Разговорите на Багдад с Турция за засилване на износа на

...
Разговорите на Багдад с Турция за засилване на износа на
Коментари Харесай

Иракските преговори с Турция за износ на петрол са проблемни заради $4 млрд. кюрдски дълг


Разговорите на Багдад с Турция за усилване на износа на нефт от Северен Ирак, в това число полуавтономния кюрдски район, се усложняват от $4 милиарда дълг, който кюрдите дължат на Турция, съгласно иракския министър на петрола.

Ирак търси съглашение с Турция за целия експорт от север, в това число и от Кюрдския район и оспорваната провинция Киркук, посредством водопровод, който сега се експлоатира от кюрдите, сподели Jabbar al-Luaibi пред кореспонденти в Багдад. Иракската държавна компания Oil Marketing Co., известна като SOMO, ще управлява целия експорт според съглашението, сподели той.

" Проблемът, деклариран от Турция е, че Кюрдският район има задължения в размер на $4 милиарда и Турция желае тяхното заплащане ", съобщи al-Luaibi на конференция. Централното държавно управление на Ирак не поема отговорност за кюрдския дълг, сподели той.

Ирак чака да възобнови износа на нефт от провинция Киркук по-късно този месец, повече от две седмици след прекратяването на пратките заради спора сред федерални войски и кюрдски бойци, съобщи на същата конференция генералният шеф на SOMO Alaa Alyasri.

Централното държавно управление на втория по величина производител на нефт в ОПЕК отхвърли кюрдския референдум за самостоятелност през септември и разпростра войските си, които лишиха на 16 октомври петролните полета в Киркук от кюрдските бойци. Офанзивата докара до прекъсване на износа по тръбопровода от Северен Ирак до пристанището Джейхан в Турция. Кюрдите още веднъж започнаха да изнасят личен недопечен нефт от 30 октомври, само че доставките от Киркук остават спряни. Всяко нарастване на иракската продукция би могло да окаже напън върху страните-членки на ОПЕК и съдружниците им не-членове, защото те се стремят да изчистят световното свърхпредлагане и да поддържат цените на петрола.

Повреден водопровод

Износът от Киркук ще се възобнови още веднъж в края на месеца, а дружно с кюрдския недопечен нефт доставките ще са в размер от към 550 000 барела/ден, сподели Alyasri.

Ирак се занимава с ремонта на по-стар петролопровод за експорт до Турция ръководен от държавното управление като ремонтът би трябвало да отнеме няколко месеца, споделиха al-Luaibi и Alyasri. Тръбопроводът е развален по време на сраженията с екстремистите от Ислямска страна, които са Северен Ирак от 2014 година, сподели Alyasri.

Ирак помоли компаниите-оператори да се върнат в газовите полета Akkas и Mansouria, койти пред няколко седмици бяха отнети от ислямистите, сподели al-Luaibi. Правителството възобнови добива от полето Qayyara в Мосул, а също и производството в локалната рафинерия там, сподели той.

Добивът ще бъде обновен и в рафинерията Siniya до няколко дни, а Ирак също по този начин възнамерява да поправи вредите в рафинерията " Салхудин-2 " в комплекса Baiji, с цел да й се даде рестарт в границите на шест месеца, сподели al-Luaibi. Има проект за рехабилитация на петролното поле Ain Zala в Мосул, сподели той.

Отделно от това, Ирак организира диалози с Иран, с цел да докара 15 000 барела/ден недопечен нефт от Киркук в рафинерията на Иран Kermanshah, сподели Alyasri.

Ирак се включва в намаляването на международния рандеман, което ще продължи до март. ОПЕК и други международни производители ще се срещнат по-късно този месец във Виена, с цел да вземат решение за вероятно разширение на ограничението. Ирак поддържа удължаването на съкращенията с девет месеца до края на 2018 година, сподели al-Luaibi. Alyasri сподели, че страната поддържа всяко решение, което ОПЕК ще вземе, с цел да поддържа петролния пазар.

By KADHIM AJRASH on 11/3/2017, worldoil.com Ню Йорк (Bloomberg)

Преводът е на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР