Районната прокуратура в Монтана е образувала две преписки след публикации

...
Районната прокуратура в Монтана е образувала две преписки след публикации
Коментари Харесай

Прокуратурата и МВР проверяват подправяни ли са бюлетини в Лом и село Стубел

Районната прокуратура в Монтана е образувала две преписки след изявления и излъчени журналистически репортажи с данни за изборни нарушавания, осъществени от членове на секционни изборни комисии (СИК) в град Лом и в монтанското село Стубел при локалния избор на 29 октомври 2023 година

Дадени са подробни инструкции на полицията за осъществяване на инспекции за определяне на нужните обстоятелства за вярното и законосъобразно изговаряне на прокуратурата по преписките, оповестиха от държавното обвиняване.

По случая в Стубел следва да бъдат снети сведения от членове на секционната изборна комисия във връзка с събитията, посочени в репортажа. Прокуратурата желае да се обясни дали е упражнявано стимулирано влияние по отношение на членовете на СИК и дали са преработени резултатите от изборите при отчитането на бюлетините.
 Още фрагменти с операция на вота:
Още фрагменти с операция на вота: " Марето " дописва бюлетини в Плоски

Жената даже не е член на секционната комисия

Снощи Българска национална телевизия осведоми, че на запис от видеонаблюдението в секцията се вижда по какъв начин мъж и жена от изборната комисия се пробват да убедят останалите, че би трябвало сами да попълнят пуснатите празни 74 бюлетини, които по закон са недействителни. Други двама отхвърлят да се съгласят с предлагането. Жената, която упорства за коригиране на бюлетините, въпреки всичко съумява да означи преференция в една от тях, само че е спряна от останалите. Така недействителните гласове в Стубел е 89.

Възложена е инспекция и по другата формирана кореспонденция. Тя касае записа, от който се вижда по какъв начин членовете на секционната изборна комисия нанасят знак " Х " в извадени от урната празни бюлетини .
 Чичо Цено, кой номер? Ескиз от Борован 2023, само че не от Алеко
Чичо Цено, кой номер? Ескиз от Борован 2023, само че не от Алеко

Дописване на бюлетини с отбелязване на преференции

Предстои да се открити за тъкмо коя изборна секция става дума и да се изиска от нея видеозаписът. В рамките на инспекцията следва ще бъдат взети подробни сведения от хора, осведомени със случая, в това число членовете на секционната изборна комисия. Трябва да се съберат детайлни данни за вероятно превръщане на изборния резултат и за метода, по който това е било направено.

След привършване на инспекциите по двете преписки резултатите неотложно ще бъдат докладвани в Районната прокуратура в Монтана, която ще се произнесе по случаите.

Припомняме, че в последните дни се разбра и за нарушавания от страна на членове на СИК и на други местав страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР