Разказът за България не би бил пълен без маслодайната роза.Това

...
Разказът за България не би бил пълен без маслодайната роза.Това
Коментари Харесай

Румен Радев в Казанлък: Разказът за България не би бил пълен без маслодайната роза

Разказът за България не би бил цялостен без маслодайната роза.

Това сподели в приветственото си слово към жителите и посетители на Казанлък президентът на Република България Румен Радев, който беше формален посетител на града по време на празничното шествие в последния ден на юбилейния 120-и Празник на розата.

Официални посетители на събитието бяха още посланици, делегации от побратимени на Казанлък градове от разнообразни страни, народни представители, заместник-кметове, евродепутатът Андрей Новаков, представители на централната и локална власт, шефове на културни институти, общественици, генералният шеф на Българска телеграфна агенция Кирил Вълчев. На празника участваха и участници в 18-ата Световна среща на българските медии, проведена от Българска телеграфна агенция в Града на розите.

В пъстрото карнавално шествие, което мина по централната улица на Казанлък, се включиха хиляди участници. Традиционно то беше предвождано от тазгодишната Царица Роза Кристина Попова и нейните подгласнички Нона Ангелова и Дебора Маркова, придружавани от дребните Принцеси на розата.

В продължение на час в карнавална редица дефилираха както локални учебни заведения, детски градини, ансамбли, спортни тимове, читалищни обединения, по този начин и гостуващи сформира от България и чужбина. Сред акцентите в тазгодишното издание на най-големия махленски карнавал в страната бяха обичайните носии на страни, в които Казанлък има побратимени градове. Костюмите са направени от екипите на локалното Народно читалище “Жар ” и Народно читалище “Пробуда 1920 ” в село Копринка по концепция на кмета Галина Стоянова. Изненада за публиката беше и репликата на щанда на розотърговската фамилия Шипкови, показана от екипа на локалния Исторически музей “Искра ”. Щандът беше показан в Казанлък преди няколко дни в изложбата “La belle Rose: Мистичната мощ на дребното цвете ”, основана взаимно от казанлъшкия културен институт и Националния исторически музей. По централната улица на града мина и най-дългата рисунка на Казанлък, основана по план на локалната изложба “Ателието ”, която беше приключена на 1 юни, а в основаването и се включиха стотици деца и възрастни от Града на розите.

В карнавалното шествие участваха и съвсем 50 някогашни носителки на короната на Царица Роза и техни подгласнички. Те участваха по покана на Община Казанлък и на екипа на Музея на фотографията и актуалните образни изкуства, които взаимно сътвориха и книгата-албум “Царица роза ”, описваща историята на влиятелния конкурс и спомените от него на носителките на оценката.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР