Разчистването на неудобни журналисти в обществените медии продължава. Този път

...
Разчистването на неудобни журналисти в обществените медии продължава. Този път
Коментари Харесай

Пореден неудобен журналист е отстранен - този път в БНТ

Разчистването на неуместни публицисти в публичните медии продължава. Този път наред е Българска национална телевизия. Генералният шеф Емил Кошлуков е освободил кореспондента на националната телевизия в Берлин Мария Стоянова, заяви " Клуб Z ". Претекстът за това са икономии, само че в това време малкия екран ще продължи да заплаща за офиси и телекомуникационни услуги в немската столица. Мария Стоянова беше началник на Съвет за електронни медии при първото кандидатстване на Кошлуков за общоприет шеф на малкия екран и намерено се разгласи срещу него поради политическата му обязаност с малкия екран на " Атака ". Тя е дълготраен сътрудник в Берлин, а актуалният й мандат стартира единствено преди година.

Стоянова удостовери новината пред " Офнюз ". Съобщението от София пристигнало ненадейно предходната седмица и на журналистката са дадени единствено шест работни дни, с цел да завърши работата си в кореспондентския пункт и да приготви връщането си у нас. От " Сан Стефано " й дали да се разбере, че е нежелана и в екипа на малкия екран у нас. " За мен решението пристигна изненадващо, само че не и ненадейно. С генералния шеф на малкия екран съм имала единствено една среща - в Съвет за електронни медии, по време на състезанието за избор на общоприет шеф на Българска национална телевизия през 2017 година ", разяснява пред изданието Стоянова.

Омбудсманът на Българска национална телевизия Иван Такев прецизира, че договорът не е преустановен ненадейно, а е изминал на 1 октомври и не е възобновен по стопански аргументи - поддръжката на кореспондентския пункт излизала скъпо на малкия екран. В същото време бюрото не се закрива, излиза наяве от думи на самия Кошлуков пред " Клуб Z ". Той твърди, че договорът на Мария Стоянова е извънредно тежък и с условия, които не се оферират на другите репортери.

Мария Стоянова е следващият отхвърлен кадър в Българска национална телевизия след идването на новия общоприет шеф. Той към този момент освободи шефката на дирекция " Информация " Уляна Пръмова, програмния шеф Надя Костова, шефа на Българска национална телевизия 2 Геновева Момчева и спортния публицист Камен Алипиев. Алипиев бе измежду дребното публицисти от Българска национална телевизия, подкрепили митинга против Кошлуков през януари 2018 година, когато той като програмен шеф на телевизията искаше да промени тематиките на утринното предаване " Денят стартира с просвета ". Скандалът в малкия екран идва на фона на тежки разтърсвания в БНР след разкрития за жесток напън над публицисти.

ОТЗВУК

Съкращаването на Мария Стоянова без нормалното тримесечно предизвестие, и то в навечерието на немското председателство, е провокирало скандал измежду журналистическата гилдия в немската столица, съобщи още " Клуб Z ", който остава единствената българска медия с сътрудник в Германия. Гилдията на задграничните публицисти в Берлин свързва казуса единствено с един сходен случай в над 100-годишната си история - полския публицист Марчин Антошиевич, който бе изтеглен ненадейно, откакто партия “Право и правдивост ” постави собствен човек отпред на полската социална телевизия. Тогава обаче се намеси полската редакция на „ Дойче веле “, която нае Антошиевич, а по-късно и кореспондентът на полската осведомителна организация ПАП отново бе уволнен по същите аргументи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР