Разходите за издръжка на живот при възрастните като комунални услуги,

...
Разходите за издръжка на живот при възрастните като комунални услуги,
Коментари Харесай

Икономисти: Данните на НСИ не кореспондират с това, което хората виждат в джоба си

Разходите за прехрана на живот при възрастните като комунални услуги, опазване на здравето и храна, заемат доста по-голям дял от потребителската кошница, а точно това са категориите, при които има най-бързо повишаване ", разяснява Григор Сарийски от Института за стопански проучвания към Българска академия на науките в предаването " Денят стартира в неделя " на Българска национална телевизия.

Според него данните на Националния статистически институт не кореспондират с това, което хората виждат в джоба си.

" Инфлацията ще я видите най-добре по джоба си и по цените в магазина. Когато приказваме за другите възможности за инвестиция, не е за занемаряване фондовият пазар. Когато приказваме за недвижими парцели ми направи усещане, че има много сериозен растеж на разрешителните за градеж. Може да има нарастване на предлагането и надлежно закъснение на растежа на цените ", сподели Григор Сарийски.

Той разгласи, че инфлацията приблизително за Европейски Съюз е 9%, до момента в който в източната и централната част на Европа инфлацията е двуцифрена.

" Когато приказваме за спестяванията имайте поради, че това е една относително дребна група от българското общество, която в действителност има спестявания, които се усилват. Но действително инфлацията изяжда от тези приходи, това, че номиналът на парите става повече, не значи, че хората съумяват да запазят покупателна способоност ", изясни Сарийски.

17 % е годишната динамичност на показателя на потребителските цени, съобщи Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система.

Според него от огромно значение е бранша за който се прави разбор. " Има браншове от вида на IT, които прибавят по няколкостотин лв. месечно, само че има и браншове от вида на хотели и заведения за хранене, които по-скоро са блокирали откъм растеж на заплатата ", изясни Николов.

" Много семейства, които имат достъп и имат нужния рентабилен аршин, не се възползват от обществената помощ за отопление. Има едно неведение, може би едно отвращение или позор от обществена помощ ", сподели още той.

Той изрази мнение, че няма смисъл хората да обръщат парите си в евро, а повдигането на лихвите по заемите ще е до време.

" Алтернативата е в разнообразни категории, дали ще си купите парцел или ще ги вложите в индексни фондове. Депозитът е единственото нещо, при което имате гаранция. Най-разумният метод е, в случай че имате разноски за продължително ползване, като ремонт или да си купите техника, по-разумното е да похарчите част от парите си в този момент, в сравнение с да ги влагате в такива други възможности ", обясни Сарийски.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР