Разчистване на системата на МВР от служители на пенсионна възраст.

...
Разчистване на системата на МВР от служители на пенсионна възраст.
Коментари Харесай

Махат пенсионерите от системата на МВР

Разчистване на системата на Министерство на вътрешните работи от чиновници на пенсионна възраст. Тази концепция сплоти договарящите от " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Над 5 часа те дебатираха по тематиката " Вътрешна сигурност ".  Всички се съгласиха, че е време за нова конструкция на Министерство на вътрешните работи и за повече надзор над службите. Като първа стъпка следва разбор на системата на Министерство на вътрешните работи от синдикати, външни експерти, Министерството на финансите и по един представител от всяка от договарящите партии. След разбора ще стане факт нова конструкция, както и нов закон за Министерство на вътрешните работи, написа " Марица ".

Преговорите засегнаха въпроса за обособяване на административните услуги като издаване на документи и регистрация на коли. Това обаче към този момент остава единствено концепция. Всички се сплотиха към изказванието, че би трябвало да се упражнява прецизен надзор върху информацията в службите за сигурност. 

Ще се направи и нова полицейска карта за наличието на униформените в дребните обитаеми места. Николай Радулов от " ИТН предложи, а останалите одобриха да има видеонаблюдение, паник бутони, даже датчици за звук, поради нарушаването на спокойствието на хората през нощта. В точките на единодушие бяха записани и други остарели хрумвания, които се разискват от дълго време като представителите на локалната власт.

Съпредседателят на Политическа партия и някогашен длъжностен министър на финансите Асен Василев изнесе данни, че в Министерство на вътрешните работи работят към 7000 пенсионирани чиновници. Атанас Атанасов от " Демократична България " посочи, че системата на Министерство на вътрешните работи е задръстена и не разрешава на младите чиновници да израстват кариерно и това става единствено с връзки. Николай Радулов от Има Такъв Народ добави, че огромна част от ръководителите на структурите в Министерство на вътрешните работи са парашутисти.

Дискусията бе открита от Българска социалистическа партия, които още веднъж сложиха въпроса за връщане на кварталния, както и за засилено наличие на жандармерия в дребните обитаеми места. Сред предложенията бе основаване на обособена държавна организация за киберсигурността или такова звено в ГДБОП. Бившият секретар на Министерство на вътрешните работи Николай Радулов, който в този момент е част от Има Такъв Народ, обаче се изрече много сериозно. Радулов разяснява, че през последните години единствената работа по тази линия била да смъква уеб страницата на " Читанка " от интернет, " с цел да не могат българите в чужбина да четат на български ". Асен Василев подчертава и върху различен сериозен проблем – отбраната на информацията. Според него това е една от аргументите България към момента да не е призната в Шенгенското пространство.

Преговарящите се сплотиха още към това да се работи повече с жертвите на домашно принуждение, за понижаване на дрогираните и надзор над рецидивистите. 

Част от останалите точки, по които се сплотиха договарящите, са за образование на фрагментите в Министерство на вътрешните работи по криминалистика и криминология в чужбина, създаване на качествена база за предпазване на доказателствата, възстановяване на взаимоотношението с непознатите партньорски служби поради мигрантската рецесия, нови технологии за защита на границата, система за професионално образование и обучение на чиновниците от бранша на сигурността, цялостен функционален разбор на ДАНС, цялостна бистрота на публичните поръчки, службите за сигурност да се регистрират постоянно в отрасловите парламентарни комисии, промени в закона за СРС-ата и ограничение органите, които могат да декларират използването им и други. 

" Трябва да се направи разбор на структурите на Министерство на вътрешните работи в границите на 3 до 6 месеца. Има доста дублиращи функционалности. Министерство на вътрешните работи е с максимален бюджет спрямо други институции. След разбора би трябвало да се създаде нов закон за Министерство на вътрешните работи. Сега не оправдава упованията от жителите и чиновниците ", сподели Иван Иванов от Българска социалистическа партия. Той упорства битовата престъпност да бъде лимитирана до 35 закононарушения на 10 хиляди души. Според него е нужно предварителна защита за понижаване на кражбите с 20%, понижаване на закононарушенията, осъществени от малцинствени групи и понижаване на наркоманиите с 50% до 2025 година

Тодор Байчев от Българска социалистическа партия пък предложи регионалните дирекции на полицията да се понижат.   " В Чехия са 14, при нас са 28, само че качеството на услугата " сигурност " не е същата. Средствата се разпиляват, локални олигарси влизат по отношение на тях и има шуробаджанащина ", сподели Байчев.

" Министерство на вътрешните работи и службите бяха инфилтрирани с хора, които са свързани с незаконни групировки и това би трябвало да се приключи ", сподели Николай Радулов от Има Такъв Народ. Според него би трябвало да има проверка в Министерство на вътрешните работи за интервал от 10 години обратно. 

" Обучението на фрагменти е проблем. Академията на Министерство на вътрешните работи е с сан на регионална дирекция. Заплащането е ниско, преподавателите не са на равнище. ДАНС настойчиво отхвърлят да има конструкция, която да се занимава с образованието на техните чиновници. Предлагам Академията да не е единствено за Министерство на вътрешните работи, а за целия бранш " Сигурност ", сподели още Николай Радулов. Той упорства и за оптимизация на структурите. " Престъпните организации се развиват хоризонтално, а структурите на Министерство на вътрешните работи са отвесни. Няма къде да се срещнат. Вместо да се понижават управническите равнища, те се усилват. Информацията пътува дълго от най-ниските към най-високите равнища ", сподели още той. 

Колегата му от " ИТН " Антон Михайлов пък предложи усилване на контрола върху секторите в стопанската система, където има незаконни пари и съгласуваност сред органите, които се занимават с пране на пари. " Нужно е отделяне на браншове в стопанската система, където не би трябвало да има офшорни компании със скрита благосъстоятелност. Нека бизнесът бъде съдружник в битката с пране на пари. Национална агенция за приходите може да направи разбор на секторите с централизация на лица, които не могат да обяснят приходите и разноските си ", сподели той. 

" Основен дестабилизиращ фактор у нас е корупцията. Тя докара до разтърсване на политическата система и е опасност за демокрацията. Корупцията се покровителства от страната. Купуването на гласове се трансформира в резистентен бизнес. Ще трябват доста старания, с цел да се ограничи този престъпен бизнес. Парите от корупция се употребяват за пазаруване на политическо въздействие ", уточни Атанас Атанасов от " Демократична България ". Според него на основни позиции в институциите са конфигурирани послушни хора и тази процедура би трябвало да се приключи.  " Трябва да се ускори парламентарният надзор върху службите. Не може да идват техни представители в Народното събрание и да споделят, че не могат да споделят информация ", сподели Атанасов.

Според него би трябвало да се ограничи кръгът на органите, които могат да декларират специфични разследващи средства. " Сега могат КПКОНПИ и прокуратурата, което е парадокс. Злоупотребява се и няма надзор ", акцентира той. Според Калоян Янков от Демократична България би трябвало да се промени специфичният административен статут на Министерство на вътрешните работи, а действия като издаване на персонални документи, регистрация на МПС, пожарна да не са в Министерство на вътрешните работи и да се обособят в обособени административни структури.

От Българска социалистическа партия упорстват за повече автономия на проверяващите служители на реда, а прокуратурата да реализира надзор върху актовете им, а не върху дейностите на юристите в Министерство на вътрешните работи, които събират доказателства. Освен това следователите, които в този момент са на послушание на прокуратурата, би трябвало да имат повече пълномощия. " Пропускавме обстоятелството, че нямаме общ закон за националната сигурност, който да дава обособени понятия и насоки за новите провокации. Заплахите са все по-съвременни и реалистични и сме несъответстващи да приказваме за тях ", сподели Виктория Василева от Има Такъв Народ.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР