Районният прокурор на София Радослав Димов беше избран за шеф

...
Районният прокурор на София Радослав Димов беше избран за шеф
Коментари Харесай

Радослав Димов застава начело на Апелативната прокуратура в София

Районният прокурор на София Радослав Димов беше определен за началник на Софийската апелативна прокуратура (САП) с 8 гласа " за ". Димов бе предпочетен пред досегашния началник на САП Албена Вутова, която към този момент изкара един мандат на поста. След близо двучасово чуване на претендентите тя бе подкрепена единствено от Даниела Машева - представител на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Огнян Дамянов гласоподава срещу двете кандидатури и изясни, че има кардинални съображения за решението си.
Дамянов счита, че Албена Вутова не е получила доверието на прокурорската гилдия при миналата процедура и съгласно него тя трябвало да подаде оставка като изпълняващ функционалностите началник на САП. Димов пък е отпред на районната прокуратура в София едвам от две години, а към този момент се явява на конкурс за по-висока служба, прескачайки две равнища.

Според него това опонира на правилата на Закона за правосъдната власт, а също така Димов към този момент е поел задължения, които би трябвало да извърши в границите на мандата си като областен прокурор. Освен това Огнян Дамянов видя по-голям проблем в поддръжката за Димов – че в случай че бъде определен Софийската районна прокуратура ще бъде " оголена " и една от най-големите прокуратури и най-натоварени прокуратури в страната ще остане без титуляр. Това, съгласно него, би довело до стрес в институцията, а също така честата промяна на ръководители не е добра процедура.

Гергана Мутафова разгласи, че ще поддържа Радослав Димов, макар " прескачането " на две равнища. " Винаги съм харесвала прагматичния и самодейния метод в работата му, постоянно е бил открит и е търсил съвет и отзиви от сътрудниците си. От ревюто му фактически част от нещата влизат в спор с метода на работа на Вутова ", разяснява Мутафова преди гласуването.

" Може би Димов е верният претендент, който би трябвало да промени досегашната работа на Вутова - в САП е имало известна отдалеченост сред нея и медиите, обществеността, както и с други районни прокурори. Може би е време човек практик да управлява апелативната прокуратура ", сподели Мутафова.

В представянето на концепцията си самият Димов разяснява, че " битува чувството, че апелативният прокурор е настрана от останалите и оказва единствено надзор ".

Според него е належащо ръководителят на апелативната прокуратура персонално да участва и взе участие както на процесуално-следствени дейности, по този начин и пред медиите.

" Няма да не помни, че съм пръв измежду равни на този пост. Ще се явявам и в правосъдни съвещания. Не се опасявам да поемам отговорност за дейностите и решенията си. Ще положа оптимални старания да реализира даже повече от заложеното в концепцията си, в случай че ме подкрепите ", пое ангажимент Димов пред прокурорската гилдия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР