Разходите за персонал на фирмите в имотния сектор нарастват с

...
Разходите за персонал на фирмите в имотния сектор нарастват с
Коментари Харесай

Бизнесът заделя с 11% повече средства за персонал

Разходите за личен състав на компаниите в имотния бранш нарастват с 16.3% през второто тримесечие на годишна база, демонстрира националната статистика.

© Цветелина Ангелова Разходите за личен състав на българските работодатели нарастват с годишен ритъм от 11% през второто тримесечие на 2019 година, демонстрират предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Темпът леко се забавя по отношение на регистрирания през първите три месеца на годината (12.9%), само че остава доста над междинния за Европейски Съюз и еврозоната и вторият най-голям в европейската общественост. Повишението е двуцифрено както при разноските за заплати, по този начин и във връзка с разноските за осигуровки и налози.

Подобно на предишни интервали Румъния остава водач с растеж на разноските за труд от 12.4% на годишна база, следвана от България, Словакия (10.6%) и Унгария (10.1%). Централна и Източна Европа господства първите места в класацията, като повода е покачването на минималните хонорари в района за да настигнат по-бързо средноевропейските приходи. Фактор обаче е и дефицитът на личен състав вследствие на отрицателните демографски процеси и емиграцията.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Образование и парцели

Работещите в просветителния бранш се отличават с най-голямото нарастване на възнагражденията през второто тримесечие на тази година по отношение на същия интервал на 2018 година Разходите за учители и педагогичен личен състав нарастват със 17.9%, като това се дължи на административното нарастване на заплатите по оповестения от ръководещите проект - да се удвоят до края на мандата на този кабинет. Според пролетната средносрочна бюджетна прогноза на държавното управление покачването ще продължи до 2021 година, като за задачата са планувани спомагателни средства от по 360 млн. лева за всяка година.

Разноските на компаниите в имотния бранш пък се усилват с 16.3% на годишна база, като растежът идва и от заплатите, и от разноските за налози и осигуровки. На тримесечна база покачването е едвам 1.1%, което значи, че разноските за личен състав са вдигнати стремително при започване на годината, а по-късно съвсем не са променяни.

С двуцифрен ритъм нарастват и разноските за труд в други сектори като фризьорски и козметични услуги, осведомителни и информационни технологии, логистика, туристическия бранш. От друга страна, най-слаб растеж (5.4%) е регистриран при работещите в бранш " Професионални действия и научни проучвания ", където влизат адвокати и счетоводители, архитекти, ветеринари и работещите в рекламата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР