Разговаряме с изпълнителния директор на Топлофикация Русе инж. Севдалин Желев.Инж.

...
Разговаряме с изпълнителния директор на Топлофикация Русе инж. Севдалин Желев.Инж.
Коментари Харесай

Инж. Севдалин Желев, директор на ТЕЦ Русе: Нашата мисия е производство на зелена енергия

Разговаряме с изпълнителния шеф на " Топлофикация Русе " инж. Севдалин Желев.

Инж. Желев, през годините работите интензивно, с цел да създадете произвеждане на зелена сила. Какви са упованията Ви за навлизането и прекосяването към чистите горива?

Енергетиката е гръбнакът на нашата стопанска система. Като част от енергийния бранш, за нас устойчивото му развиване е водеща задача. За реализирането на тази цел, през годините влагаме в производството на зелена сила от екологични горива.

" Топлофикация Русе " е измежду пионерите в реализирането на огромни планове за реализиране на плавния и обективен преход. Работим в посока диверсификация на горивния микс и замяната на въглищата като наше главно гориво с природен газ и биогорива. Вложили сме доста старания и в възстановяване на енергийната успеваемост. Натрупахме експертиза и знания и за това ще прилагаме най-ефективните решения за модернизацията на предприятието по метод, по който да отговаряме на високите европейски стандарти.

Имаме особено създаден метод, при който вършим предварителна оценка на всяка наша инвестиция и отражението й за подобряването на околната среда и качеството на въздуха в гр. Русе. Извършваме подробен разбор и непрекъснат мониторинг на индустриалната активност. Гордеем се с постигнатото до тук и макар икономическата и енергийна рецесия ще продължаваме да отделяме забележителен запас да надграждаме постигнатото до тук.

Кои са най-големите Ви планове и какъв е Вашият метод за ръководство на предприятието?

Смятам, че верният метод на ръководство на огромна централа като нашата е да имаме два проекта - кратковременен - за идващите 2 до 5 години с най-належащите задания, и дълготраен - в вероятност най-малко за 10г. Проектите, които осъществяваме, са свързани точно с дълготрайната управническа визия. За да трансформираме изцяло предприятието е належащо да намерим благоприятни условия за нови вложения. 

Най-значимият план, който следва да бъде осъществен, е производството на сила от природен газ. За осъществяването на тази зелена инвестиция закупихме три газови когенератора. Проектът се намира на финалната права. В момента се правят довършителни действия и проби.

Друг план с социална и екологична значителност е потреблението на биогорива. Биомасата е чист и възобновим артикул. При потреблението му не се отделят нездравословни излъчвания. С биомасата ние произвеждаме още по-чиста сила за крайните консуматори. С вложенията ни ставаме деен участник в задачата на национално и локално равнище за възстановяване на качеството на въздуха и опазването на околната среда.

В момента обсъждаме и опция да влагаме в построяването на апаратура за произвеждане на сила от биогаз. Този план е следващата стъпка към промяна и рационализация на " Топлофикация Русе ".

Каква е действителната изгода от газификацията на " Топлофикация Русе "?

Използването на природен газ за производството на електрическа и топлинна сила е значимо за опазването на околната среда, качеството на живота и здравето на всеки един от нас. Колкото повече понижаваме въглищата и прекосяваме към по-екологични горива, толкоз повече се понижават нездравословните излъчвания в атмосферата.

Какви са провокациите за Вас?

На фона на енергийната рецесия в международен мащаб, растеж на цените на горива и несигурността на доставките, ние се надяваме в най-кратки периоди да се намерят най-рационалните и ефикасни решения. Въпреки общата застоялост в енергийния бранш, ние се стремим да търсим нови и ексцентрични решения, с цел да удовлетворим условията на нашите клиенти. В тази конюнктура е доста мъчно да се вършат огромни вложения поради големите загуби поради високите цени. За в този момент природният газ не е главно гориво за нас, само че откакто включим в употреба газовите когенератори, фрапантният растеж на цената му, ще бъде следващият проблем. Надявам се още в идващите месеци да бъдат обезпечени сигурни доставки на налични цени.

В умозаключение, споделете по какъв начин бихте желали да наподобява предприятието след 10 години?

Основната ни цел е да преминем напълно към биогорива и да приключим с ерата на въглищата. Въпреки че в кратковременен проект имаме потребност да запазим твърдите изкопаеми горива, с цел да се подсигурява енергийната самостоятелност, в дълготраен проект амбициозните цели на Европа за нисковъглеродно производството би трябвало да се изпълнят. Не би трябвало да се стопират екологичните и зелени вложения. Чистото произвеждане на сила е водещ принцип в капиталовата ни стратегия.

Разбира се, по едно и също време продължаваме да правим усъвършенствания на съществуващите мощности и топлопреносната мрежа. Нашата задача е да подсигуряваме надеждното, несъмнено и екологично произвеждане на сила в гр. Русе.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР