Районната прокуратура повдигна обвинения на тримата задържани за побоя над

...
Районната прокуратура повдигна обвинения на тримата задържани за побоя над
Коментари Харесай

Спешна среща между Каракачанов, Маринов и др. заради побоя и протестите в Габрово

Районната прокуратура повдигна обвинявания на тримата арестувани за побоя над продавача в магазин на улица „ Николаевска “. Лицата са арестувани за от 72 часа. Това са Н.М. (на 21 години), Й.А. (на 20 години), П.А. (на 30 години). В предишното те са осъждани за други закононарушения и Районната прокуратура в Габрово ще изиска от съда да им наложи мярка за неотклонение „ задържане под стража ”, оповестява БНР. 

В Министерския съвет се организира изключителна среща поради напрежението в Габрово. Тя е свикана от вицепремиера Красимир Каракачанов и на нея участва министърът на вътрешните работи Младен Маринов и основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов

Габрово прекара нощта под полицейска обсада. До напрежението се стигна, откакто трима мъже пребиха чиновник в супермаркет. Видеозапис от побоя, появил се в обществените мрежи, провокира вълна от отвращение. Снощи проведени в обществените мрежи хора се събраха на кротичък митинг в центъра на града. Изненадващо по-късно потеглиха в шествие към следствената работа, където в ареста са арестувани тримата нападатели, стигнало се е до взлом на следствието. По-късно протестиращите тръгнали към габровските квартали, населявани от ромски фамилии. Нанесен е разгром на няколко къщи, в които е нямало хора. Повече от 4 часа е траяла обиколката на протестиращите.

„ Община Габрово няма по какъв начин да управлява настаняването на ромски фамилии в частни домове ", сподели в предаването „ Преди всички " кметът Таня Христова:

„ Подобно напрежение дръзвам да кажа, че има в цялата страна. Това, което няма по какъв начин като институция да управлявам, е обстоятелството, че в частни жилища, в частни къщи се настаняват ромски фамилии. Това, че ромите се местят от едно място на друго, е част от ежедневните процеси на всички нас като жители. Издадох заповед към органите на Министерство на вътрешните работи в Габрово с съответни ограничения ".

„ Искахме действителни дейности за справяне с така наречен „ ромски проблем “ в града, искахме правдивост “, сподели пред БНР националният представител от Българска социалистическа партия Кристина Сидорова, която е била при започване на митинга. Според нея полицията нощес е „ изтървала “ митинга: 

„ За да допусне да се стигне до частни къщи, до хора, които нямат никакво отношение към проблема, живеят, работят, гледат си децата и не правят безчинства – това не мога да го приема. Полицията тук можеше да бъде по-активна и да не разреши разрушаването на домовете на хората “.

Сидорова напомни, че преди повече от година общинските съветници от левицата са поискали изключителна сесия по казуса, само че такава е била отказана.

„ Проблем има и той ескалира. Всичко това, което през вчерашния ден кметът на общината изиска от органите на реда, трябваше да се случи преди година “, безапелационна е тя. В предаването „ Преди всички “ депутатът изясни:

„ Въпросните биячи са били хванати, пуснати са след 24 часа. Оказа се, че и тримата са с условни присъди. Ако не беше излязъл клипът в обществените мрежи, този случай щеше да е следващият заметен и тези хора с условни присъди щяха да продължат да правят безчинства. Това най-вече нервира хората – неработещата правосъдна система “.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР