Разграничаваме се от назначените от президента в служебния кабинет. Приемаме

...
Разграничаваме се от назначените от президента в служебния кабинет. Приемаме
Коментари Харесай

Нинова: От чие име и от чий орган на БСП говори Йотова? Недопустума е тази намеса в партийните дела

Разграничаваме се от назначените от президента в служебния кабинет. Приемаме за неприемливо президентската институция да се меси в партийните работи.

Това съобщи след съвещанието на Националния съвет на Българска социалистическа партия водачът на партията Корнелия Нинова. Тя разгласи, че Националният съвет на Българска социалистическа партия е приел позиция по отношение на присъединяване на членове на Народно събрание в служебното държавно управление, назначено от президента Румен Радев (пълният текст на Позицията - виж по-долу).

" Приехме позиция на Националния съвет във връзка с тримата служебни министри, членове на Националния съвет и тя е, че се разграничаваме от тях. Не носим политическа отговорност за техните дейности оттук насетне, а също и на цялото държавно управление. Смятаме за неприемлива намесата на президентската институция във вътрешнопартийни каузи на политически партии, които и да са те ", бяха точните думи на Корнелия Нинова.

Тези, които са назначени за министри, заместник-министри, регионални шефове и заместител регионални шефове вземат участие в това държавно управление в персоналното си качество, а не с мандат от Българска социалистическа партия, уточни водачът на партията.

Корнелия Нинова добави, че не са имали планове тримата да бъдат изключвани и остават членове на левицата.

По думите ѝ в поддръжка на позицията за разграничаването от служебните министри са дали своят вот 104 души, петима са били срещу и трима са се въздържали. В устава на социалистическата партия написа, че Националният съвет (част от който са и тримата министри в служебния кабинет) " утвърждава кандидатурите за министър-председател и министри ".

" Ние сме партия. Не знам от чие име и от чии орган - на Българска социалистическа партия, приказва госпожа Йотова ", разяснява Нинова изявление на вицепрезидента Илияна Йотова по-рано денем. Българска социалистическа партия би трябвало да излезе от тази унизителна обстановка на присъдружна партия, сподели вицепрезидентът.

За ръководител на Националния избирателен щаб на Българска социалистическа партия е определен организационният секретар Борислав Гуцанов.

" Партията потегля в цялостна готовност към изборите. Днес Националният съвет утвърди водачите на листи, местата на гражданските квоти и съдружните сътрудници. Избрахме избирателен щаб, приехме обединението, с която ще участваме на изборите ", съобщи Нинова.

" Готови сме за положителна и добра акция ", уточни водачът на Българска социалистическа партия

Пленумът разисква водачите на листи за идните изключителни парламентарни избори.

Корнелия Нинова най-вероятно ще води с изключение на в столичния 25-и МИР и в Благоевград. На второ място там несъмнено ще е досегашният лидер проф. Георги Михайлов.

Кристиан Вигенин резервира водаческото място в Ямбол, не е ясно дали още веднъж ще е първи и в Пловдив, където конференцията още не е предходна.

Зам.-шефът на Българска социалистическа партия Атанас Зафиров сменя района си и отива първи най-вероятно във Враца. В Сливен той ще бъде сменен от Деян Дечев.

На мястото на Крум Зарков в Русе листата ще води ексземеделският министър Иван Иванов.

Първи в Силистра ще е досегашният зам.-земеделски министър и някогашен евродепутат Момчил Неков.

Петър Кънев резервира първото място в Бургас, а Борислав Гуцанов във Варна, Явор Божанков - във Велико Търново, Филип Попов - Видин.

В Габрово лидер ще е Валери Митов.

В Добрич още веднъж е Мая Димитрова, в Кюстендил - Бойко Клечков.

В Ловеч ще е първа отново Вяра Емилова.

В Монтана - Ирена Анастасова, в Пазарджик - Драгомир Стойнев.

В Перник лидер ще е Любомир Бонев, в Плевен най-вероятно остава Румен Гечев.

Веска Ненчева ще е първа в Пловдив-област.

Разград ще води Добрин Добрев, Смолян - Емил Хумчев.

В Стара Загора ще е Георги Гьоков.

В Хасково първа ще е Смиляна Нитова, а в Търговище - регионалният началник доктор Светослав Стефанов.

Все още не са минали конференциите в София, само че се чака първите си места да запазят с изключение на Нинова, Георги Свиленски и Христо Проданов.

Корнелия Нинова заключи, че в обединението остават политически клуб " Тракия " и политически клуб " Екогласност " на Емил Георгиев, само че отпадат партиите " Нова зора " и " Комунистическа партия на България ".

Не стана ясно обаче каква ще е ориста на АВБ в обединението към Българска социалистическа партия. Нинова уточни, че " подписваме нови съглашения за поддръжка с към 10 леви партии ".

Ето цялостния текст на

Позиция на Националния съвет на Българска социалистическа партия
Във връзка с присъединяване на членове на Народно събрание в служебното държавно управление назначено от президента Румен Радев

На 02.08.2022 година встъпи в служба служебно държавно управление, назначено от президента Румен Радев в сходство с чл.99, ал.5 от Конституция на Република България. В състава на държавното управление се оказаха трима членове на Националния съвет на Българска социалистическа партия. Информация за идните назначения не постъпи в управлението на Българска социалистическа партия нито от президента Радев, нито от съответните министри – Весела Лечева, Крум Зарков и Явор Гечев. Не беше спазен чл.33, т.22 от Устава на Българска социалистическа партия, който изисква Народно събрание на Българска социалистическа партия да утвърждава кандидатурите за министри.

Във връзка с тези дейности Народно събрание на Българска социалистическа партия:

1. Смята за неприемлива намесата на президентската институция във вътрешнопартийните каузи на политическите партии, в частност Българска социалистическа партия.

2. Заявява, че Българска социалистическа партия се разграничава от членовете на Народно събрание, назначени за служебни министри, в нарушаване на Устава на Българска социалистическа партия и няма да носи политическа отговорност за техните дейности, както и на държавното управление като цяло.

3. Подчертава, че социалистите, назначени в държавното управление като министри, както и зам.-министри и регионални шефове, вземат участие в персонално качество и не съставляват Българска социалистическа партия.

4. Припомня, че главната задача на служебното държавно управление е да обезпечи оптимални условия за провеждането на предварителните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всевъзможни дейности и изказвания, които могат да се поясняват като интервенция в изгода или в ущърб на участващи в изборите партии и претенденти.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР