Районната прокуратура в Стара Загора отказа да отговаря на всякакви

...
Районната прокуратура в Стара Загора отказа да отговаря на всякакви
Коментари Харесай

ЧАДЪР? Прокуратурата с неочакван ход: Засекретиха делото ,,Дебора“. Мълчат за ДНК експертизата

Районната прокуратура в Стара Загора отхвърли да дава отговор на всевъзможни въпроси, свързани с делото против Георги Николаев Георгиев за обезобразяването на 18-годишната Дебора Михайлова, както и за неговия необут – кръчмарят Георги Гихоров Димитров.
В известието на прокуратурата от понеделник беше оповестено, че са подготвени резултатите от тройна сложна експертиза – ДНК, дактилоскопна и трасологична, само че без да се разкриват никакви детайлности какво е посочило това проучване.
Затова „ Сега “ изпрати въпроси до районната прокурорка Таня Димитрова, която е и представител на институцията. Питанията бяха какво е изследвано с тази експертиза и какви са изводите от нея, дали се чакат резултати и от други експертизи?
Ако да – какви експертизи, на какво, и има ли планиран период за приключването им. Също по този начин беше запитано дали предстоят други процесуално-следствени дейности, преди следствието да бъде признато за завършено от прокуратурата. След три дни размисъл, през вчерашния ден, пристигна и отговорът, подписан от Димитрова: „ На съображение член 198 от Наказателно-процесуален кодекс наблюдаващият прокурор не позволява оповестяване на информация от следствието “.
Още в понеделник уеб сайтът „ За истината “ заяви, че въпросната ДНК експертизата не е разкрила биологичен материал от Дебора, в това число и кръв, по облеклата на обвинения. Намереният на мястото на закононарушението отпечатък от обувка в кръвта по земята не е на Николаев, сочи още обявата, цитирайки свои анонимни източници. До момента Районната прокуратура не е опровергала тези изказвания.
В началото на седмицата Районната прокуратура в Стара Загора сплоти двете следствия, водени против 26-годишния мъж.
Беше обявено, че до обединяването на делата се е стигнало, откакто прокурорите анализирали събраните доказателства от разпити на очевидци, в това число спомагателния разпит на потърпевша, писмени доказателства, в това число спомагателна съдебномедицинска документи, показана от юриста на Дебора, заключенията по комплексната петорна съдебномедицинска експертиза, техническа, тройна сложна експертиза – ДНК, дактилоскопна и трасологична.
Прокуратурата в детайли осведоми за резултата от здравната експертиза, само че не разкри какво е посочила ДНК експертизата.
„ За истината “ цитира правосъдни лекари, че не постоянно по всяко леке от кръв може да се направи ДНК експертиза. Причината е, че би трябвало да бъдат открити кафези с ядро.
Прокуратурата заяви през вчерашния ден, че Николаев ще има три обвинявания по обединеното дело – насила, закана с ликвидиране и две междинни телесни повреди, породени с особена свирепост и по изключително непосилен за жертвата метод. Очакваше се новите обвинявания да бъдат предявени до края на тази седмица.
Случаят, в началото неглижиран от прокуратурата, изправи на нокти обществото с бруталността си, откакто околните на жертвата се обърнаха към медиите, че Николаев е пуснат на независимост, а телесната щета на Дебора – избрана като „ лека “. Последваха незабавни промени в закона за домашното принуждение и Наказателния кодекс, а заместник-окръжният прокурор на Стара Загора Георги Видев беше разжалван.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР