Различната оценка на допустимостта на показанията на един свидетел е

...
Различната оценка на допустимостта на показанията на един свидетел е
Коментари Харесай

Йоан Матев беше оправдан за убийството Борисовата градина

Различната оценка на допустимостта на показанията на един очевидец е в основата на оправдателната присъда на Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, оповестява lex.bg.

Това излиза наяве от претекстовете на Софийския градски съд (СГС), който предходната година оправда Матев, откакто болшинството, в това число арбитър Андрей Георгиев, реши, че няма нито едно директно доказателство против него, а ръководителят на състава Руси Алексиев и един от правосъдните заседатели желаеха Матев да бъде наказан.

Припомняме, че на 2 юни 2015-а тялото на Георги беше открито с прободна рана в сърцето на скамейка в столичната Борисова градина, а Матев получи обвиняване 20 месеца по-късно. Той беше арестуван откакто брат му Марсел даде показания и уточни шахта, където е прикрит ножът, с който е осъществено убийството, само че по-късно отхвърли да свидетелства. Според Матев пък брат му бил подложен на душевен и физически тормоз, а служителите на реда му подсказали къде е изхвърлен ножът.

От известието на съда излиза наяве, че в правосъдният състав няма спор за състава, че точно посоченият и открит нож е този, с който е било осъществено убийството и точно Йоан Матев е сниманият юноша, който след убийството бяга от парка.

Две години след убийството Матев към този момент беше обвинен за него, само че още не е бил обвинен и брат му е бил в Столична дирекция на вътрешните работи за проучване с полиграф. Психоложка от Министерство на вътрешните работи разговаряла с Марсел към и по време на проучването. Първоначално му посочила единствено фотография, а той споделил, че на нея е брат му. След 20 минути тя се върнала в стаята и тогава момчето разказало, че двамата с брат си отишли на тенис, само че Йоан му споделил, че няма да тренира, а ще се поразходи. След тренировката Марсел видял брат си с други облекла и тогава той му признал, че направил „ нелепост “ и наръгал инцидентно момче на скамейка, като желал единствено да му вземе парите. После братът на подсъдимия показал и близка до мястото на престъплението шахта, където Йоан Матев му споделил, че е хвърлил оръжието, споделя lex.bg.

В хода на делото по-късно Марсел Матев отхвърли въобще да дава показания, само че е разпитана психоложката, която споделя какво е признало момчето.

Именно събитията към запознаването с правата му обаче накара болшинството от съда да не одобри и показанията на полицайката за разказаното от брата на подсъдимия.

В претекстовете си болшинството от Софийски градски съд написа, че право на околните на обвинен е да не дават показания против него и това е принцип на хуманното начало в актуалната правова страна.

„ И в двата случая спорът се преглежда като тежка морална алтернатива сред лоялността към кръвните връзки и тази към страната. Именно с цел да не се доближава до този спор, актуалните процесуални закони дават опция на лица, призовани да свидетелстват по отношение на свои родственици, да откажат да създадат това, като израз на нежеланието на правния ред да задължава някого да застава против роднините си. Тази възбрана е въведена и в член 119 Наказателно-процесуален кодекс “, написа болшинството от Софийски градски съд.

В особеното си мнение арбитър Руси Алексиев и един от правосъдните заседатели пишат, че оценката за показанията на Марсел Матев е основното разграничение в мнението на състава, довело и до оправдателната присъда.

Те акцентират, че към 2017 година, когато е извършен въпросният диалог на психоложката от Министерство на вътрешните работи и Марсел, брат му още не е бил притеглен като обвинен.

Според Руси Алексиев всички събрани косвени доказателства и показанията на психоложката за разказаното ѝ от Марсел Матев, обуславят единствения вероятен извод, че Йоан Матев е направил убийството.

Съдията и правосъдният заседател обаче одобряват, че не става дума за квалифицирано ликвидиране, осъществено по изключително непосилен метод, защото е нанесен единствено един, въпреки и мощен удар с ножа, а гибелта на Георги Игнатов е настъпила относително бързо.

„ Като аргументи за осъществяване на действието отчитаме ниското правно схващане на подсъдимия и незачитането на открития правов ред, обвързван със опазване живота и здравето на жителите “, се споделя още в претекстовете.

Според малцинството от състава, Матев би трябвало да бъде наказан на 6 години затвор.

„ Изолирайки го от обществото в пенитенциарно заведение, от една страна ще се отнеме опцията на подсъдимия да прави други закононарушения, а от друга същият ще има действителна опция да претърпи позитивна смяна на личността си, с оглед и рестриктивния режим в тези заведения, която би могла да докара и до преоценка на главните човешки полезности и поправянето му, което е изцяло постижимо, поради възрастта на подсъдимото лице…Отделно, по този начин отмереното наказване, би послужило за коректив на възможни настройки за незаконно държание и в останалите членове на обществото “, се споделя още в претекстовете.

Присъдата не е дефинитивна и прокуратурата към този момент разгласи, че ще я стачкува пред Софийския апелативен съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР