова: От идващото лято коронавирусът ще стартира да се самоограничава Проф. Пенка Петрова: От идващото лято коронавирусът ще стартира да се самоограничава
„ Опитът на човечеството демонстрира до момента, че коронавирусните пандемии са продължавали оптимално две години. Тази ни порази дори за...

Проблемът с имунизирането

" Само 24% от медиците в България са с две дози, тогава е мъчно да обясниш на жителите за какво би трябвало да се имунизират ", означи специалистът на СЗО

Той разяснява, че " България не е най-зле в страна, има страни, които нямат нашия достъп до ваксини. Но сме на последно място в Европейски Съюз и до него можеше да не се стига, в случай че хората на власт бяха чули още предходната година рекомендациите на СЗО по какъв начин да стигнат до мозъците и сърцата на българите - почтен разговор и послания, учредени на доказателства.

По думите му българите " имат вяра на персоналните си лекари, а те не бяха въвлечени във имунизацията. Вместо това бе дадена думата на съмнителни послания, които объркаха хората в страната. "

Околийски обърна внимание и на различен обезпокоителен факт, а точно умората на медиците и бърнаута в гилдията: " Стресът и умората не се изследват, а би трябвало да се обърне внимание на психологичното здраве на медиците. "
 Срокът на валидност за към този момент създадени партиди ваксина против ковид на Pfizer се усилва Срокът на валидност за към този момент създадени партиди ваксина против ковид на Pfizer се усилва
Срокът на валидност на имунизацията против ковид „ Комирнати ” на Pfizer/BioNTech се удължава от Европейската организация по лека...

Прогнози за развиването на пандемията

" Тази няма да изчезне, а ще премине в едно положение на обособени места да припламва. " Такава е прогнозата на епидемиолога проф. Радка Аргирова. Според нея " вирусът може да се промени антигенно и имунизациите към този момент да не правят работа, а може и да се трансферира към други животни, които да се трансфорат в приемници на вируса. Намаляването на инфектирани или умряли не значи, че е отминало и не би трябвало да ни успокоява. Науката обаче към този момент не догонва вируса, а се изравнява с него. Пример за това било навременното секвениране на английския вариант, след което той последователно изчезна. "

" понижава рисковете и дава опция на всички да работят обикновено. Ясно е, че не мога да кажа по кое време ще завърши болестта, само че се надявам на новите лечебни решения и това да понижи доста смъртността от затруднения поради ковид, разяснява шефът на фармацевтичната компания " Гедеон Рихтер " Сергей Нозач.

" Вирусът е тук, с цел да остане. Другите заболявания обаче са също тук и пациентите се нуждаят да получават дълго време своята терапия в домашни условия ", разяснява Кирил Николчев от компанията " Абви ".

Николчев прикани да се премисли издаването на протоколи за скъпи лекарства на всеки шест месеца, което се прави от центрове, а неведнъж е единствено разкарване на хората. Той предложи да се даде опция експертните комисии да могат да преглеждат тези пациенти по документи, в случай че са постоянни.
 EMA: Covid имунизацията на J&J е обвързвана с още едно рядко положение на кръвосъсирване EMA: Covid имунизацията на J&J е обвързвана с още едно рядко положение на кръвосъсирване
Регулаторът на медикаментите на Европейския съюз (EMA) разгласи през днешния ден, че има допустима връзка сред редки случаи на тромбози в дълбоките вени...

" В тази обстановка няма лесни отговори и прогнозите постоянно катастрофират. Ситуацията е задоволително тежка, с цел да я усложняваме и ние. В историята няма пандемия, траяла повече от две години и половина. И моята прогноза е, че човечеството ще преживее рецесията. Но ще платим най-скъпо, тъй като се вършим на умни и демократични ". Това съобщи основният здравен контрольор доцент Ангел Кънчев. Той даде образец с проваления опит да се вкара здравния документ като вход.

" И от правна и от морална позиция няма учредения за офанзива против ограниченията. Ние плащаме висока цена, даваме доста жертви, само че занапред следват проблемите, в случай че продължаваме да сме здравно гето. А ние сме тъкмо това с ниския % имунизирани ", сподели още доктор Кунчев. 

По думите му занапред България ще има интернационалните проблеми поради ниската имунизация против ковид. 

Ще има ли клинична пътека за постковид лекуване?

" не може да се лекува единствено по една клинична пътека, сподели той на въпрос за какво още няма такава пътека, финансирана от касата. Такава пътека ще се извършва единствено в 1-2 лечебни заведения. ", счита шефът на НЗОК Петко Салчев. По думите му спазването на разпоредбите ще бъде проблем и попита какъв брой от лечебните заведения имат противоепидемични проекти. 
 Държавна самодейност: Смарт часовник, в случай че се ваксинираш против ковид Държавна самодейност: Смарт часовник, в случай че се ваксинираш против ковид
102 смарт часовника ще бъдат разиграни в специфична игра за тези, които са се ваксинирали против ковид (COVID-19) в интервала 30 септ...

" Години политиците в тази страна на първо място унищожават и в този момент се учудваме, че берем тези плодове. 25 години непрекъснати ругатни против лекарите. До ден сегашен в нито една пътека трудът на лекаря не е остойностен ", разяснява ректорът Медицинския университет-София акад. Лъчезар Трайков и дефинира ситуацията като шизофренно.

" В тази обстановка не ни имат вяра защо ли не, в това число и за имунизациите. Светъл лъч беше, когато започнаха да ни ръкопляскат. Но е обяснимо за какво децата ни си потеглят от тази страна ", сподели още той.

" 70% от предишните през болница поради имат мозъчна мъгла и когнитивни нарушавания, разказа той последствията от дългия Коронавирус. Ние към този момент знаем какво да се направи при неврологичните проблеми, клиничните пътеки знаем, че не са съвършени, само че дано създадем нужното ", разяснява още акад. Трайков. Според него идната вълна ще е от хора, на които е можело да помогне и не сме го създали.

" Дълги години е култивирано съмнение към лекарите и здравната система и това ни докара дотук ", добави от своя страна шефът на " Пирогов " проф. Иван Поромански.

" Време е да култивираме доверие. Да се намерения по въпроса лекарите да не вземат заплатите си от парите за пациента, а сега е по този начин, предложи той като промяна на здравната система. За промяна обаче е необходим консенсус, в противоположен случай всяко държавно управление, което я подхване ще ", добави още проф. Поромански.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР