Разговарям с адвокат Емануил Йорданов, бивш депутат от и министър

...
Разговарям с адвокат Емануил Йорданов, бивш депутат от и министър
Коментари Харесай

Емануил Йорданов пред novini.bg: МВР е предният фронт на носенето на бой

Разговарям с юрист Емануил Йорданов, някогашен народен представител от и министър на Министерство на вътрешните работи /1999г.-2001 година в държавното управление на Иван Костов  Иван Костов През 1967 година приключва приблизително обучение в 18-о СПУ " Кирил и Методий " (СОУ " Уилям Гладстон " ) -/.

- Г-н Йорданов, поради следващите кавги, свързани с Министерство на вътрешните работи, вярно ли ще бъде да обобщим, че в полицията се намесва политиката, а в политиката има полицейщина?

- В България от дълго време битува убеждението, че надали не Министерство на вътрешните работи е лекарствен хап за всички и всевъзможни проблеми. Също, че който управлява Министерство на вътрешните работи, надали не ръководи страната. Дори

по времето на соца имаше един анекдот - че тогавашната милиция е биещото сърце на партията.

Министерство на вътрешните работи обаче е държавен орган, който би трябвало да реализира политиката на страната в областта на сигурността. Няма по какъв начин жестоко да бъде отделено което и да е държавно институция от реализирането на дадената политика на страната. Но, в случай че някой счита, че с помощта на Министерство на вътрешните работи може да си реши всички проблеми, в това число и зародилите заради неприятно ръководство, то доста бърка.

- Какво е Вашето пояснение за неистовия блян на всяка последваща партия, която завземе властта, да овладее Министерство на вътрешните работи?

- Заради неверното усещане, както към този момент загатнах, че полицията може да е универсалното лекарство за всички проблеми на политиците. Министерство на вътрешните работи носи със себе си доста проблеми и когато там се изпращат неподготвени и несъответствуващи хора, нещата стават трагични и пагубни. Това, за жалост, множеството политици не го схващат.

- Как си обяснявате грозния скандал, който от дни тресе полицията? Какво ще стане с министъра на Министерство на вътрешните работи и досегашния секретар на министерството Живко Коцев?

- Скандалът е вследствие на струпване на голям брой фактори и нерешени проблеми. Като да вземем за пример, че се употребява изкусно в предизборната конкуренция, че съзнателно се насочва публичното внимание в избрана посока. Възможно е това, което през днешния ден ни наподобява по един метод, след няколко месеца да е напълно друго. Не би трябвало да бързаме с изводите.

- Това следващ сериал на " МВР-пикчърс " ли е?

- Никой в тази система не би трябвало да се възприема като жертва, а да знае, че влизайки в нея би трябвало да е подготвен за следствията, които могат да зародят. Хората, които са наясно с тази система, постоянно имат едно мислено - нещата, които ги чакат там никак не са розови.

Няма метод човек, който е на висок пост в това министерство да не пострада по някакъв метод,

тъй като Министерство на вътрешните работи е предният фронт на носенето на пердах. Вътрешното министерство е комфортно за политически черен пиар, тъй като се занимава с чувствителни тематики и проблеми, които могат да бъдат представяни на хората в не точна светлина.

- Сега има ли задоволително доказателства за формиране на обвиняване, съгласно Вас?

- Практиката до момента сочи, че такива шумни процеси нормално приключват с злополука за прокуратурата. Мога да изброя най-малко трийсетина такива кавги, а някои даже наподобяват на вицове, само че не и за потърпевшите в тях. Моята прогноза е, че и в този момент от тези кавги нищо няма да произлезе в съда. Специализираната прокуратура към този момент я няма, само че рефлексите на някои от там останаха.

- Вие какво мислите във връзка с направените промени в конституцията, които също раждат кавги в обществото ни?

- Измененията, които засягат правосъдната власт, може и да не са точно направени, само че считам, че са потребни. Отделянето на прокуратурата от съда е положително, тъй като обвиняването е страна в наказателния развой и не може да желае да има статут на съда, който е съдия.

Текстовете, които бяха изменени във връзка с служебното държавно управление, са цялостна злополука.

В момента гледаме нещо, което е подигравка на политика. Сутрин сменят единия министър, след обяд другия и най-после чакам служебният министър председател да предложи да бъде заменен от Бойко Борисов  Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и всичко да си пристигна на мястото.

- Противоконституционно ли е предлагането на, и Има Такъв Народ за избор на съмнение?

- Ох, това е малоумно. Да се заловен за ръце и да скочат в Перловската река.

- Бившият основен прокурор преди ден сподели, че има огромен лобизъм измежду юристите, като се изключи наказателните. Така ли е в действителност?

- Питайте го той какъв юрист искаше да стане - лобист или различен! Истина е, че има лобисти, само че мисля, че ще е забавно Гешев да показа от кое място идва това негово знание и какво е направил като основен прокурор по отношение на него.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР