Различните страни започват постепенно да свалят ограниченията заради коронавируса: забрана

...
Различните страни започват постепенно да свалят ограниченията заради коронавируса: забрана
Коментари Харесай

Как животът ни ще се върне в нормално русло?

Различните страни стартират последователно да смъкват рестриктивните мерки поради ковид: възбрана за излизане от вкъщи, самоизолация, краткотрайно преустановяване активността на учебните заведения и магазините. Извънредната обстановка в Япония би трябвало да бъде анулирана на 6 май. Снемането на рестриктивните мерки обаче таи огромен риск от наново активизиране на болестта. И по кое време въпреки всичко нашият живот ще се върне в нормалното русло, задава реторичен въпрос японската журналистка Кейсуке Катори в един от най-големите японски вестници - " Асахи Шимбун ".
Различните университети и проучвателен центрове оповестяват свои схеми за събаряне на рестриктивните мерки. Може би максимален интерес съставлява докладът „ Пътна карта към отварянето ”, показана от Института на американските бизнесмени, който разгласи нужните ограничения за предприемане от Съединени американски щати.
Планът съдържа четири стадия: 1. Забавяне разпространяването на епидемията за нейният пик да не надвишава опциите на системата за неотложна здравна помощ; 2. Възобновяване на икономическата активност във всички региони; 3. Осигуряване на имунна отбрана и анулация на ограниченията; 4. Подготовка за други незнайни пандемии.
Повечето страни, в това число Япония, се намират на първия стадий - осъществяване на политика за обществено разграничаване за понижаване на контактите на хората; ограничение на излизането от дома; анулация на всеобщите мероприятия; затваряне на учебните заведения и магазините.
Отмяната на рестриктивните мерки за осъществяване на икономическа активност обаче е обвързвана с опасности. " Ограничаването на излизанията " е стратегическо оттегляне, а не битка с вируса. За обновяване на икономическата активност на улицата, вирусът би трябвало да се затвори в кутийка ", отбелязва някогашният началник на Центъра по контрола и профилактиката на болесттите в Съединени американски щати Томас Фрийден.
Според него, за това е значимо следното: определяне на система за разкриване на нови болни; обезпечаване на фрагменти за следене на контактите; основаване на система за съблюдаване на карантина от контактите лица в продължение на 14 дни.
" Ако не бъде спазена даже една от тези точки, ще стане следващото приключване на вируса и неговото взривно разпространяване. При появяване на наклонност към увеличение на болните е належащо незабавно да се " затвори капака " и да се възвърне самоизолирането ", безапелационен е доктор Фрийден.
" Благодарение на самоизолирането се удаде да се забави разпространяването на вируса. Още хора обаче не са се заразили и те нямат имунитет ", отбелязва за американския политически уебсайт Politico Лучиана Борио, отговаряща в Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати за ограниченията срещу биотероризма. Според нея, е нужна непрекъсната подготвеност да се посрещне вируса, даже когато се удава да се сдържи броят на болните.
На третия стадий, означаващ цялостно привършване на епидемията, болшинството от хората са се заразили по натурален път и са преболедували от COVID-19, като към този момент са придобили имунитет или ще бъде създадена ваксина, която ще получи необятно разпространяване. По този метод ще бъде реализиран групов имунитет.
Научният консултант на английското държавно управление Патрик Валанс твърди, че за действие на групов имунитет би трябвало самостоятелно да го има най-малко 60% от популацията, само че по информация на СЗО към 1.5.2020 година антитела има единствено у 2-3% от популацията на Земята. Според екип на Харвардския университет при съблюдаване на режима на самоизолация групов имунитет ще бъде реализиран към 2022 година Срокът може да бъде скъсен, в случай че бъде основана ваксина.
Германия разгласи, че още този месец ще облекчи режима на самоизолация. Ангела Меркел съобщи, че до появяването на имунизацията ще би трябвало да живеем дружно с вируса. Що се отнася до имунизацията, в този миг се изследват 80 мостри, само че за появяването на действителна ваксина ще са нужни 12 – 18 месеца. Дали ще стане? Употребата на имунизацията срещу свинския грип стартира след 4 години работа.
Дори да се облекчи режимът на самоизолация и да се възвърне икономическата активност, не е известно дали ще се върне предходният живот в предходното русло, както беше преди пандемията. Дори в страни, които започнаха отчасти да смъкват рестриктивните мерки, хората би трябвало по-често да си мият ръцете, да носят маски и да си мерят температурата на работното си място. На възрастните хора към момента им е неразрешено да излизат на улицата.
Дори режимът на самоизолация да бъде анулиран, да се възобнови икономическата активност и да се отворят учебните заведения, нашите дни ще се разграничават от време преди рецесията, обобщава Кейсуке Катори.
Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 2 май "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР