Различен е срокът, в който пациентите от едни държави на

...
Различен е срокът, в който пациентите от едни държави на
Коментари Харесай

Българите чакат повече от някои други членки на ЕС за достъп до нови лекарства

Различен е срокът, в който пациентите от едни страни на Европейски Съюз чакат за достъп до нови лекарствени лечения спрямо хората в други европейски държави-членки, като разликите се усилват, вместо да понижават. Това е изводът в най-изчерпателното досега изследване на знака на изчакване " EFPIA WAIT " Shortening the WAIT - Patient Access to Medicines in Europe (efpia.eu , оповестено на 6 април.

Средно 511 дни е интервалът до възнаграждение с обществени средства за новаторски лекувания в обособените страни от Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство (ЕИП). Пациентите в Германия чакат към 133 дни за достъп до нови медикаменти спрямо пациентите в България, които чакат 764 дни .
 Милиони хора умират от резистентни на медикаменти инфекции
Милиони хора умират от резистентни на медикаменти инфекции

Това сочи най-мащабното изследване по тематиката до момента

Докладът акцентира неравнопоставеността в достъпа до нови лечения на пациентите в границите на Европа. Обикновено, пациентите в Централна и Източна Европа и от по-малките държави-членки чакат най-дълго за достъп до нови лекувания .

" Ситуацията е неприемлива както за пациентите, по този начин и за здравните системи. След години на научноизследователска и развойна активност в области с неудовлетворени медицински потребности, фирмите желаят техните медикаменти да доближат до пациентите допустимо най-бързо, с цел да оказват помощ за по-доброто лекуване на болесттите. За страдание, през днешния ден единствено към 30% от позволените за приложимост сред 2017-2020 година от Европейската организация медикаменти са налични за българските пациенти. Вярваме, че е време за смяна ", сподели шефът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев по отношение на отчета на EFPIA.

През последните дове години Европейската федерация на фармацевтичните промишлености и асоциации (EFPIA) документира аргументите за неравенствата в достъпа. Според тях има 10 взаимосвързани фактора , които изясняват рестриктивните мерки и забавянето. Според разбор на Charles River Associates, също оповестен на 6 април, Root Cause Unavailability Delays CRA Report April 2022 Final (efpia.eu) , бариерите и закъсненията са поради ценообразуване и включване на медикаменти в системите на възнаграждение с обществени средства в държавите-членки и съответното влияние върху вземането на търговски решения.

В България да вземем за пример нови лечения се позволяват до възнаграждение от НЗОК един път годишно , постоянно с огромно закъснение. Отстъпките и обезщетенията, дължими на НЗОК в първата година от заплащането на ново лекарство значително надвишават приходите от него.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР