Разглеждаше се законопроектът за независимо разследване на главния прокурорЗа първи

...
Разглеждаше се законопроектът за независимо разследване на главния прокурорЗа първи
Коментари Харесай

Позиция на ПП за прекъснатото заседание на правна комисия

Разглеждаше се законопроектът за без значение следствие на основния прокурор

За първи път в правна комисия през вчерашния ден се гледа законопроектът за без значение следствие на основния прокурор. Макар преди по-малко от два месеца депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия да работиха непрекъснато по скопяването на Изборния кодекс, през вчерашния ден те прекъснаха работата по единствения законопроект, който ще ограничи безконтролната власт на основния прокурор и ще сложи закона над всички.

Приемането на законопроекта за без значение следствие на основния прокурор, като се изключи че ще върне вярата за правдивост на българските жители, е условие за приемане на средствата по второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност в размер на 1,4 милиарда лв.. Проблемите в правосъдната система, поради които няма ефикасна битка с корупцията по високите етажи, неведнъж е изтъквана от европейски сътрудници и като причина за това, че България към момента е отвън Шенгенското пространство.

Важен миг в законопроекта е и откриването на опция за правосъден надзор при отвод прокуратурата да даде информация на обществеността и публицистите за своята работа или безучастие. След приемане на законопроекта, прокуратурата няма да може да продължава да отхвърля безпричинно достъп до информацията.

Още през 2009 България е наказана в Страсбург по делото „ Колеви против България ”. Решението по това дело за първи път изрично установи казуса, че в България не съществува ефикасен механизъм за без значение следствие на възможни закононарушения от основния прокурор. Единайсет години по-късно фасадните евроатлантици в Народното събрание не бързат с механизма, който може да реши този проблем.

***
Междувременно „ Продължаваме промяната “ изиска чуване на сегашния основен прокурор Иван Гешев за напредъка по следствията, по които бяха изнесени данни от проверяващия публицист Христо Грозев. За задачата депутатът от „ Продължаваме промяната “ и ръководител на Комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по Западноевропейски съюз Бойко Рашков внесе искане за взаимно съвещание с комисията по правни въпроси.

„ Продължаваме промяната “ смята, че данните за дейностите на сътрудници на ГРУ в България от 2011 година до през днешния ден дават индикации за висока степен на засягане на националната ни сигурност. Предвид това народните представители следва да бъдат осведомени с осъществените от прокуратурата дейности.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР