Разговор между френският министър на отбраната Себастиен Лекорню и руският

...
Разговор между френският министър на отбраната Себастиен Лекорню и руският
Коментари Харесай

Разговор между френския министър на отбраната и Сергей Шойгу предизвика недоумение

Разговор сред френският министър на защитата Себастиен Лекорню и съветският му сътрудник Сергей Шойгу докара до неразбиране в анализаторите. Версиите на двете страни какво се е споделило обаче се разминаха.

Подобен диалог е необичайност

Шойгу и Лекорню са говорили в продължение на един час. От началото на войната в Украйна сходна връзка сред почитан съветски чиновник, непосредствен до президента Владимир Путин, и върховен министър от европейска мощ е съвсем невиждана.

Разговорът пристигна, когато Франция ускорява подготовката за семейството на Олимпийските игри тази година. Твърди се, че Лекорню е уверил съветския си сътрудник, че Франция е подготвена да ускори обмена, с цел да се бори против „ тероризма “ след смъртоносната офанзива в Москва на ИДИЛ.

След като Москва бе атакувана, в Европа се появиха страхове

Най-голямото терзание бе поради Игрите в Париж, които стартират на 26 юли. Лекорню е споделил на Шойгу, че Франция постоянно е подготвена да се изправи против „ тероризма “. Страната е готова за „ повишен продан за да се бори против тази опасност допустимо най-ефективно “, се споделя в изказване на френското министерство на защитата.

В последна сметка Путин призна, че „ радикални ислямисти “ са направили нападението в Москва. В трагичния ден починаха минимум 144 души. И въпреки всичко съветският президент допусна, че ислямистите са били свързани с Украйна.

Льокорню е споделил, че Франция не разполага с информация за определяне на връзка с Украйна. Той е призовал Москва да спре насаждането на тезата за съществуването на такава връзка, сподели министерството. Френският боен министър не е пропуснал да означи, че  „ изпитва взаимност с жертвите и техните фамилии “, след атентата, само че „ също по този начин безусловно осъжда нападателната война, която Русия стартира в Украйна “.

Борба за независимост

„ Франция ще продължи да поддържа Украйна толкоз дълго и интензивно, колкото е належащо в нейната битка за независимост и суверенитет, с цел да донесе мир и сигурност на европейския континент “, е споделил Лекорню на Шойгу.

Президентът Еманюел Макрон сподели през март, че Франция е предложила на съветските служби за сигурност „ засилено съдействие “. Той добави че ще има контакт на „ техническо и министерско равнище “, а не директни диалози с Путин. Френската министърка на спорта Амели Оудеа-Кастера означи, че няма „ съответна “ терористична опасност за Олимпиадата в Париж.

Организаторите възнамеряват да продължат с церемонията по откриването на река Сена със стотици хиляди, подредени по трибуните.

Франция е била цел на ислямистки екстремисти неведнъж

Заради това френските управляващи желаеха от задгранични съдружници да изпратят няколко хиляди чиновници на силите за сигурност. Те ще оказват помощ с защитата на Олимпиадата.

Френският водач се опита в поредност от телефонни диалози през 2022 година да предизвести Путин да не нахлува в Украйна. Той даже пътува до Москва при започване на същата година. Макрон поддържа телефонен контакт с Путин даже след нашествието, само че диалозите към този момент са прекъснати. Последният диалог сред президентите датира от септември 2022 година През последните месеци Макрон втвърди позицията си против Русия, отказвайки да изключи разполагането на френски войски в Украйна.

Лекорну и Шойгу организираха последно телефонни диалози през октомври 2022 година Руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен организираха телефонен диалог през април 2023 година А Шойгу беседва с министъра на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин месец по-рано. Лавров постоянно пътува до срещи на Г-20, само че няма данни да е приказвал непосредствено със западни чиновници там.

Съобщението от Москва малко се разминава с това на Франция

Русия също популяризира информация за диалога сред Сергей Шойгу и Себастиен Лекорню. Според него обаче те са разискали спора в Украйна.

„ Беше маркирана подготвеност за разговор по Украйна. Отправните точки могат да бъдат основани на Истанбулската мирна самодейност “, споделиха от министерството, без да дават детайлности.

От своя страна Шойгу е упрекнал Париж, че е алармирал за изпращането на западни бойци в Украйна.

„ Относно изказванията на Елисейския замък за изпращане на френски контингент в Украйна, Сергей Шойгу уточни, че в случай че те бъдат изпълнени на процедура, това ще сътвори проблеми за самата Франция “, споделиха от съветското министерство на защитата.

Себастиен Лекорню настойчиво се опитваше да убеди, че Киев и Запада не са забъркани в офанзивата край Москва, споделиха още в Москва.

„ Той настойчиво се опитваше да убеди в неучастието на Украйна и западните страни в терористичната офанзива, прехвърляйки отговорността на „ Ислямска страна “, споделя се в изказване на съветското министерство.

От съветското известие излиза наяве, че диалогът е извършен по молба на френската страна. Накрая се добавя, че Лекорню е изразил съболезнования за терористичната офанзива.

Опровержението на Париж

В същото време Париж отхвърли известието на съветското министерство, че е била разисквана опцията за диалози по спора в Украйна. Източник, непосредствен до Лекорню, побърза да отхвърли, че изобщо се е говорило за това.

„ Франция нито одобри, нито предложи нещо сходно “ по отношение на спора, сподели източникът пред Агенция Франс Прес.

Натовската членка Турция съобщи предишния месец, че е подготвена да бъде хазаин на мирна среща на върха сред Русия и Украйна, само че Киев отхвърли концепцията за директни договаряния с Москва.

Източник: БГНЕС

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР