Разкрита е най-голямата печатница за неистински парични знаци в последните

...
Разкрита е най-голямата печатница за неистински парични знаци в последните
Коментари Харесай

Арестуваха големи „печатари“ на фалшиви банкноти в Слънчев бряг

Разкрита е най-голямата печатница за неистинен парични знаци в последните 11 години, разгласи на брифинг зам.- основният прокурор Иван Гешев, представен от Агенция Фокус. „ За последните 3 дни не сме правили исторически разбор, може и да е най-голямата печатница в последните 20-30 години ", разяснява той. „ Намерени са в друга степен на довършеност над 11 млн. евро и над 1,8 млн. щатски $ ", съобщи Иван Гешев. Заместникът на ръководителя на Специализираната прокуратура Димитър Петров добави, че са претърсени над 30 адреса, на които са открити подправените парични знаци. Иван Гешев посочи, че печатницата е открита в хотел в Слънчев бряг.

На 20 октомври беше разкрита проведена незаконна група за разпространяване на подправени парични знаци с користни цели, сподели наблюдаващият прокурор Евгения Деянова. „ Като обвинени са привлечени 4 лица ", съобщи тя и посочи, че лицата са арестувани в развой на правене на паричните знаци. „ Във вторник следва внасяне на искане за непрекъснато задържане под стража на четиримата ", изясни прокурор Деянова. „ Това са банкноти с индикатив, какъвто досега не е бил намиран ", разяснява тя. „ Банкнотите имат всички детайли на отбрана, воден знак и светещи линии, както същинските ", разясни Евгения Деянова. „ Предстои банкнотите занапред да бъдат предоставени за разбор, в това число на Интерпол ", сподели още наблюдаващият прокурор.

Собственикът на хотела в Слънчев бряг, в който е открита фабриката за подправени пари, е един от участниците и е арестуван, посочи шефът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов. „ Организираната незаконна група е извънредно тайна. Двете от главните лица, които бяха арестувани сега на отпечатване на банкнотите, са контингент по тази линия от много години ", изясни той. „ Лицата взимаха предохранителни ограничения. По случая са употребявани всички начини на СРС ", добави Ивайло Спиридонов.

„ Самите обекти си мислеха, че се крият ", разяснява той. „ По този случай може да бъде написана книга ", уточни гл. комисар. „ Има открити секрети квартири, които бяха обискирани. Парите са открити на разнообразни места, складирани ", разясни той. „ Една такава печатница не работи непрекъснато, а един път на няколко години. Въпросните парични средства се складират на разнообразни места и поетапно се изваждат на пазара ", изясни Ивайло Спиридонов. „ Парите се пласират там, където вървят. Клиентите идват до България, с цел да си ги вземат ", уточни той. „ Работим по случая от януари, избрали сме точния миг ", сподели още Ивайло Спиридонов.

Задържаните лица във фабриката в Слънчев бряг са от Пловдив и едни от най-известните в този тип престъпност, добави Иван Гешев. „ Тази незаконна активност е доста характерна. Изисква избрани познания и механически умения ", изясни той. „ Обикновено това се практикува от хора, които имат дълготраен опит в тази тенденция ", разяснява Иван Гешев. „ Няма данни банкнотите да са пласирани в обменните бюра в Слънчев бряг. Ще се извършат инспекции във всевъзможни насоки ", изясни зам.-главният прокурор и посочи, че фабриката е нова и не е работила преди. Директорът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов добави: „ Лицата са на доста високо равнище в този тип престъпност ".

За 3 дни беше претърсена къща с имот, намираща се в Симеоновград, разгласи още зам.-главният прокурор Иван Гешев. „ В голям брой тайници в цялата къща и в двора се откриха над 1500 консервирани разнообразни предмети ", съобщи той. „ В бидон за зеле са открити очевидно железни предмети от сребро и злато. Намерен е и още един венец като този, който ви показахме преди ", уточни Иван Гешев. „ Обектите са били заровени в земята, на 60-70 сантиметра, в разнообразни пластмасови съдове ", посочи той. „ Целият имот е насипан с пирони и с железни предмети за да се затрудни инспекцията с металотърсачи ", разяснява зам.-главният прокурор.

„ Извършена е предварителна селекция на място от археолози. Не са изземани нещата, които те са решили, че не са същински ", изясни Иван Гешев и добави, че са конфискувани единствено предметите, които по първичен разбор са културно-исторически полезности. „ Бизнесът с иманярството върви с бизнеса с измамите. Част от иманярите, с изключение на същински културно-исторически полезности, продават и реплики, на лицата, на които могат да ги пробутат ", разяснява Гешев.

„ Върху експертизата на откритите предмети работят над 40 археолози в НИМ ", посочи той. „ Теоретично да приемем, че половината предмети са същински, това ще се окаже най-голямата интервенция в този сегмент в новата ни история ", съобщи зам.-главният прокурор. „ На 6 ноември ще има експозиция на избавеното от правоохранителните органи в последните 20 години. Подозирам, че след експертизата и на тези движимости, може да се окаже, че размерът им е повече от цялата експозиция ", сподели още Иван Гешев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР