Разкрито: Бивш нигерийски правителствен служител ще участва в щетите от газовия скандал за 11 милиарда долара

...
Лондон, Обединеното кралство –  Бивш нигерийски държавен служител може да
Коментари Харесай

Лондон, Обединеното кралство –  Бивш нигерийски държавен служител може да получи част от огромна сума обезщетение ако британски съд се произнесе срещу западноафриканската нация в забележително дело, съсредоточено около газова сделка за няколко милиарда долара.

Като част от споразумение, което правителството на Нигерия нарича „извънредно“ и „корумпирано“, Грейс Тайга, бивш главен адвокат на министерството на петрола, се надява да участва в рекордните 11,4 милиарда долара, присъдени на офшорната компания Process & Industrial Developments ( P&ID) пред Върховния съд на Англия.

Продължавайте да четете

списък от 4 артикула САЩ в „редовен контакт“ със Саудитска Арабия относно глобалните доставки на петролСАЩ потвърждават конфискацията Ирански петролен товар по-рано тази годинаАдминистрацията на Байдън анулира договори за наем на нефт и газ в арктическо убежище за диви животниИранското Раиси открива газовото находище Южен Парс след напускане на чуждестранни компаниикрай на списъка

Съдебните документи и свидетелските показания, видяни от Al Jazeera, показват, че Тайга е един от тримата нигерийци, които могат да направят пари, ако съдът разпореди Нигерия да плати наградата – резултат, който може сериозно да навреди на икономиката на страната. Другите двама са бизнесмените Адетунджи Адебайо и Мохамед Кучази.

През януари 2017 г. базиран в Лондон арбитражен комитет постанови, че Нигерия трябва да плати 6,6 милиарда долара на P&ID като компенсация за нарушаване на договора, възложен през 2010 г. Оттогава тази сума нарасна до 11,4 милиарда долара с лихвите. Но Нигерия отказа да плати, твърдейки, че P&ID е подкупила служители, включително Тайга, за да осигури договора за газ.

В осемседмичен процес, който приключи през март тази година, правителството отправи петиция до Върховния съд да анулира арбитражното решение. Решението на съда се очаква до седмици.

Анализатори казват, че ако Нигерия бъде осъдена да плати щетите, икономиката й може да бъде сериозно засегната.

„Отрицателният шок би бил монументален“, каза Олусегун Винсент, доцент по финанси в Панатлантическия университет в щата Лагос, пред Ал Джазира. „Това може да ни върне към военната ера преди 1999 г., когато Нигерия не беше кредитоспособна“, каза той, посочвайки риска правителството да не е в състояние да плати дълга си.

„Измамата с P&ID“

Този скандал започна в края на 2000-те години, когато администрацията на тогавашния президент Умару Муса Яр'Адуа планира да се справи с кризата с енергийните доставки в Нигерия, като експлоатира огромни неизползвани газови запаси в богатия на минерали район на делтата на Нигер.

Използвайки възможността, P&ID представи амбициозен проект на министерството на петрола за изграждане и експлоатация на завод за преработка на газ близо до южния град Калабар, въпреки че никога досега не е предприемал подобен проект.

Тайга беше в центъра на преговорите: тя работи върху формулировката на договора, препоръча на покойния Рилуану ​​Лукман, министър на петрола тогава, да подпише меморандум за разбирателство с P&ID през 2009 г. и стана свидетел на подписването му на договора за газ следващата година.

Съгласно условията на споразумението, правителството ще предостави мокър газ на P&ID безплатно за период от 20 години. След това двете страни ще разделят обработения ресурс, като правителството ще използва своя дял, за да помогне за захранването на енергийната мрежа на страната.

Но проектът така и не стартира. P&ID никога не е построил централата и Нигерия никога не е доставяла газ на компанията. P&ID обвини правителството за провала и убеди арбитражен комитет, че е било онеправдано.

Панелът присъди на компанията обезщетение, еквивалентно на общата хипотетична печалба, която компанията би реализирала през целия живот на договора – $6,6 милиарда плюс лихва от $1,3 милиона на ден от момента, в който договорът е бил нарушен.

По-късно се появиха доказателства, че Тайга е получила близо $10 000 от лица и компании, свързани с P&ID преди подписването на договора. Пред Върховния съд Тайга призна, че е получила пари, но каза, че тези плащания са просто подаръци от приятел на семейството, съоснователят на P&ID Майкъл Куин.

P&ID заяви, че е направила всичко по силите си, за да работи проектът. Въпреки това липсата на опит и получаването от Тайга на неразкрити средства в крайна сметка накараха нигерийското правителство да повярва, че е станало жертва на сложна измама.

Обръщайки се към Общото събрание на ООН през 2019 г., тогавашният президент Мухамаду Бухари обеща да се изправи срещу „измамата P&ID“, която според него е „опит да измами Нигерия с милиарди долари“.

Антикорупционните кампании изглежда са съгласни с него.

„Историята за това как малка офшорна компания без значими резултати, без уебсайт и само шепа служители успяха да спечелят многомилиарден договор за газ, повдига сигнали за корупция, които изискват внимателна проверка“, Хелън Тейлър , старши правен изследовател в британската неправителствена организация Spotlight on Corruption, каза пред Al Jazeera.

Върховният съд ще се произнесе по тези въпроси. Ако Нигерия загуби делото, страната ще бъде законово задължена да плати P&ID, което възлиза на осем пъти нейния федерален здравен бюджет за 2023 г.

„Част от семейството“

Междувременно как ще бъдат разделени постъпленията дълго време остава поверително. Тайга, която преди това отрече в клетвени декларации, че ще получи пари от наградата, най-накрая каза пред Върховния съд под клетва на 16 февруари: „Имам очаквания“. Попитана от адвоката на Нигерия колко очаква съоснователят на P&ID Брендън Кейхил да сподели с нея, тя каза: „Не съм се спряла на конкретен таван.“

В един документ от октомври 2017 г. Кейхил записва „ангажимент“ от $200 000 към Taiga; в друг, датиран от май 2019 г., цифрата е 500 000 долара. Ал Джазира е видяла и двата документа, които са част от доказателствата пред Върховния съд. Кейхил, ирландски бизнесмен, който основа P&ID заедно с вече починалия Майкъл Куин, каза, че това не са твърди ангажименти. „Опитах се да я уверя, че за нея ще се грижат до известна степен“, каза той пред съда. „Не уточних как или кога.“

В съда Тайга отрече да е помагала тайно на Куин и Кейхил, когато се е занимавала с договора за газ в министерството на петрола. Но тя добави, че сега вижда себе си като „част от семейството“, което е P&ID.

„Забележително е, че този служител на нигерийското правителство, който помогна за посредничеството на противоречивата газова сделка с P&ID, сега принадлежи към близките бенефициенти на тази непрозрачна офшорна компания“, каза Тейлър. „Далеч от изясняването на този конфликт на интереси, неясните договорености за изплащането й на част от печалбите на P&ID са дълбоко компрометиращи доверието в нея като бивш държавен служител.“

Обещание за милиарди долари и „много несигурност“

От своя страна Адетунджи Адебайо, изпълнителен председател на нигерийската газова компания GFD Energy и посредник за P&ID по време на преговорите за споразумение с правителството, може да има право на 1,4 милиарда долара. В клетвена декларация от май 2022 г. Кейхил пише, че „на г-н Адебайо са обещани 10 процента от приходите от арбитража“, но добавя, че все още има „много несигурност около сумата, ако има такава, която ще бъде изплатена.“< /p>

Адебайо не се яви пред Върховния съд.

Мохамед Кучази, който като търговски директор на P&ID подпомагаше фирмата в отношенията й с министерството на петрола, каза пред съда, че смята, че има право на 3 процента от наградата – около 340 милиона долара – според споразумение, което каза, че постигнато с Куин. Кейхил потвърди съществуването на тази сделка в клетвената си декларация.

В собствената си клетвена декларация Кучази пише, че е бил приятел с Лукман, министъра, от 60-те години на миналия век. Преди да влезе в бизнеса, Кучази е бил нигерийски политик.

Помолен за допълнителен коментар, адвокатът на Кучази Ерик Ифере каза пред Al Jazeera, че правото на клиента му на „комисионна от 3 процента“ е подкрепено от писмено споразумение с P&ID. Той отказа да сподели този документ.

Нигерийското правителство обвини Адебайо и Кучази, че са подкупили нигерийски служители от името на P&ID. Компанията и Кучази отрекоха обвиненията пред Върховния съд.

Adebayo, Taiga и P&ID не отговориха на исканията на Al Jazeera за коментар.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР