Разговорът за промяна на съдебната карта на органите на съдебна

...
Разговорът за промяна на съдебната карта на органите на съдебна
Коментари Харесай

Гергана Мутафова, ВСС: Малките съдилища остават, но под друг...

Разговорът за смяна на правосъдната карта на органите на правосъдна власт в България би трябвало да се състои. Не може да стои замразен повече от 60-70 години, без никой да смее да го отвори и да се прави нещо от боязън, че ще има митинги. Това разяснява пред " Марица " някогашния областен прокурор на Пловдив Гергана Мутафова, член на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и началник на плана за ЕИСС, във връзка митингите на юристи в Пловдив и страната против плануваното закриване на дребни районни съдилища и превръщането им в териториални отделения.

По думите й тече процесът по публичните разисквания за измененията, като Висшият адвокатски съвет е бил поканен през днешния ден на съдийска гилдия.

" При всички положения считам, че има двустранна чуваемост от страна на Висшия правосъден съвет за всички отзиви, рецензии и недоволства по отношение на промяната на правосъдната карта. Ни минимум Висш съдебен съвет не се е капсулирал, с цел да затвори диалога единствено сред членовете му и да не изслуша мнението както на магистратите, по този начин и на другите заинтригувани лица от правораздавателните органи, едни от които са юристите ", акцентира Мутафова.

Тя уточни, че всъщност не може да разяснява, защото следва предвижданите промени още веднъж да се разискват на пленум, към този момент след публичните разисквания.

" Тогава предложенията ще бъдат систематизирани като типове и материя и още веднъж ще се разисква в пленума. Темата ни минимум не е затворена, нито е предрешена. Ще се вземат поради всички отзиви на всички заинтригувани лица. Но не мисля, че има учредения за някакви мощни терзания, че жителите ще бъдат лишени от достъп на правораздаване.

Това, което се планува като закриване на районни съдилища, не значи, че там няма да продължи да се правораздава и че съдиите няма да се намират там.

По сходство на промяната на прокуратурата, превръщането на избрани съдилища в териториални поделения към по-голям непосредствен съд не значи отнемане на жителите от достъп до правораздаване. Нека да бъдем правилни в изявлението си и да не се опитваме да манипулираме необятната общност, която не е осведомена в елементи с предложенията. Добре е да се четат първо, а по-късно да се разясняват. Така че никога тази промяна не съставлява отнемане на жителите от достъп до правораздаване. Напротив, тук се цели усъвършенстване на правораздавателната активност и възстановяване на качеството й в полза на жителите. Така постъпи прокуратурата, когато стартира промяната с превръщането на част от районните прокуратури в териториални отделения към по-големи близки прокуратури. Това беше и задачата - не самоцелно закриване на избрани органи на правосъдната власт, а възстановяване качеството на правосъието. Тук е същото ", уточни Мутафова. Тя напомни, че при закриването на прокуратури също е имало митинги и решения на разнообразни общински препоръки по места.

" Те изрекоха твърдо негативно мнение, тъй като одобряват, че по този метод, със закриване на съдилища, пада тежестта на една община. Но в действителност това не е по този начин.

Съд ще има, само че той просто ще бъде преформатиран организационно.

Гражданите няма да бъдат лишени от правораздаване. Рано е още да даваме безапелационни изводи по този въпрос, тъй като има още доста неща да се разискват, само че диалогът за смяна на правосъдната карта на органите на правосъдна власт в България, по този начин или другояче, би трябвало да се състои ", сподели Гергана Мутафова.

Тя добави, че дебатът продължава, че има чуваемост към всички хора и тези, които ще бъдат директно наранени, като работещите с жители магистрати, чиновници и юристи.

" Но е добре да не се вършат предварителни квалификации, без да се срещнат задълбочено с предлагането ", безапелационна е Мутафова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР