Разкриват още 453 места в кризисни центрове за пострадали от

...
Разкриват още 453 места в кризисни центрове за пострадали от
Коментари Харесай

Разкриват още 453 места в кризисните центрове за пострадали от насилие

Разкриват още 453 места в спешни центрове за потърпевши от принуждение. Това стана ясно на среща при премиера Николай Денков. На нея беше регистрирано свършеното по, обрисувани преди месец.

Държавата ще поддържа финансово дейностите на още четири спешни центъра. От идващия месец пари от бюджета ще получават спешни центрове в Ямбол и в жилищен комплект " Меден Рудник " в Бургас, чийто потенциал е надлежно 12 и 15 места.

До края на годината ще бъде оголен нов спешен център в Самуил, област Разград , в който поддръжка могат да потърсят 15 жертви на принуждение. С държавно финансиране ще бъде повишен потенциалът на спешния център в Перник - от 16 на 40 места.

Министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова уточни, че все още спешните центрове могат да одобряват 321 потърпевши. Целта е общият потенциал да бъде повишен на 774 места - за 479 деца и 295 пълнолетни.
 Габриел упорства за по-лесно правораздаване и незабавни ограничения против домашното принуждение
Габриел упорства за по-лесно правораздаване и незабавни ограничения против домашното принуждение

Случаите на домашно принуждение се усилват, стана ясно по време на полемика

Премиерът акцентира ролята на общините, които би трябвало да възнамеряват разкриването на центровете в бюджетите си.

Вицепремиерът и министър на външните работи и Мария Габриел пък съобщи, че би трябвало да се вземе поради европейския опит във връзка с битката с домашното принуждение, в това число анализите и отчетите на Европейската комисия. Не трябвало да се подминава и ролята на психическото принуждение в резултат на пандемията.

Според министъра на вътрешните работи Калин Стоянов първичната и съответна реакция при случаите на принуждение е най-важна. Той означи, че от за дейностите на полицията по Закона за отбрана от домашното принуждение, с в детайли написани механизми за деяние на всеки един стадий от приемането на сигнала, визитата на място, диалога с потърпевши, работата с причинителите и така нататък По негови думи се следят забележителен растеж на случаите на домашно принуждение и трайно нарастване на формираните досъдебни производства по отношение на предходната година. Ще се извърши разбор на аргументите.
 Четири пъти повече са жертвите на домашно принуждение през 2022 година
Четири пъти повече са жертвите на домашно принуждение през 2022 година

Спрямо година по-рано

Вече е почнало образованието на 40 педагогичен експерти от районните центрове за поддръжка на процеса на приобщаващото обучение, които ще оказват методическа поддръжка за предварителна защита на насилието и издевателството в учебно заведение. Подготвят се и 20 психолози от Националната мобилна група за психическа поддръжка към Министерството на образованието и науката. Те ще работят в областта на киберсигурността и против насилието в интернет. Подготвят се и законови промени за въвеждане на медиация на спорове на районно равнище за възстановяване на връзката сред просветителните институции и родителите, изключително в случаите, в които децата са жертва на проблеми сред родителите.

Министерството на правораздаването пък работи по разширение на опциите за безвъзмездна правна консултация за жертвите на принуждение . Тя е регламентирана в меморандум за съдействие и партньорство сред Министерство на вътрешните работи, Министерство на правосъдието, Националното бюро за правна помощ и адвокатските колегии. 22 адвокати от Софийската адвокатска гилдия са показали предпочитание да се включат в описите на Националното бюро по правна помощ през последния месец. Обсъжда се също увеличението на работното време на Националния телефон за първична правна помощ , който министерството поддържа.
 За битка с домашното принуждение Денков заръча разбори на 4 министерства
За битка с домашното принуждение Денков заръча разбори на 4 министерства

Повод за това е казусът в Стара Загора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР