Разделяне с властта, скандали, проблеми, произтичащи от пандемията, международни кризи

...
Разделяне с властта, скандали, проблеми, произтичащи от пандемията, международни кризи
Коментари Харесай

Международни кризи, проблеми с пандемията: Сложната 2021 г. за световните лидерки

Разделяне с властта, кавги, проблеми, произлизащи от пандемията, интернационалните рецесии - 2021 година бе комплицирана година за лидерките по света.

2021 година бе годината, в която Естония се раздели с прагматичната си президентка Керсти Калюлайд и се снабди с премиерка, залагаща на промените - Кая Калас от десноцентристката Партия на промените. Калюлайд, която бе определена за президент на Естония преди 5 години, стана жертва на своята искреност и опълчването си на предходното съдружно държавно управление, в състава на което влизаха и крайнодесните от Консервативната национална партия на Естония.

Ако естонският президент се избираше директно от народа, Калюлайд щеше да бъде избрана отново. Но изборът се прави от Народното събрание и тази година либералката Калюлайд избра да не се кандидатира за преизбиране, тъй като си даваше сметка, че няма да събере поддръжка измежду депутатите.

 Снимка: БТА

Иначе през петте си години на власт Калюлайд сподели прагматичен и пряк метод и по адрес на Русия. Още при започване на мандата си тя изиска на естонска земя да бъдат ситуирани американски военни и ракети Пейтриът, с цел да бъде защитена Естония от все по-войнствената Москва. Според Калюлайд в случай че се случи нещо, реакцията от страна на Съединени американски щати би била по-бърза от тази на НАТО. Това мнение за опасността, идваща от Русия, не попречи на Калюлайд да отиде преди 2 години в Москва за среща с съветския президент Владимир Путин.

Заради нея Калюлайд си навлече рецензии от прилежащите Литва и Латвия, възприели това като тип оттегляне на Естония пред Русия. Визитата бе разкритикувана и от редица естонски политици, които споделиха, че програмата й не е била съгласувана с естонското държавно управление. Калюлайд отбрани визитата си с аргумента, че доста постоянно въпросът за сигурността на трите балтийски страни се разисква без тяхното присъединяване.

Тя се разгласи против правилото за протест на всевъзможни контакти с Русия. За самата среща с Путин, тя сподели, че двамата са се изслушали един различен с почитание, призна, че по принцип е мъчно да приказваш с някого, чиито полезности са толкоз разнообразни от твоите и искрено съобщи, че в последна сметка диалогът не е довел до нищо.

С директния си и прагматичен метод, в случай че беше останала на власт, Калюлайд би образувала доста добър управленчески тандем с премиерката Калас, която е щерка на някогашния естонски министър председател и някогашен еврокомисар по превоза Сийм Калас. Тя пристигна на власт през януари с обещанието за " по-зелено " бъдеще на страната, което значи завършек на вложенията в промишлеността, обвързвана с изкопаемите горива.

Калас е мощен покровител на софтуерните нововъведения и съперник на пречките пред основаването на новаторски компании. Освен това тя даде обещание и бракът в Естония да не бъде дефиниран единствено като съюз сред мъж и жена.

 Снимка: БТА/АР

Но първоначално задачата на Калас си оставя справяне с коронавирусната рецесия. Във външнополитически проект Калас тези дни се нарежда като един от пламенните поддръжници на позицията, че Русия би трябвало да заплати висока цена, в случай че предприеме каквото и да е деяние против Украйна. Неотдавна над 1700 естонски резервисти бяха извикани на военно обучение, включващо и инсталиране на ограда от режеща тел по продължение на 40 километра от границата на Естония с Русия. Калас отбрани тази стъпка в изявление за Ройтерс, като сподели, че Естония не желае да се озове в обстановката на Литва, а да бъде готова, в случай че по някаква причина против нея бъде употребявано оръжието на миграцията и миграционен поток бъде ориентиран през Русия към естонската граница.

През юли Партията на действието и солидарността на прозападната президентка на Молдова Мая Санду завоюва предварителните парламентарни избори, а месец по-късно страната се снабди и с ръководено от прозападна премиерка държавно управление - това на някогашната финансова министърка Наталия Гаврилица, която е доближена на Санду.

 Снимка: AP/БТА

Така след години на ръководство на проруския президент Игор Додон, Молдова, която има евроатлантически аспирации, се ориентира към Запада. Но за неприятен шанс месец по-късно изтече петгодишен контракт за доставка на съветски природен газ. И внезапно Москва стартира да изисква от Кишинев да заплаща по 790 $ месечно за 1000 кубични метра газ по отношение на 148 $ приблизително през миналата година.

Молдова изпадна в енергийна рецесия, разгласи изключително състояние, потърси различни снабдители, купи за първи път в историята си газ от Полша. А през това време преговаряше интензивно с Москва по ново съглашение за доставки. Накрая то беше подписано, само че според новия контракт сред газовите компании Газпром и Молдовагаз Молдова трябваше да заплаща по 450 $ за 1000 кубични метра газ през ноември, а Газпром се сети и за остарял дълг в размер на 709 милиона $. Така се стигна до ново напрежение на газовия фронт, когато Газпром насочи ултиматум за заплащане до 48 часа на неплатени фактури за октомври и ноември, или врътване на кранчето. Напрежението поспадна, когато молдовският парламент утвърди разпределяне на изключителни 74 милиона $ за поисканото заплащане от Газпром.

Двете страни се договориха и следващата година да има самостоятелен одит на насъбрания до момента дълг на Молдовагаз към Газпром, като по-късно ще бъдат дефинирани методът и периодите за погасяването му. Всичко това беше възприето като наказване от страна на Москва поради избора на прозападна президентка и премиерка в Молдова. Москва отхвърля и твърди, че става дума единствено за търговски въпрос.

За президентката на Грузия Саломе Зурабишвили тази година проблемите пристигнаха от завръщането след дълги години зад граница на някогашния президент Михаил Саакашвили. Той твърди, че се е върнал в Грузия, с цел да гласоподава на локалните избори през октомври, само че съгласно Зурабишвили той го е сторил, с цел да дестабилизира страната.

 Снимка: AP/БТА

Саакашвили бе незабавно арестуван и пратен в пандиза, защото до момента в който отсъстваше, бе наказан задочно поради корист с власт и прикриване на доказателства. Но с подобен прочут пандизчия, който побърза да разгласи гладна стачка зад решетките и който не спря да твърди, че делата против него са били политически стимулирани, Грузия попадна в полезрението на интернационалната общественост.

Зурабишвили трябваше да обещае, че Саакашвили ще бъде третиран като специфичен пандизчия, макар че и дума не може да става за помилването му. Друг проблем за грузинската лидерка пристигна от неотдавнашното искане на съветското външно министерство НАТО да отдръпна решение си от 2008 година, отварящо вратата за участие в алианса на Украйна и Грузия. В отговор генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че Украйна сама избира по какъв път да поеме, че Русия няма дума по този въпрос и че връзките на Киев с алианса се дефинират от неговите страни членки и от самата Украйна. Случайно или не в този отговор не беше упоменато нищо за Грузия.

В останалата част на света новозеландската премиерка Джасинда Ардърн, избрана отново предходната година, се сблъска с вълна от митинги против продължителните локдауни, наложени поради коронавирусния вид Делта и трябваше да промени тактиката си и да заприказва вместо за премахване на вируса за общуване с вируса.

 Снимка: AP/БТА

Появиха се изказвания, че тя възнамерява отдръпване, които тя опроверга. На 9 декември тя потвърди усета си за промени и показа невъобразим до момента в света проект, който ще забрани на идващите генерации новозеландци да пушат. Съгласно проекта, който би трябвало да бъде утвърден следващата година и да влезе в действие през 2027 година, хората, които тогава ще са на 14 години, до края на живота си няма на имат опция да си купят цигари, тъй като това ще е неразрешено в страната. Това значи де факто, че през 2073 година, човек, който тогава ще е на 60 години (и който през 2027 година е бил на 14 години), няма да може да си купи цигари поради доживотната възбрана.

В Тайван президентката Цай Ингвен ускори през тази година дипломацията на фона на най-високото от 40 години напрежение с Китай. Тя одобри делегации от Европейския парламент, от Франция и Словакия, задълбочи връзките с Литва и прати тайванския външен министър на обиколка в Чехия и Словакия.

 Снимка: Getty Images

Китай реагира на всичко това остро, напомни задачата си да си върне острова и стартира да изпраща от ден на ден военни самолети в тайванската въздушна зона за идентификация.

В Мианма на 1 февруари военните смъкнаха с прелом от власт нобеловата лауреатка за мир за 1991 година Аун Сан Су Чжи. През 2015 година нейната партия Национална лига за демокрацията завоюва изборите и тя влезе в ръководството на страната, в която военните обаче държаха също властовите лостове. Доказателство за това беше 2017 г, когато военните започнаха интервенция против мюсюлманското малцинство рохинги, дефинирана от интернационалната общественост като геноцид. Близо 750 000 рохинги избягаха в прилежащ Бангладеш от издевателствата в Мианма.

Но изненадващо Аун Сан Су Чжи не осъди намерено дейностите на военните, което пък потресе интернационалната общественост и даже се чуха апели за лишаване на нобеловата й премия.

 Снимка: AP/БТА

През 2020 година партията на Аун Сан Су Чжи завоюва още веднъж изборите с огромна преднина и това породи гнева на военните в страната. Така се стигна до преврата, потопил Мианма в безпорядък и принуждение. Аун Сан Су Чжи е държана в този момент под домакински арест на скрито място. Срещу нея бяха повдигнати голям брой обвинявания - от владение на нелицензирано телекомуникационно съоръжение, до нарушение на антиковидните ограничения по време на предизборната акция предходната година, от подстрекателство към нарушение на публичния ред и протест посредством разпространение на подправени информации до нарушение на законите за държавната загадка.

Най-фрапантни бяха обвиняванията против нея за корупция. Тя беше набедена, че е получила през 2017-2018 година рушвет от 600 000 $ и 7 златни кюлчета, и че е употребила властовото си състояние, с цел да наеме на по-ниски от пазарните цени парцел, в който настанила фондация, кръстена на майка си. Аун Сан Су Чжи отхвърля всички обвинявания. По най-тежките обвинявания тя може да получи до 15 години затвор. А в това време изборната комисия на Мианма стартира следствие против нея и още 15 политици за изборни измами и в последна сметка може да се стигне до разформироване на нейната партия. Според военните партията на Аун Сан Су Чжи е виновна за над 11 000 изборни измами на вота предходната година - нещо, което тя естествено отхвърля.

В Тунис за първи път жена бе назначена за министър председател. Нажла Буден, която е експерт по сеизмично стабилно инженерство, ще би трябвало да се оправи с трусовете в родината си, провокирани от решението на президента Каис Сайед да концентрира цялата власт в ръцете си, да уволни предходното държавно управление и да суспендира Народното събрание. Мнозина гледат на Буден като на марионетка на президента, назначена единствено с цел да бъдат заглушени обвиняванията против него в осъществяване на самобитен прелом.

 Снимка: Getty Images

Хондурас също в края на ноември избра първата жена за президент в историята си. Левичарката Сиомара Кастро, брачна половинка на сваления през 2009 година с прелом президент Мануел Селая, в този момент ще би трябвало да убеди сънародниците си, че точно тя, а не мъжът й " командва парада ". Тя към този момент се разгласи за легализиране на лечебните аборти и на еднополовите бракове - две деликатни тематики в Хондурас, където доминират католиците и евангелистите. Кастро ще би трябвало да се оправи и с престъпността и бедността, поради които Хондурас е неизменим източник на противозаконна миграция към Съединени американски щати.

Тя дава обещание и да откри дипломатически връзки с Китай, само че това ще сложи Хондурас в внимателно състояние пред Тайван, тъй като до момента тя беше една от 15-те страни по света, които признаваха суверенитета на острова.

 Снимка: Getty Images
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР