Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди незабавна проверка

...
Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди незабавна проверка
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява сигнал за насилие в дом за възрастни хора в Пловдив

Районна прокуратура – Пловдив се самосезира и разпореди незабавна инспекция във връзка излъчен ТВ репортаж, в който са изнесени обстоятелства за жестоко отношение към заболели, настанени в Център за настаняване от фамилен вид за хора с деменция в гр. Пловдив, съобщи БНР.
Проверката е по отношение на вероятно осъществени закононарушения по член 137 от Наказателния кодекс – за това, че е изложено на заплаха лице, лишено от опция да се самозапазва, заради беззащитност, изнемощялост или болест и че не му е оказана помощ, като и по член 143 от Наказателния кодекс – за практикуване на насила.
Конкретната инспекция ще се прави от отдел „ Криминална полиция “ в Пловдив.
Става въпрос за Центъра за настаняване от фамилен вид за хора с деменция " Св. Георги ". В собствен репортаж Нова тв споделя за случаи на пердах, унижения и жестоки санкции, които търпят болните възрастни хора. В същото време, центърът се счита за едно от най-елитните заведения от този вид. За едно място там се борят към 60 души, написа ПловдивПрес.
Екипът на Нова телевизия излъчи записи, които демонстрират какво се случва в обществената институция. На тях се чува по какъв начин болногледачки oбиждат, унижават и удрят стара жена на 84 години, с деменция, неподвижна. Записващото устройство е сложено от внучката й.
Служители в центъра пък описват, че възрастните хора постоянно били насилвани и наказвани по преценка на болногледачите.
Освен, че си разрешават да удрят и наскърбяват, всяка вечер, без изключение, болногледачите заключвали пенсионерите и ги отключвали чак сутринта.
„ Започнахме инспекция по ваш сигнал. Това, което се установи досега е, че макар че този център е с извънредно положителни условия, за разлика от Горско Косово, виждаме, че качеството на личния състав е извънредно ниско и отношението, което те имат е безусловно неприемливо. Събрали сме задоволително материали, които считаме да предадем на прокуратурата”. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Деница Сачева в студиото на Нова тв.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР