Разбрахме защо мнозина наричат Клети създания най-добрия филм за годината.

...
Разбрахме защо мнозина наричат Клети създания най-добрия филм за годината.
Коментари Харесай

Клети Създания на Йоргос Лантимос е удоволствие за очите и за душата

Разбрахме за какво мнозина назовават " Клети създания " най-хубавия филм за годината. Научнофантастичната черна комедия на режисьора Йоргос Лантимос направи премиерата си у нас на откриването на кино-литературния фестивал, а феновете в Зала 1 на НДК изпратиха финалната ѝ сцена с бурни овации.

Подобна беше и реакцията през септември на Кинофестивала във Венеция, където филмът получи оценката " Златен лъв ", а овациите след излъчването му продължихаха 10 минути.

Но дано заглавието не ви подлъгва - във кино лентата няма нищо клето. През множеството време той даже е безмилостен.

Лантимос демонстрира един невероятен и килнат свят. Някои елементи от него са снимани в черно-бяло, през обектив вид рибешко око - само че на други места е осветлен в богато наситени тонове като гравирана цветна плоча. Дизайнери на продукцията са Шона Хийт и Джеймс Прайс, чиито образни референтни точки преливат от арт деко през викториански стиймпънк до разкош от Бел епо̀к*.



В основната роля е Ема Стоун. Именно нейната игра издига кино лентата на последващо равнище или напряко оттатък него. Тя дава изумително показване на примитивната Бела Бакстър - тайния пробен обект на харизматичния и проблематичен доктор Годуин Бакстър(в ролята Уилем Дефо).

Бела е шокираща и завладяваща фигура. Очите ѝ като че ли гълтам всичко, до момента в който тя схваща какво може и какво не би трябвало да прави.

Първият максимален въпрос е: какво въобще е тя?

Бела е " основана " от бременна млада жена, която се е пробвала да посегне на живота си, като се е хвърлила от Тауър Бридж в Лондон. Бакстър измъква съвсем мъртвото тяло на дамата от калния бряг на река Темза и я съживява посредством непредвиден другоземен способ, който ще ви оставим да разкриете сами.



Като дете, само че с тяло на възрастен, героинята е толкоз разчувствана от откритието си за мастурбацията, че безусловно би трябвало да го показа на всички.

Доктор Бакстър наема един от студентите си - Макс МакКендълс, като откривател, който да записва и проучва развиването на Бела. Той обаче се влюбва в нея, а след това Бакстър му разрешава да ѝ предложи брак при изискване, че фамилната двойка продължи да живее в къщата му.



Бедствието настава, когато юрист, който идва с документите за брачното съглашението, се оказва непрокопсаник. Той съблазнява Бела и я примамва със себе си на грандиозно странствуване из Европа.

Бакстър тогава схваща, че няма различен избор, с изключение на да пусне Бела. Нечестивият юрист е " някой си Дънкан Уедърбърн " – безобразно смешно осъществяване от артиста Марк Ръфало.

В неговата компания Бела посещава Лисабон, а след това Александрия, където се заема да избавя хората от беднотия, като изпозлва облагите на Дънкан от казиното.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР