Разходите на бизнеса в България за един час труд на

...
Разходите на бизнеса в България за един час труд на
Коментари Харесай

Разходите в България за един час труд са средно 9,3 евро, а в Германия

Разходите на бизнеса в България за един час труд на наетия личен състав са приблизително 9,3 евро, а в Германия са 41,3 евро, оповестиха от европейската статистическа работа Евростат. Тук влизат освен изплащаните заплати, а и обществените разноски за сметка на работодателя, както и всички останали спомагателни разноски за компаниите за личния състав.

Оказва се, че разноските на бизнеса в Германия за наемане на хора са 4,4 пъти по-високи в сравнение с в България. Разходите на компаниите за труд в страната ни са най-ниските измежду страните от Европейски Съюз. Голямата разлика в заплащането на труда в България и стопански по-развитите страни от Европейския съюз съществува от години, само че това на е помогнало за значителен растеж на непознатите вложения в страната ни, написа Труд.

Във Франция разноските на бизнеса за един час труд на наетия личен състав са 42,2 евро, демонстрират данните на Евростат за 2023 година Над 40 евро на час са разноските на компаниите за наемане на хора и в редица други страни от Европейския съюз - Белгия (47,1 евро), Нидерландия (43,3 евро), Австрия (40,9 евро) и Ирландия (40,2 евро). Но най-високите разноски за труд са в Люксембург - 53,9 евро на час. Това се изяснява с обстоятелството, че в региона на Люксембург офиси имат едни от най-големите интернационалните финансови компании, които дават високи заплати. Затова и доста българи от финансовата сфера работят там. Средно за страните от Европейски Съюз наемането на човек коства на бизнеса 31,8 евро на час, което е 3,4 пъти повече в сравнение с в България.

Най-близо до нас по мярка на разноските на фирмите за наемане на хора е Румъния. В северната ни съседка за един час работа компаниите харчат приблизително 11 евро. Това е с над 18% повече от разноските на бизнеса в България. На трето място по най-ниски разноски за труд е Унгария с 12,8 евро, което е с 37,6% повече от разноските на компаниите в България. Четвъртото място е за Латвия с 13,5 евро на час. Във всички останали страни от Европейския съюз разноските на фирмите за труд са доста по-високи. Например в Литва харчат 14,7 евро за час работа, в Хърватия цената на труда е 14,4 евро за час, в Полша е 14,5 евро, а в Малта 14,2 евро.

Разходите за труд в България от години са най-ниските в Европейски Съюз. Но по-лошота е, че страната ни изостава от ден на ден по отношение на стопански по-развитите страни. Разходите за труд в България през предходната година са нарастнали с 14%, само че това съставлява нарастване единствено с 1,1 евро на час. В редица страни процентното нарастване на разноските за труд е по-голямо в сравнение с при нас. Например разноските на бизнеса за наемане на хора в Хърватия са нарастнали с 14,2%, в Румъния с 16,1%, а в Унгария с близо 20 на 100. Така надниците в България изостават още повече по отношение на тези страни.

Ако погледнем нарастването на разноските за наемане на служащи не в проценти, а като безспорна сума, се оказва че в съвсем всички страни от Европейски Съюз цената на труда нараства повече в сравнение с в България. Само в Швеция разноските за труд през предходната година са намалели с 1,3 евро на час, демонстрират данните на Евростат. По-малко в сравнение с при нас е и нарастването на разноските за труд в Малта (+0,4 евро на час), Италия (+0,4 евро), Португалия (+0,9 евро) и Гърция (+1 евро). Точно колкото в България, т.е. с 1,1 евро на час, са нарастнали и разноските за труд в Дания и Кипър. Във всички останали страни от Европейски Съюз разноските за труд са нарастнали повече в сравнение с при нас, с което разликата в заплащането вместо да понижава, се усилва. Например разноските за труд в Германия са нарастнали с 1,9 евро на час, в Унгария с 2,1 евро, в Словения с 2,4 евро, в Нидерландия с 2,8 евро, а в Белгия с 3,6 евро. В резултат страната ни изостава още повече по равнище на приходите по отношение на по-голяма част от останалите страни от Европейски Съюз. Което демонстрира, че тези страни стопански се развиват по-добре, в сравнение с България.
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР